ΈΓΚΥΟΣ; Στο ΠΡΑΞΙΣ Σχεδιάζουμε Ασκήσεις Κολύμβησης για Εσάς!

Οι πολλές και ραγδαίες, φυσιολογικές σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης επιφέρουν με τη σειρά τους μία σειρά αλλαγών, μία εκ των οποίων είναι και η αλλαγή της στάσης του σώματος της εγκύου, η οποία μάλιστα μπορεί και να παραμείνει και μετά τον τοκετό.

Η άμυνα της εγκύου σε αυτήν τη νέα και πολλές φορές επώδυνη κατάσταση είναι η καλή φυσική της κατάσταση, που θα βοηθήσει την έγκυο να προλάβει τους μυοσκελετικούς πόνους αλλά και να επανέλθει ευκολότερα και ταχύτερα στην ορθή στάση σώματος.

Το Μ.Α.Μ.Α. (Μητρικές Αγκαλιές Με Αρχές), το φυσικοθεραπευτικό – γυναικολογικό πρόγραμμα που ίδρυσαν η κ. Λάγαρη και η κ. Μαρσέλλου, επικεφαλής του φυσικοθεραπευτηρίου ΠΡΑΞΙΣ, προτείνει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα κίνησης μέσα στο νερό που θα προλάβει ή θα ανακουφίσει τυχόν μυοσκελετικούς πόνους και θα ενδυναμώσει το σώμα της εγκύου.

Τα συν της άσκησης στο νερό

  • Η έγκυος στο νερό δεν νιώθει το επιπλέον βάρος που «κουβαλά» λόγω της εγκυμοσύνης
  • Στο νερό η έγκυος δεν κινδυνεύει από κραδασμούς, η αντίσταση της μέσα στο νερό προσαρμόζεται στις δυνατότητες της, ο συντονισμός των κινήσεων της είναι ευκολότερος, καθώς και η ελαστικότητα και η μυϊκή της δύναμη, ενώ η ευεξία που νιώθει κολυμπώντας τη βοηθά να ελέγξει το στρες.
  • Η έγκυος μέσα στο νερό δε ζεσταίνεται ενώ κινείται
  • Η έγκυος μέσα στο νερό διενεργεί πολύ καλύτερα κινήσεις που εκτός του νερού δε θα ήταν καθόλου εύκολο, έως και αδύνατον να τις κάνει.

Η κολύμβηση στη θάλασσα

  • Απαιτεί δυνατούς κοιλιακούς για να μπορεί η έγκυος να ισορροπεί και να παραμένει σε όρθια θέση
  • Διευκολύνει το περπάτημα και το τρέξιμο μέσα στο νερό
  • Γίνεται διαρκής κάμψη και έκταση των ποδιών (δεδομένου ότι δεν πατάνε κάτω)
  • Δεν ταλαιπωρεί τις αρθρώσεις

Η κολύμβηση στην πισίνα

  • Προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία κινήσεων δεδομένου ότι η έγκυος μπορεί να στηριχθεί σε μπάρα
  • Δεν απαιτεί πολύ δυνατούς κοιλιακούς για να ισορροπεί μέσα στο νερό
  • Βοηθά στην ευθυγράμμιση του σώματος (σωστή στάση) και στη σταθεροποίηση του κορμού
  • Δεν επιβαρύνονται οι αρθρώσεις (αν το ύψος του νερού φτάνει στο ύψος του στήθους της εγκύου, που είναι και το επιθυμητό)
  • Βοηθά στην ενδυνάμωση των κάτω άκρων

Οι οδηγίες του Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ για την κολύμβηση της εγκύου μέσα στο νερό

Το φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ, ειδικό κλινικό ενδιαφέρον στην υγεία της γυναίκας και της εγκύου -κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη -σχεδιάζει ένα κατάλληλο για την έγκυο πρόγραμμα άσκησης μέσα στο νερό που διαφοροποιείται ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης.

Σε γενικές γραμμές, ένα ημίωρο πρόγραμμα άσκησης μέσα στο νερό περιλαμβάνει 5 έως 10 λεπτά ζέσταμα και αναπνοές, διατάσεις και έλεγχο του σώματος, 10 λεπτά αερόβιας άσκησης -γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο και διαφορετικά είδη κολύμβησης -10 λεπτά αναερόβιας άσκησης για να γυμναστούν τα χέρια, ο κορμός, τα πόδια και το πυελικό έδαφος και 5 έως 10 λεπτά αποθεραπεία (cool down) με αργό περπάτημα, αργές κινήσεις διατάσεων και ήρεμες αναπνοές.

Στο Φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ θα σχεδιάσουμε για εσάς το κατάλληλο πρόγραμμα ώστε στις καλοκαιρινές σας διακοπές να μπορέσετε να ενδυναμώσετε το σώμα σας και να παραμείνετε σωματικά ενεργή και δυνατή, σε όποιο στάδιο εγκυμοσύνης και αν βρίσκεστε.