Η τηλε-φυσικοθεραπεία ήρθε για να μείνει

Το πρωτόγνωρο lockdown είχε περιορισμό, ακινησία, αμηχανία, δυσκολία. Είχε όμως και ευκαιρίες, νέες δυνατότητες, τις οποίες εάν ήσουν σε θέση να τις διαπιστώσεις και να τις ακολουθήσεις, μπορεί να άνοιγες έναν νέο δρόμο επικοινωνίας και λειτουργικότητας ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας.

Για εμάς τους φυσικοθεραπευτές η τηλε-φυσικοθεραπεία ήρθε στη ζωή μας ως μία νέα πραγματικότητα – δυνατότητα. Οι πολλές πλατφόρμες που αναδύθηκαν στις οθόνες του υπολογιστή μας αλλά και τα «έξυπνα» κινητά μας έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους μας να σκεφτούμε και να πράξουμε διαφορετικά.

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις των προηγούμενων δεκαετιών είχαν επιτρέψει στους επαγγελματίες της υγείας να διαγνώσουν καρδιολογικά ή άλλα περιστατικά και τελικά να σώσουν ζωές από απόσταση. Την COVID-19 εποχή του κατ’ οίκον περιορισμού δεν ήταν λίγοι οι ασθενείς που έπρεπε επειγόντως να αντιμετωπίσουν ένα μυοσκελετικό περιστατικό ή να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, χωρίς ωστόσο να έρθουν σε δια ζώσης επαφή με τους φυσικοθεραπευτές τους.

Ως απάντηση στην ανάγκη αυτή, οι φυσικοθεραπευτές άνοιξαν τα μόνιτορ των προσωπικών τους υπολογιστών και με τη βοήθεια της διαδικτυακής σύνδεσης βοήθησαν δεκάδες ασθενείς να παραμένουν συνεπείς με τη θεραπευτική τους αγωγή και πολλούς ακόμη να αποκαταστήσουν ψύχραιμα και κυρίως με την επιστημονική γνώση και την εμπειρία του φυσικοθεραπευτή τους το πρόβλημα που τους ταλαιπωρούσε.

Θεραπευτικές παρεμβάσεις, διαπίστωση της πορείας του πόνου ή της μη λειτουργικής κίνησης, εκπαίδευση σε νέες ασκήσεις, διόρθωση σε ασκήσεις που είχαν δοθεί, συμβουλευτική και ό,τι ακόμη είναι δυνατό να επιτευχθεί από απόσταση στη φυσικοθεραπεία, συνεχίστηκαν online με εξαιρετική επιτυχία. Τα προφανή πλεονεκτήματα της τηλε-φυσικοθεραπείας συμπληρώνονται και από ακόμη κάποιες λεπτές πτυχές της θεραπείας των ασθενών, όπως η προσωπική τους αυτονομία και ενδυνάμωση, η απόκτηση ελέγχου στη διαχείριση καταστάσεων, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που μετατρέπει τους ασθενείς ενεργούς συνεταίρους της φροντίδας τους και όχι απαθείς συμμετέχοντες.

Δεδομένων των πλεονεκτημάτων της τηλε-φυσικοθεραπείας, το Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ την είχε εντάξει στις προσφερόμενες υπηρεσίες της από την έναρξη της λειτουργίας του, ώστε να αντιμετωπίσει περιστατικά εντός και εκτός Αθηνών αλλά ακόμη και εκτός Ελλάδας. Σήμερα, την εποχή του κορωνοϊού, το Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ συνεχίζει να την παρέχει εκμεταλλευόμενο τα πλεονεκτήματα της και μετά τον περιορισμό στα σπίτια, κυρίως σε ασθενείς μεγάλους σε ηλικία ή σε πολυάσχολους επαγγελματίες ή σε ανθρώπους που εξακολουθούν να νιώθουν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο ανάπτυξης κορωνοϊού. Επιπλέον, η τηλε-φυσικοθεραπεία θα βοηθήσει τους ασθενείς να συμμορφώνονται με τη θεραπεία τους και τους ειδικούς να εξελίσσουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τις δυνατότητες τους και στον ευρύτερο τομέα της υγείας.

Καλό μήνα!