• Κεντρική
 • Blog
 • Συχνοουρία και αλκοόλ. Ένας μάλλον «ατυχής» συνδυασμός.

Συχνοουρία και αλκοόλ. Ένας μάλλον «ατυχής» συνδυασμός.

Ποτό και ακράτεια

Ίσως να μην είναι λίγες οι φορές που έπειτα από δύο, τρία ποτηράκια αλκοολούχο ποτό, βρίσκεστε σε «επείγουσα» κατάσταση ούρησης, την οποία μάλιστα ενδεχομένως να μην μπορείτε να συγκρατήσετε. Σε περίπτωση μάλιστα που έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ έχετε αποκοιμηθεί χωρίς να περάσετε από την τουαλέτα, ίσως να έχετε ξυπνήσει βρεγμένοι, από ακράτεια.

Το φαινόμενο της ακράτειας ούρων έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ασυνήθιστο, κυρίως ανάμεσα σε ανθρώπους που εμφανίζουν κάποια σχετική αδυναμία εγκράτειας. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε γιατί μας συμβαίνει και πώς μπορούμε να το προλάβουμε.

dropΓιατί η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ακράτεια;

Το αλκοόλ δεν προκαλεί ακράτεια. Μπορεί όμως να πυροδοτήσει την ακράτεια σε αυτούς που υποφέρουν ήδη από αυτήν. Το αλκοόλ είναι διουρητικό. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση του αυξάνει αυτομάτως την παραγωγή ούρων και ακριβώς για αυτό προκαλεί πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Επίσης, το αλκοόλ ερεθίζει την ουροδόχο κύστη δημιουργώντας επιτακτική ανάγκη για ούρηση. Ο ερεθισμός αυτός μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

Πώς το αλκοόλ προκαλεί ερεθισμό στην ουροδόχο κύστη

Το αλκοόλ προκαλεί αύξηση της οξύτητας των ούρων, τα οποία στη συνέχεια ερεθίζουν την επικάλυψη της ουροδόχου κύστης. Η μείωση της κατανάλωσης της ποσότητας του αλκοόλ μπορεί να προλάβει τις συχνές και επείγουσες καταστάσεις ούρησης.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τη νυχτερινή ενούρηση;

pfa wideΣτην περίπτωση που υποφέρουμε από συχνά επεισόδια ακράτειας ούρων, το πρώτο που πρέπει να δοκιμάσουμε είναι να μειώσουμε την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνουμε, διότι όσο περισσότερο καταναλώνουμε, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουμε από επαναλαμβανόμενα επεισόδια ακούσιας ούρησης. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το αλκοόλ που προκαλεί έντονη και επιτακτική ανάγκη ούρησης. Υπάρχουν τροφές και ροφήματα ή ποτά που ερεθίζουν εξίσου την ουροδόχο κύστη και δημιουργούν το ίδιο πρόβλημα:

 • Ο καφές
 • Το τσάι
 • Τα ανθρακούχα ποτά
 • Η ζάχαρη
 • Ο χυμός κράνμπερι
 • Τα πικάντικα φαγητά
 • Τα λεμονάτα
 • Τα φαγητά με υψηλή οξύτητα
 • Η σοκολάτα

Ενδυναμώστε το πυελικό σας έδαφος

Η ολοκληρωτική αποχή από τροφές και ποτά ή ροφήματα που μπορεί να ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη δεν είναι πάντα εφικτή. Αυτό όμως που είναι εφικτό είναι η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους (Pelvic Floor Muscle Training) και η επανεκπαίδευση της κύστης με τον τρόπο που υποδεικνύει το πρόγραμμα επανεκπαίδευσης Pelvic Floor Act του φυσικοθεραπευτηρίου ΦΘ ΠΡΑΞΙΣ, για την πρόληψη της ακράτειας αλλά και για την αντιμετώπιση της. Η εκπαίδευση στις θεραπευτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους μπορεί να γίνει και από το OnLine πρόγραμμα του Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ. Κλείστε ραντεβού.

Πηγή: https://www.kegel8.co.uk/blog/alcohol-and-the-pelvic-floor

line sep

Ετικέτες: ΠΕ και Ακράτεια ούρων, Φυσικοθεραπεία, Αλκοόλ, Συχνοουρία

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---