Κλείστε την πόρτα στο στρες με τεχνικές χαλάρωσης!

Οι γιορτές επιφορτίζουν πολλούς από εμάς με ένα αδιόρατο άγχος, με ένα επιπλέον στρες, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που φέρνει ο ερχομός τους. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει κατευνάσει τις απαιτήσεις, αλλά έχει αυξήσει το στρες, το οποίο αναμένεται να ενταθεί με την επερχόμενη οικονομική κρίση, προκαλώντας περαιτέρω ένταση και σωματοποιημένες εκδηλώσεις και να ενταθεί ο κύκλος του στρες.

Ωστόσο, με μία online συνεδρία οι άνθρωποι του Φυσικοθεραπευτηρίου ΠΡΑΞΙΣ θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε όλες τις τεχνικές χαλάρωσης που ταιριάζουν στο δικό σας τρόπο ζωής, να σας εκπαιδεύσουν στη διαφραγματική αναπνοή, να σας μιλήσουν για την αξία της αναπνοής στη διατήρηση ενός υγιούς πνεύματος και σώματος και να σας δείξουν μία σειρά διατάσεων, τις οποίες εάν εκτελείτε καθημερινά, έστω και για 10 λεπτά, θα διαπιστώσετε πόσο γρήγορα θα παραμερίσετε τις εκδηλώσεις του άγχους από τη ζωή σας.

Στις τεχνικές χαλάρωσης συμπεριλαμβάνονται:

Ο διαλογισμός: Σύμφωνα με πολλαπλές έρευνες επιστημόνων της υγείας, μία απλή συνήθεια, 5 λεπτών, σε καθημερινή βάση, μπορεί να σας κάνει πολύ πιο ανθεκτικούς στο στρες. Σταθείτε όρθιοι ή καθίστε με τα γόνατα σε στάση οκλαδόν και αναπνεύστε βαθιά, εισπνέοντας και εκπνέοντας σε ίσους χρόνους, και σκεφτείτε ένα θετικό mantra (κάντε μία θετική σκέψη), όπως «Αγαπώ εμένα» ή «Νιώθω γαλήνη μέσα μου». Τοποθετήστε το ένα σας χέρι στην κοιλιά σας και συγχρονίστε τη θετική σας σκέψη  με την αναπνοή σας.

Αναπνεύστε βαθιά: Εστιάστε την προσοχή σας στην αναπνοή σας. Καθίστε με την πλάτη ίσια, τους ώμους πίσω και κάτω, τα μάτια κλειστά και τα χέρια σας στην κοιλιά σας. Εισπνεύστε αργά από τη μύτη, νιώστε την αναπνοή να ταξιδεύει στην περιοχή της κοιλιάς και παρακολουθήστε τη διαδρομή της από την κορυφή του κεφαλιού έως κάτω. Αντιστρέψτε την κίνηση, εκπνέοντας από το στόμα, ταξιδεύοντας την αναπνοή από την κοιλιά στο άνω μέρος του κεφαλιού.

Μείνετε στο παρόν: Έστω 5 λεπτά την ημέρα δώστε προσοχή σε αυτό που νιώθετε όταν αναπνέετε, όταν ο αέρας σας χτυπάει στο πρόσωπο, όταν γεύεστε κάτι που σας αρέσει. Η παραμονή στο «τώρα» βοηθά σημαντικά στη μείωση της έντασης.Επικοινωνήστε εκτός κοινωνικής δικτύωσης: Βρείτε χρόνο να δείτε τους αγαπημένους σας πρόσωπο με πρόσωπο. Και εάν ο κορωνοϊός και το lockdown σας το απαγορεύουν, καλέστε τους στο τηλέφωνο. Θα ανανεωθεί η σκέψη σας και θα ενδυναμώσει η σχέση σας.

Επικεντρωθείτε στο σώμα σας: «Σκανάρετε» νοητικά το σώμα μας και νιώστε πώς το στρες το επηρεάζει καθημερινά. Ξαπλώστε με την πλάτη στο πάτωμα ή σταθείτε και με τα δύο πόδια γερά στο έδαφος. Ξεκινήστε την «περιήγηση» σας στο σώμα σας, από τα πόδια προς το κεφάλι, και αφεθείτε να αντιληφθείτε πώς νιώθετε.

Κινηθείτε: Δε χρειάζεται να τρέξετε για να νιώσετε ότι ασκείστε. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης, όπως η Yoga και το περπάτημα, έχουν αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στην αντιμετώπιση του άγχους. Μία γρήγορη βόλτα, ασκήσεις διατάσεων (καλέστε μας να σας εκπαιδεύσουμε σε αυτές), μπορεί να αποδειχτούν σωτήριες για τη διαχείριση του άγχους στη ζωή μας.

Πηγή: Webmd