Σεξ αντί για άσκηση: ένας «ανδρικός» μύθος

Δεκάδες άρθρα υποστηρίζουν πως το σεξ, εκτός από ευχαρίστηση, αποτελεί και ένα αποτελεσματικό είδος άσκησης για το σώμα και την καρδιά. Ωστόσο, καμία επιστημονική έρευνα δε συμφωνεί με αυτό το δεδομένο,

ενώ αντιθέτως υπάρχουν αρκετές επιστημονικές θέσεις που δίνουν τεκμηριωμένες απαντήσεις στους ανθρώπους, κυρίως άνδρες, που αποφεύγουν συστηματικά τη γυμναστική και θεωρούν ότι την αντικαθιστούν με το σεξ.

Διάδρομος vs κρεβάτι

Για να εκτιμηθεί ορθά η επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία, οι ερευνητές κατέγραψαν την καρδιακή λειτουργία εθελοντών ενώ περπατούσαν σε διάδρομο σε εργαστηριακές συνθήκες και κατά τη διάρκεια ιδιωτικών σεξουαλικά στιγμών στο σπίτι τους. Στην έρευνα συμμετείχαν 13 γυναίκες και 19 άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 55. Περίπου τα τρία τέταρτα των ανδρών ήταν παντρεμένοι και σχεδόν το 70% έπασχε από κάποια καρδιαγγειακή νόσο και το 53% λάμβανε κάποιου είδους θεραπεία για αυτήν. Παρά το ιστορικό καρδιαγγειακής πάθησης, οι άνδρες ανέφεραν ότι ασκούνταν τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα και ότι είχαν σεξουαλική δραστηριότητα κατά μέσο όρο έξι φορές τον μήνα.

Οι ερευνητές κατέγραφαν τον καρδιαγγειακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της άσκησης στον διάδρομο και της ολοκληρωμένης σεξουαλικής δραστηριότητας (διείσδυση και οργασμός), με τη σύντροφο τους στο σπίτι. Προς κατάπληξη των ανδρών, ο διάδρομος αποδείχτηκε περισσότερο εξοντωτικός.

Άλλο άσκηση άλλο σεξ

Οι άνδρες ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια στη σκέψη του σεξ ή μιλώντας για αυτό, από ό,τι από την ίδια την πράξη. Σύμφωνα με τις μετρήσεις η σεξουαλική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται ήπια έως μέτρια, αναφορικά με την ένταση της, με τους καρδιακούς παλμούς να μην ξεπερνούν ποτέ τους 130 το λεπτό, ενώ η κατανάλωση οξυγόνου υπολογίστηκε στα 3.5METS (υπολογισμός μεταβολικού κόστους), περίπου η ίδια με αυτήν που καταναλώνει ο άνθρωπος με δραστηριότητα ήπιας έντασης. Ο άνδρας υπολογίζεται ότι καταναλώνει 5 θερμίδες το λεπτό, τις ίδιες θερμίδες που καίει κάποιος όταν περπατά με μέτρια ένταση μέσα σε γήπεδο γκολφ..