Το Μ.Α.Μ.Α. περιλαμβάνει

Ολοκληρωμένη φροντίδα Μ.Α.Μ.Α. – Αποκλειστικά για μαμάδες
Η Επιστημονική Θεραπευτική Άσκηση για την Εγκυμοσύνη και τον Τοκετό
για ένα σώμα που αποπνέει αυτοπεποίθηση!
Το νιώθετε και το βλέπετε όμορφο, όσο ποτέ άλλοτε!
Στο φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ.

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός συνθέτουν μοναδικές στιγμές στη ζωή κάθε γυναίκας και την προετοιμάζουν για αυτό που θα βιώνει σε όλη την υπόλοιπη ζωή της, τη μητρότητα. Τα ανάμικτα συναισθήματα του άγχους, της αγωνίας, της χαράς, του φόβου, της προσμονής, με κορύφωση τη στιγμή του τοκετού, συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά από αυτόν, κυρίως όταν ο τοκετός αφορά το πρώτο μας παιδί. Ωστόσο, μαζί με τις συναισθηματικές και ορμονικές «αναταράξεις», η εγκυμονούσα και η νέα μαμά βρίσκονται μπροστά σε ραγδαίες σωματικές αλλαγές που διαφοροποιούν συνεχώς την εικόνα της και δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις της. Οι σωματικές αλλαγές, όσο σταδιακά και αν συμβαίνουν, είναι μεγάλες και σημαντικές και διαφοροποιούν σημαντικά:

 • τη στάση του σώματος της γυναίκας
 • την εικόνα της κοιλιάς
 • το πυελικό έδαφος
 • τη σταθεροποίηση του κορμού

Η γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και πολύ περισσότερο από τη στιγμή του τοκετού και μετά, βλέπει το σώμα της αισθητά διαφορετικό και το νιώθει «ανήμπορο» να εκτελέσει κινήσεις που πριν την εγκυμοσύνη ήταν απλές και εύκολες. Επιπλέον, η γυναίκα μετά τον τοκετό μπορεί να εμφανίσει δυσλειτουργίες στο πυελικό της έδαφος που ενδέχεται να επηρεάσουν ακόμη και τη σεξουαλική της ζωή.


Οι αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:

pregnencyΟρατές: το σώμα έχει αποκτήσει Νέα Στάση, εξαιτίας της μεταφοράς του κέντρου βάρους και Διάσταση του Ορθού Κοιλιακού.

Μη ορατές: εμφανίζεται Χαλάρωση του Πυελικού Εδάφους -διάταση μιας μυϊκής ελαστικής υποστήριξης που βρίσκεται στη βάση της λεκάνης, εσωτερικά και εκτείνεται από τον κόκκυγα έως το ηβικό οστό. Το πυελικό έδαφος ελέγχει τα ανοίγματα της ουρήθρας, του τραχήλου και του πρωκτού και στηρίζει την κύστη, τη μήτρα και το έντερο, σταθεροποιώντας το ιερό οστό στο τέλος της σπονδυλικής στήλης.

Οι αλλαγές που παραμένουν μετά τον τοκετό:

diastasis koiliakouΟρατές: Αρκετές γυναίκες διαπιστώνουν ότι η στάση του σώματος τους μοιάζει με αυτή της εγκυμοσύνης, ενώ άλλες, αν και δεν γνωρίζουν τη Διάσταση του Ορθού Κοιλιακού, βλέπουν την κοιλιά τους να συνεχίζει να έχει την εικόνα που είχε τον 3ο και τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης, ακόμη και αν κάνουν γυμναστική.

Μη ορατές: Αρκετές γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα ακράτειας κάθε φορά που φταρνίζονται, γελάνε, τρέχουν ή απλώς σηκώνουν το μωρό τους. Οι γυναίκες αυτές χρειάζονται αμέσως ενδυνάμωση του Πυελικού τους Εδάφους. Επίσης, οι γυναίκες αυτές υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν την αίσθηση βάρους σαν «μπούκωμα από κάτω», όπως το περιγράφουν οι περισσότερες ή χαλάρωσης «ανοίγματος από κάτω».


ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Μ.Α.Μ.Α.
Στάση Σώματος

 • stasi somatosΑξιολογεί τη Στάση του Σώματος
 • Αντιμετωπίζει τους μυοσκελετικούς πόνους
 • Επαναφέρει την ορθή στάση

Διάσταση του Ορθού Κοιλιακού μυ

 • koilia diatasiΕκπαιδεύει τις γυναίκες στη φάση της εγκυμοσύνης και του τοκετού για τις ασκήσεις που πρέπει να κάνουν και αυτές που πρέπει να αποφεύγουν, προκειμένου να προλάβουν τη διάσταση του ορθού κοιλιακού μυ και να την προστατέψουν.
 • Αξιολογεί τη Διάσταση του Ορθού Κοιλιακού
 • Αποκαθιστά τη μείωση της διάστασης με θεραπευτικές ασκήσεις

 Δυσλειτουργίες Πυελικού Εδάφους (πρόγραμμα “Pelvic Floor Act”):

 1. axiologisi peΑξιολογεί τους μύες του Πυελικού Εδάφους
 2. Αποκαθιστά τυχόν δυσλειτουργίες πυελικού εδάφους που αφορούν:
  - την ουροδόχο κύστη
  - το έντερο
  - την πρόπτωση
  - τη σεξουαλική δυσλειτουργία
  - τον πυελικό πόνο

Σταθεροποίηση κορμού (πρόγραμμα “M.A.M.A.”)

 • telephsysiotherapy articleΑξιολογεί τη σταθεροποίηση του κορμού
 • Εκπαιδεύει για τα Ναι και τα Όχι της άσκησης μετά τον τοκετό
 • Παρέχει ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα σταθεροποίησης κορμού

 

ΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ

Οι λεχώνες, ανάλογα με την αξιολόγηση που θα τους γίνει από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ, θα επιλέξουν ένα από τα προγράμματα ή και όλο το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α. προκειμένου να επανακτήσουν με επιστημοσύνη και ασφάλεια την εικόνα και τη λειτουργικότητα του σώματος και των οργάνων του που επηρεάζονται περισσότερο από τη διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Το Μ.Α.Μ.Α., η επιστημονική, θεραπευτική άσκηση που επαναφέρει το σώμα και σας βοηθά να νιώσετε καλύτερα όσο ποτέ, ανεξάρτητα από το πότε έχετε γεννήσει, πραγματοποιεί ό,τι επιθυμείτε περισσότερο. Να χαρείτε τον νέο σας ρόλο, χωρίς μυοσκελετικούς πόνους, χωρίς δυσλειτουργίες, χωρίς σωματική επιβάρυνση.

Καλέστε τώρα τη γραμματεία (τηλ.: 210 2773686 - 210 2794611) ή κάνετε κράτηση Online για την αξιολόγηση του σώματος και των αναγκών σας, προκειμένου να προχωρήσετε στην αποκατάσταση με το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α. που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Το Μ.Α.Μ.Α. στο ΠΡΑΞΙΣ

womens healthΗ Φωτεινή Λάγαρη και η Μιμή Μαρσέλλου δημιούργησαν το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α. το 2003, συνθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα αναφορικά με τις σωματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Το Μ.Α.Μ.Α. στοχεύει στην επανεκπαίδευση του σώματος στην προ-εγκυμοσύνης κατάσταση, σταδιακά και με ασφάλεια. Χωρίζεται σε διαφορά στάδια και ανάγκες, προκειμένου να μπορεί να δίνει λύσεις είτε σε μεμονωμένα προβλήματα, π.χ. φουσκωτή κοιλιά, είτε στο σύνολο των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν στην 9μηνη φάση της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

line sep

Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---


“Επιστημονική Φροντίδα
Ανθρώπινο Ενδιαφέρον”


logo praxis

Πευκών 1 & Καποδιστρίου, Τ.Κ. 14235 - Φιλοθέη | χάρτης
Tηλ.: 210 2773686 - 210 2794611
Φαξ: 210 2773686 info@ptpraxis.gr