Οι μύες του πυελικού εδάφους, όπως και κάθε μυς στο σώμα μας μπορεί να «τραυματιστεί» και να προκαλέσει σημαντικό πόνο με διάφορες σωματικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και το σεξ!
Ωστόσο για πολλές γυναίκες η συζήτηση γύρω από τη σεξουαλική πράξη και πόσο μάλλον για τον πόνο που αυτή μπορεί να προκαλεί, αποτελεί ταμπού με αποτέλεσμα να διαταράσσεται επί μακρόν η κοινωνική και σεξουαλική της ζωή. Οι στατιστικές μάλιστα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου υπάρχουν σχετικές καταγραφές, εκτιμούν ότι το 15% των Αμερικανίδων υποφέρουν από πυελικό πόνο, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό των γυναικών που πάσχουν από άσθμα (10%).
Τι προκαλεί τον πυελικό πόνο ή τη σεξουαλική δυσλειτουργία (δυσπαρευνία):
- Επώδυνη έμμηνος ρύση
- Τραυματισμός στην περιοχή του πυελικού εδάφους
- Έντονη άσκηση που απαιτεί τόνωση των κοιλιακών μυών, όπως τρέξιμο και χορός
- Εμμηνόπαυση
- Τοκετός
- Συνεχείς ουρολοιμώξεις / μυκητιάσεις
- Ψυχολογικοί παράγοντες όπως έντονο στρες
Ανάμεσα στα συμπτώματα της δυσπαρευνίας συγκαταλέγονται η επώδυνη σεξουαλική πράξη, οι επώδυνες έμμηνοι ρύσεις, οι σπασμοί των μυών του πυελικού εδάφους, γενικευμένος πόνος στην περιοχή των κάτω κοιλιακών μυών, πόνος κατά τον οργασμό, ανοργασμία, κ.ά..
Η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση της δυσπαρευνίας
Πριν χαραχθεί η κατάλληλη αντιμετώπιση της δυσπαρευνίας θα πρέπει να γίνει λεπτομερής καταγραφή του ιστορικού της, όπως η συχνότητα του πόνου και ο χρόνος έναρξης των συμπτωμάτων καθώς και η σύνδεση του πόνου με ενδεχόμενα άλλα προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα στο ουροποιητικό ή ακόμη και πόνο στη μέση. Στη συνέχεια, ο θεραπευτής θα εκτιμήσει την κινητικότητα της ασθενούς και τη δυνατότητα ελέγχου των μυών της, ενώ η εξέταση μπορεί να ολοκληρωθεί με κλινική εξέταση, εάν αυτή δε δημιουργεί περαιτέρω στρες στην ασθενή.
Η θεραπεία της δυσπαρευνίας βασίζεται στην επανεκπαίδευση των μυών του πυελικού εδάφους, η οποία συχνά στοχεύει στη χαλάρωση. Για τον σκοπό αυτό, ο φυσικοθεραπευτής θα εκπαιδεύσει την ασθενή σε τεχνικές χαλάρωσης που θα βοηθήσουν στη διαχείριση της μυϊκής έντασης και θα συμβάλλουν στη διάταση του πυελικού εδάφους και των μυών που το περιβάλλουν. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του προβλήματος, ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να δείξει στην ασθενή πώς θα ενεργοποιήσει εκ νέου τους μύες του πυελικού εδάφους και της περιοχής -μυοπεριτονιακή χαλάρωση και τάση -επιτυγχάνοντας ταυτόχρονη βελτίωση της στάσης και της κίνησης του σώματος. Επιπλέον, ο φυσικοθεραπευτής θα χρησιμοποιήσει τεχνικές μασάζ και ειδικών πιέσεων (Trigger Point) προκειμένου να στοχεύσει στην αποκατάσταση μυοσκελετικών ανωμαλιών, σκελετικών ασυμμετριών και δυσκινησίας ή ακινησίας του μαλακού ιστού.
Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος και σε περιπτώσεις έντονου πόνου ο φυσικοθεραπευτής θα συνεργαστεί με τον γιατρό ή τους γιατρούς της ασθενούς που ασχολούνται με γυναικολογικές ή συναφείς παθήσεις του ουροποιητικού.