Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και τη φυσική σας κατάσταση την εποχή του COVID-19

Η πανδημία του κορωνοϊού, εκτός από τις απειλητικές συνέπειες που μπορεί να έχει για τη ζωή, έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας. Η Αμερικανική Ένωση Φυσικοθεραπευτών έχει υιοθετήσει πλήρως τις κατευθυντήριες που έχει ορίσει ο αντίστοιχος ΕΟΔΥ, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC), προτρέποντας μεταξύ άλλο την παραμονή στο σπίτι και τη διατήρηση αποστάσεων, όσο αυτό είναι δυνατόν. Ωστόσο, η μείωση των κοινωνικών επαφών δε συνεπάγεται άρση της φυσικής δραστηριότητας αλλά ούτε και αποχή από τη φυσικοθεραπευτική φροντίδα. Το αντίθετο μάλιστα.

Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα, ανάλογα με την ηλικία και τη σωματική ικανότητα του καθενός, βοηθά στη διατήρηση και τη βελτίωση της συνολικής μας υγείας. Ενώ, η παροχή φυσικοθεραπευτικής φροντίδας μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς διαθέσιμους τρόπους, όπως για παράδειγμα, online!

Τηλε-Φυσικοθεραπεία. Μία online υπηρεσία που έχετε 6 λόγους να υιοθετήσετε: Είναι προσβάσιμη, σας κρατάει ασφαλείς στο σπίτι, είναι εξατομικευμένη, μας διευκολύνει να παραμείνουμε συνεπείς στο πρόγραμμα που θα μας δοθεί, γλυτώνουμε χρόνο και άσκοπες μετακινήσεις.

Εκτός από τα προφανή οφέλη της εκγύμνασης στη ζωή μας -βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, έλεγχο του βάρους, ενδυνάμωση των οστών και των μυών, η φυσική δραστηριότητα, σύμφωνα με τη Νευροεπιστήμη, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και την υγεία και βοηθά στην αναχαίτιση της πτώσης της νοητικής λειτουργίας της με το πέρασμα του χρόνου.

Ωστόσο, η υιοθέτηση ενός ασφαλούς τρόπου εκγύμνασης χρειάζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που θα εδράζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες μας. Η άσκηση, προκειμένου να είναι θεραπευτική, θα πρέπει να σχεδιάζεται από φυσικοθεραπευτές που γνωρίζουν εξαιρετικά καλά τη φυσιολογία του σώματος και τον τρόπο που λειτουργεί η άσκηση σε κάθε σώμα. Αυτοί είναι και οι υπεύθυνοι να κρίνουν εάν και πότε ο ασκούμενος θα εμπλουτίσει ή θα αλλάξει το πρόγραμμα του.

Η σωματική άσκηση βοηθά στον έλεγχο του άγχους. Ο διαλογισμός, η σωστή αναπνοή (όχι μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης), η συγκέντρωση στο «εδώ και τώρα», η λεκτική επικοινωνία (καλέστε τους φίλους σας τηλεφωνικά. Μη μένετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), και φυσικά η σωματική άσκηση, θεωρούνται οι πλέον ενδεδειγμένοι τρόποι για να νιώσουμε πιο αισιόδοξα, πιο δυνατοί.

Κινηθείτε: Δε χρειάζεται να τρέξετε για να νιώσετε ότι ασκείστε. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης, από τη yoga έως και το περπάτημα, έχει αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στην αντιμετώπιση του άγχους. Μία γρήγορη βόλτα και ασκήσεις διατάσεων, μπορεί να αποδειχτούν σωτήριες για τη διαχείριση του άγχους στη ζωή μας.

Ωστόσο, με μία online συνεδρία οι άνθρωποι του Φυσικοθεραπευτηρίου ΠΡΑΞΙΣ θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε όλες τις τεχνικές χαλάρωσης που ταιριάζουν στο δικό σας τρόπο ζωής, να σας εκπαιδεύσουν στη διαφραγματική αναπνοή, να σας μιλήσουν για την αξία της αναπνοής στη διατήρηση ενός υγιούς πνεύματος και σώματος και να σας δείξουν μία σειρά διατάσεων και θεραπευτικών ασκήσεων, τις οποίες εάν εκτελείτε καθημερινά, έστω και για 10 λεπτά, θα διαπιστώσετε γρήγορα τη μείωση του στρες στην καθημερινότητα σας.

Πηγέςhttps://www.choosept.com/resources/detail/maintaining-physical-activity-amidst-covid-19-soci, και https://www.webmd.com/balance/guide/blissing-out-10-relaxation-techniques-reduce-stress-spot#1