Η υγεία του «παιδικού» και «εφηβικού» εντέρου

Πριν από κάποιους μήνες, μία μητέρα που έπασχε από σοβαρή, χρόνια δυσκοιλιότητα, είχε απευθυνθεί σε εμάς, με εμφανή αγωνία, όχι για την υγεία του δικού της εντέρου, αλλά για το «ακίνητο» έντερο του μικρού της παιδιού, που είχε προκαλέσει δυσφορία και φόβο στο παιδί, αλλά και στη μητέρα, που ένιωθε ότι επιβαρύνεται με ενοχές για την προδιάθεση που είχε κληρονομήσει στο παιδί της και για το αδιέξοδο της αποκατάστασης του προβλήματος.

Είναι αλήθεια ότι:

Το έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της γενικής υγείας του παιδιού σας από τη γέννησή του. Οι κενώσεις μπορούν να μας πουν πολλά για το σώμα μας, όπως για παράδειγμα αν λαμβάνουμε αρκετά υγρά ή/και αν τρώμε αρκετές φυτικές ίνες.

Έρευνες δείχνουν ότι πολλοί από εμάς δεν έχουμε ιδέα πώς να αντιμετωπίσουμε ένα κοινό πρόβλημα, όπως η δυσκοιλιότητα. Όχι σπάνια, μας είναι άβολο να μιλάμε για αυτό και όταν κάτι δεν πάει καλά, δε γνωρίζουμε που να απευθυνθούμε για να ζητήσουμε βοήθεια.

Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί το παιδί ή ο έφηβός σας για να αποκλειστούν τυχόν υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να απαιτούν περαιτέρω εξετάσεις ή θεραπεία.

Εάν η δυσκοιλιότητα ή τα συμπτώματα του εντέρου συνεχίζουν να ενοχλούν το παιδί σας, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον παθολόγο ή τον παιδίατρο ή τον οικογενειακό γιατρό, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, καθώς μπορεί να σας προτείνει φάρμακα, όπως καθαρτικά, μπορεί να ζητήσει κάποιες περαιτέρω εξετάσεις ή ο γενικός σας γιατρός μπορεί να παραπέμψει το παιδί/έφηβο να επισκεφθεί έναν εξειδικευμένο γιατρό (όπως γαστρεντερολόγο).

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε να παραπεμφθείτε σε φυσιοθεραπευτή με εξειδικευμένες γνώσεις για την παιδιατρική πυελική υγεία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ουροδόχου κύστης και του εντέρου.

Τι να περιμένετε από τη φυσιοθεραπεία

Ο ειδικός φυσιοθεραπευτής για την υγεία της πυέλου θα σας ρωτήσει λεπτομερώς για τα συμπτώματα και για τις θεραπείες που μπορεί να έχετε ήδη δοκιμάσει.

Θα σας εξηγήσει τη δική του φυσικοθεραπευτική οπτική και τι φαίνεται να προκαλεί τα προβλήματα και ποιες στρατηγικές μπορεί να είναι τώρα χρήσιμες.

Προκειμένου να έχει μια πιο συγκεκριμένη αξιολόγηση του προβλήματος, μπορεί να σας ζητήσει να συμπληρώσετε ένα ημερολόγιο μαζί με το παιδί/έφηβο για να εξετάσετε, σε διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων, λεπτομέρειες όπως τι τρώει/πίνει, πόσο συχνά πηγαίνει στην τουαλέτα, πώς μοιάζουν τα κόπρανα και αν υπάρχουν ατυχήματα/διαρροές. Η ανάλυση του ημερολογίου, θα επιτρέψει στον φυσιοθεραπευτή να σχεδιάσει εξατομικευμένες στρατηγικές για να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων

Πιθανόν θα ρωτήσει για τις συνήθειες, τις θέσεις ή τη ρουτίνα της τουαλέτας και θα μιλήσει για το πώς αυτές ταιριάζουν με την ημέρα στο σχολείο, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τον αθλητισμό κ.λπ.

Ο φυσικοθεραπευτής θα σας δώσει συμβουλές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων και ίσως κάποιες ασκήσεις για το σπίτι, ανανεώνοντας τη συνάντησή σας προκειμένου να διαπιστώσει πώς λειτούργησαν οι συμβουλές του.

Περαιτέρω στρατηγικές, όπως ασκήσεις αναπνοής, κοιλιακό μασάζ ή τεχνικές χειρός, ασκήσεις επανεκπαίδευσης των μυών του πυελικού εδάφους και του σφιγκτήρα, βιοανάδραση ή άλλες ασκήσεις μπορεί να συζητηθούν σε ατομική βάση ανάλογα με την ειδική αξιολόγηση του παιδιού/έφηβου σας.