Βοηθά η φυσικοθεραπεία να επιστρέψετε στη δουλειά μετά τον καρκίνο μαστού;

Είστε υγιής. Έχετε ολοκληρώσει τους κύκλους της θεραπείας σας και είστε ελεύθερη νόσου. Αν και νιώθετε ευγνωμοσύνη που ο καρκίνος έχει αντιμετωπιστεί, ενδέχεται να σας προβληματίζουν πολλές καταστάσεις, που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα σας, σας επιβαρύνουν με πόνο και δυσλειτουργία και επεμβαίνουν αρνητικά στην ποιότητα της ζωής σας.

Υπάρχει περίπτωση το χέρι σας να εμφανίζει οίδημα που ξεκινά από τη μασχάλη και καταλήγει στην παλάμη και τα δάκτυλα και με ταχύτατους ρυθμούς, συνοδεύεται από πόνο και δερματικές αλλοιώσεις (λεμφοίδημα). Ενδέχεται να πονάτε κατά το σεξ (δυσπαρευνία) ή να εμφανίζετε ακράτεια ούρων ή και πόνο στην περιοχή της πυέλου (την «αιώρα» που κρατά τα γεννητικά σας όργανα και όχι μόνο). Μπορεί να νιώθετε ότι το εύρος της κίνησης  του άνω άκρου σας έχει μειωθεί, όπως και η ευλυγισία του αυχένα, της πλάτης και της σπονδυλικής σας στήλης. Ακόμη και η στάση του σώματος σας υπάρχει ενδεχόμενο να εμφανίζει «αλλοιώσεις», αλλάζοντας τον τρόπο που στέκεστε, προκαλώντας περαιτέρω επιπτώσεις και μυοσκελετικούς πόνους. Είστε υγιής αλλά όλα ή κάποια από αυτά τα συμπτώματα που συνδέονται με τη νόσο που ξεπεράσατε ή με τη θεραπεία που σας βοήθησε στην αντιμετώπιση της, δε σας αφήνουν να είστε παραγωγική, να επιστρέψετε στην εργασία σας ή στον καθημερινό σας τρόπο ζωής και να επανενταχθείτε παντού: Στην εργασία, στην οικογένεια, στις σχέσεις σας, στη ζωή σας.

Δεν είστε η μόνη και δεν είστε μόνη

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να αποτελεί λύση για εσάς και μάλιστα μία λύση «συμ-μετοχική», αφού σας ζητά να εκπαιδευτείτε και να συμβάλλετε στη σωματική και ψυχική σας τόνωση, αντιμετωπίζοντας τις «παρενέργειες» της νόσου ή της θεραπείας της. Η θεραπευτική άσκηση που «συνταγογραφεί» η φυσικοθεραπεία βάσει των εξατομικευμένων σας αναγκών, το εξειδικευμένο μασάζ για την αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος και την αποσυμφόρηση της λέμφου από το οίδημα, η επανεκπαίδευση σας στον τρόπο άσκησης και διαχείρισης των μυών του πυελικού σας εδάφους αλλά και της ορθής στάσης σώματος, η αύξηση του εύρους της κίνησης και η επίτευξη ευλυγισίας των μαλακών δομών του αυχένα, της πλάτης, της σπονδυλικής στήλης και του άνω άκρου, η στενή συνεργασία με τη διεπιστημονική ομάδα διαχείρισης του πόνου, συνθέτουν ένα «πλέγμα» προστασίας και αποκατάστασης που επιδιώκει και επιτυγχάνει την απόκτηση του «χαμένου» τρόπου ζωής και την ανάκτηση της πολυπόθητης ποιότητας.