«Βιοανάδραση και Φυσικοθεραπεία Πυελικού Εδάφους», στο συνέδριο της ΕΕΧΠΕΠ

Η Φωτεινή Λάγαρη, ΜΑ. PT. Φυσικοθεραπεύτρια Πυελικού Εδάφους και μία εκ των δύο ιδρυτών του Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ μίλησε στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Πρωκτού και Εντέρου (ΕΕΧΠΕΠ), στην Στρογγυλή Τράπεζα για την Αντιμετώπιση Συνδρόμων Διαταραχής της Αφόδευσης.

Η κ. Λάγαρη, ως φυσικοθεραπεύτρια πυελικού εδάφους με συνεχή εκπαίδευση και εμπειρία δεκαετιών στις επιπτώσεις της δυσλειτουργίας του Π.Ε., αναφέρθηκε στον ρόλο της φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση των δυσλειτουργιών του εντέρου, ως συντηρητική επιλογή θεραπείας -και στην ορθή χρήση της βιοανάδρασης για τον ίδιο σκοπό.

Στην ομιλία της η κ. Λάγαρη αναφέρθηκε στη Δυσκοιλιότητα και τη σύνδεσή της στη δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους, αναλύοντας την ανατομία της περιοχής (Π.Ε.), τον λειτουργικό μηχανισμό της κένωσης και πώς αυτός συνδέεται με το Σύνδρομο Διαταραχής της Αφόδευσης (Σύνδρομο Αποφρακτικής Αφόδευσης). Με την ολοκλήρωση την λειτουργικών και ανατομικών αιτιών, η κ. Λάγαρη επικεντρώθηκε στην Φυσικοθεραπεία του Πυελικού Εδάφους, δίνοντας έμφαση στις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Φυσικοθεραπείας, σύμφωνα με τις οποίες, η φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους συμβάλει στην υγεία της Πυέλου και της Γυναίκας, βελτιώνοντας μεταξύ άλλων, τη δυσλειτουργία του εντέρου (ορθού και πρωκτού), ως επίπτωση Γυναικολογικών – Ουρολογικών – Γαστρεντερολογικών Παθήσεων. Στην ομιλία έγινε εκτενής αναφορά στη φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση της «υγείας» του Π.Ε., με τη λήψη εκτενούς ιστορικού, την ψηλάφηση -κοιλιακή χώρα, περίνεο, σφιγκτήρα πρωκτού και ηβοορθικού μυ και τον σχεδιασμό του πλάνου θεραπείας.

Η κ. Λάγαρη αναφέρθηκε στην ανάγκη διεπιστημονικής προσέγγισης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του Π.Ε., τη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση ως επιλογή συντηρητικής αντιμετώπισης, για την αναγκαιότητα τροποποιήσεων του τρόπου ζωής της ασθενούς, συμπεριφορικές θεραπείες και άλλες τεχνικές που επανεκπαιδεύουν τους μύες του Π.Ε., μεταξύ των οποίων και η Βιοανάδραση – Βιολογική Ανατροφοδότηση. Στην ολοκλήρωση της ομιλίας της η κ. Λάγαρη αναφέρθηκε σε περιστατικά αντιπροσωπευτικά (case study) του συνδρόμου της αποφρακτικής αφόδευσης και στον τρόπο που προσεγγίστηκε η θεραπεία φυσικοθεραπευτικά.