Από τα ψηλά στα χαμηλά, από τα κλειστά στα ανοιχτά: Περί παπουτσιών και πελμάτων
Πόδια που υποφέρουν από κράμπες, πόδια πρησμένα που καίνε, πόδια με κότσια και παραμορφωμένα δάχτυλα, πέλματα που ταλαιπωρούνται, τρίβονται, στραγγαλίζονται, δίνουν προμηνύματα για σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα και οφείλουμε να τα «ακούσουμε» και να πράξουμε τα δέοντα.
Στην ταινία «Εργαζόμενο κορίτσι», η Μέλανι Γκρίφιθ φοράει αθλητικά παπούτσια, διανύει τρέχοντας τους πολυσύχναστους δρόμους της Νέας Υόρκης και όταν το ασανσέρ την οδηγεί στον όροφο των γραφείων της, φορά τις ψηλοτάκουνες γόβες, κρύβει επιμελώς τα παπούτσια και προχωρά κομψή να κατακτήσει το όνειρο της. Όσο περίεργο και αν μας φάνηκε για όσες το είδαμε το 1988, τόσο επίκαιρο είναι ακόμη και σήμερα. Το ψηλοτάκουνα δεν είναι για όλες τις ώρες και θα πρέπει να γνωρίζουμε πότε αυτά «χωράνε» στις ανάγκες μας και όχι πόσο τα πόδια μας θα αντέξουν να «χωράνε» μέσα σε αυτά.
Κανόνες ορθής χρήσης καλοκαιρινών παπουτσιών:
Όλα τα παπούτσια έχουν «κανόνες ορθής χρήσης» και αυτές θα πρέπει να τηρούνται προκειμένου τα πόδια μας να προστατεύονται και να προστατεύουν το σώμα μας!
• Μπαλαρίνες: Θα πρέπει να είναι καλοφτιαγμένες, να έχουν καλά υλικά στήριξης που να κρατούν σταθερό το πόδι, την καμάρα και την φτέρνα, και να φροντίζουμε κατά την αγορά τους να υπάρχει αρκετός χώρος εσωτερικά ώστε τα δάκτυλα να μην «βρίσκουν» στο επάνω μέρος του παπουτσιού. Επιλέξτε μπαλαρίνες με πάτο τριών εκατοστών. Διαφορετικά, περπατάτε ξυπόλητες και δεν το ξέρετε.
• Καλοκαιρινά σανδάλια: Θα πρέπει να έχουν ορθή στήριξη και ο πάτος στην περιοχή της φτέρνας να έχει κυπελλοειδή διαμόρφωση, ώστε το πόδι να μένει σταθερό κατά τη βάδιση. Οι σαγιονάρες είναι σαφές ότι πρέπει να περιορίζονται για συγκεκριμένες δραστηριότητες μέσα στο σπίτι ή στην παραλία, ενώ τα ψηλοτάκουνα σανδάλια που αφήνουν εντελώς ελεύθερο το πόδι, θα πρέπει να περιορίζονται μόνο σε μία πολύ ειδική περίσταση.
• Ψηλοτάκουνα σανδάλια: Καταπονούν πολύ το μετατάρσιο, διακινδυνεύουν την υγεία των γονάτων, αφού τα αναγκάζουν να «κλειδώνουν» και όχι να τεντώνουν και αποτελούν παράγοντα κινδύνου για σοβαρές πτώσεις, όταν δεν έχουν σταθερή στήριξη στη φτέρνα και κυρίως όταν ο άνθρωπος που τα φορά δεν είναι εξοικειωμένος σε αυτά. Περιορίστε τα σε πολύ συγκεκριμένες περιστάσεις.
Οδηγίες για ακίνδυνο βάδισμα και ξεκούραστα πόδια
• Φοράτε το σωστό νούμερο. Είναι σημαντικό να μη νιώθει το πόδι ασφυκτικά μέσα στο παπούτσι αλλά σίγουρα ούτε και να πλέει.
• Επιλέγετε υποδήματα με σόλα απορροφητική που αποσβένει τους κραδασμούς
• Μη φοράτε τα ίδια παπούτσια κάθε μέρα. Τα πόδια κουράζονται και συχνά αντιδρούν με κράμπες.
• Στο τέλος της ημέρας κάντε μασάζ στα πέλματα σας με μπαλάκι του τένις, πατώντας πάνω στο μπαλάκι και ρολάροντας το μπρος και πίσω για 10 λεπτά.
• Κάνετε συχνά διατάσεις στον αχίλλειο τένοντα και στη γάμπα, για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή καθώς και το εύρος της κίνησης.
• Εκμεταλλευτείτε το καλοκαίρι και περπατήστε στην άμμο.
• Για πόδια με παθήσεις και δυσλειτουργίες, όπως πτώση μεταταρσίου, άκανθα, βλαισό μέγα δάκτυλο, απονευρωσίτιδα, κάντε πελματογράφημα και περπατήστε με ειδικούς πάτους που έχουν φτιαχτεί σύμφωνα με τις ανάγκες σας.