Εγκυμοσύνη - Τοκετός

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η έγκυος βιώνει πολλαπλές σωματικές, ανατομικές αλλαγές ως απόρροια των ραγδαίων ορμονικών και μηχανικών αλλαγών που σημειώνονται στο σώμα της κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της κύησης. Οι αλλαγές αυτές αφορούν στο καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα, στο μεταβολισμό, στον έλεγχο της θερμοκρασίας, στο μυοσκελετικό σύστημα και στη βιομηχανική του σώματος.

Στις μυοσκελετικές αλλαγές αναφέρονται:

 • Η νέα στάση σώματος λόγω της μεταφοράς του κέντρου βάρους, που μπορεί να επιφέρει πόνο στη μέση (οσφυο-πυελικός πόνος) και στην πλάτη.
 • Η διάσταση του ορθού κοιλιακού, εξαιτίας της αύξησης της κοιλιάς, με διαστολή του κοιλιακού τοιχώματος, με αποτέλεσμα μια νέα εικόνα της κοιλιακής χώρας
 • Η Δυσλειτουργία του Πυελικού Εδάφους, μία ομάδας μυών που βρίσκονται εσωτερικά στη βάση της λεκάνης, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα ακράτειας ούρων & κοπράνων, πρόπτωσης πυελικών οργάνων, χρόνιο πυελικό πόνο ή και σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Ωστόσο και μετά τον τοκετό, οι τρεις αυτές μυοσκελετικές αλλαγές συνεχίζουν να συμβαίνουν στο σώμα αρκετών γυναικών, και μάλιστα για αρκετό καιρό μετά την εγκυμοσύνη.

 • Η στάση του σώματος των γυναικών αυτών μοιάζει με αυτή της εγκυμοσύνης, με μεγάλη λόρδωση στη μέση και κύφωση στην πλάτη.
 • Η διάσταση του ορθού κοιλιακού, χωρίς να γνωρίζουν ότι τους συμβαίνει, διατηρεί την κοιλιά τους φουσκωτή, όπως ήταν στον 3ο με 4ο μήνα της εγκυμοσύνης, χωρίς να επανέρχεται ακόμη κι αν γυμνάζονται.
 • Κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν δυσλειτουργίες πυελικού εδάφους, όπως συμπτώματα ακράτειας ούρων κάθε φορά που βήχουν, φτερνίζονται, γελάνε, τρέχουν ή σηκώνουν το μωρό τους, δηλαδή κάθε φορά που αυξάνει η ενδοκοιλιακή πίεση. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν πρόπτωση ουροδόχου κύστης, μήτρας ή εντέρου, καθώς και πόνο εσωτερικά στην λεκάνη ή πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Στη «Φυσικοθεραπευτική ΠΡΑΞΙΣ», και οι τρεις αυτές ορατές και μη ορατές σωματικές αλλαγές που σημειώνονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνονται αντικείμενο ενημέρωσης, φροντίδας και αποκατάστασης ώστε η γυναίκα να αποκαταστήσει πλήρως τις πιθανές συνέπειες μίας εξαιρετικά φυσιολογικής και ευχάριστης κατάστασης, όπως αυτή της εγκυμοσύνης.

Η Φωτεινή Λάγαρη και η Μιμή Μαρσέλλου προσηλωμένες στη συμβολή της φυσικοθεραπείας στην υγεία των γυναικών, ενημερώνουν:

 1. Για την επαναφορά του σώματος στη σωστή του στάση. Εκπαιδεύουν τη γυναίκα να «θυμηθεί» και να εκτελεί καθημερινά τη σωστή αυτή στάση, όχι μόνο για την εικόνα του σώματός της αλλά και κυρίως για την πρόληψη ή και αποκατάσταση μυοσκελετικών πόνων, όπως περιστατικών οσφυοπυελικού πόνου (που απαντάται πολύ συχνά)
 2. Για τα «ναι» και τα «όχι» της άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να είναι ασφαλές τόσο για τη μέλλουσα μητέρα όσο και για το μωρό, αλλά και μετά από πρόσφατο φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική.
 3. Για την αποκατάσταση της Διάστασης του Ορθού Κοιλιακού, διδάσκουν με σαφήνεια, υπομονή και λεπτομερώς τις σωστές ασκήσεις και επιβλέπουν τις συνεδρίες, ώστε να μειωθεί ο διαχωρισμός του Ορθού Κοιλιακού και να γίνει και πάλι η κοιλιά επίπεδη και σφιχτή.
 4. Για την πρόληψη ή και αποκατάσταση των δυσλειτουργιών του Πυελικού Εδάφους, που έχουν ως συμπτώματα ακράτεια ούρων, αερίων ή κοπράνων, πρόπτωση πυελικών οργάνων, πόνο πυελικού εδάφους, σεξουαλικές δυσλειτουργίες.
 5. Για το πρόγραμμα Ενδυνάμωσης των Μυών του Πυελικού Εδάφους (Pelvic Floor Muscle Training) , γνωστό και ως πρόγραμμα Κegel’s, ώστε να επιτευχθεί η επανεκπαίδευση και ενδυνάμωση του Πυελικού Εδάφους

line sep

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---


“Επιστημονική Φροντίδα
Ανθρώπινο Ενδιαφέρον”


logo praxis

Πευκών 1 & Καποδιστρίου, Τ.Κ. 14235 - Φιλοθέη | χάρτης
Tηλ.: 210 2773686 - 210 2794611
Φαξ: 210 2773686 info@ptpraxis.gr