Ολοκληρωμένη φροντίδα Μ.Α.Μ.Α.

Το Πρόγραμμα «Φυσικοθεραπεία για την Υγεία των Γυναικών – Μ.Α.Μ.Α (Μητρικές Αγκαλιές Με Αρχές)», καταρτίστηκε από τη Φωτεινή Λάγαρη και την Μιμή Μαρσέλλου το 2003, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες του International Organization of Physical Therapists in Women’s Health (IOPTWH), υποομάδας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών (W.C.P.T.) και με αντικείμενο τη φυσικοθεραπεία σε περιστατικά Εγκυμοσύνης, Ακράτειας, Επεμβάσεων Καρκίνου Μαστού, Οστεοπόρωσης και Γυναικολογικών/Μαιευτικών Επεμβάσεων με έμφαση στην αποκατάσταση των Δυσλειτουργιών του Πυελικού Εδάφους.

Η Επιστημονική Θεραπευτική Άσκηση για την Εγκυμοσύνη και τον Τοκετό
για ένα σώμα που αποπνέει αυτοπεποίθηση!
Το νιώθετε και το βλέπετε όμορφο, όσο ποτέ άλλοτε!
Στο φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ.

Αποκλειστικά για μαμάδες

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός συνθέτουν μοναδικές στιγμές στη ζωή κάθε γυναίκας και την προετοιμάζουν για αυτό που θα βιώνει σε όλη την υπόλοιπη ζωή της, τη μητρότητα. Τα ανάμικτα συναισθήματα του άγχους, της αγωνίας, της χαράς, του φόβου, της προσμονής, με κορύφωση τη στιγμή του τοκετού, συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά από αυτόν, κυρίως όταν ο τοκετός αφορά το πρώτο μας παιδί. Ωστόσο, μαζί με τις συναισθηματικές και ορμονικές «αναταράξεις», η εγκυμονούσα και η νέα μαμά βρίσκονται μπροστά σε ραγδαίες σωματικές αλλαγές που διαφοροποιούν συνεχώς την εικόνα της και δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις της. Οι σωματικές αλλαγές, όσο σταδιακά και αν συμβαίνουν, είναι μεγάλες και σημαντικές και διαφοροποιούν σημαντικά:

 • τη στάση του σώματος της γυναίκας
 • την εικόνα της κοιλιάς
 • το πυελικό έδαφος
 • τη σταθεροποίηση του κορμού

Η γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και πολύ περισσότερο από τη στιγμή του τοκετού και μετά, βλέπει το σώμα της αισθητά διαφορετικό και το νιώθει «ανήμπορο» να εκτελέσει κινήσεις που πριν την εγκυμοσύνη ήταν απλές και εύκολες. Επιπλέον, η γυναίκα μετά τον τοκετό μπορεί να εμφανίσει δυσλειτουργίες στο πυελικό της έδαφος που ενδέχεται να επηρεάσουν ακόμη και τη σεξουαλική της ζωή.

line sep

 • Οι αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναιΟι αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ορατές: το σώμα έχει αποκτήσει Νέα Στάση, εξαιτίας της μεταφοράς του κέντρου βάρους και Διάσταση του Ορθού Κοιλιακού.

Μη ορατές: εμφανίζεται Χαλάρωση του Πυελικού Εδάφους -διάταση μιας μυϊκής ελαστικής υποστήριξης που βρίσκεται στη βάση της λεκάνης, εσωτερικά και εκτείνεται από τον κόκκυγα έως το ηβικό οστό. Το πυελικό έδαφος ελέγχει τα ανοίγματα της ουρήθρας, του τραχήλου και του πρωκτού και στηρίζει την κύστη, τη μήτρα και το έντερο, σταθεροποιώντας το ιερό οστό στο τέλος της σπονδυλικής στήλης.

line sep

 • Οι αλλαγές που παραμένουν μετά τον τοκετό είναιΟι αλλαγές που παραμένουν μετά τον τοκετό

Ορατές: Αρκετές γυναίκες διαπιστώνουν ότι η στάση του σώματος τους μοιάζει με αυτή της εγκυμοσύνης, ενώ άλλες, αν και δεν γνωρίζουν τη Διάσταση του Ορθού Κοιλιακού, βλέπουν την κοιλιά τους να συνεχίζει να έχει την εικόνα που είχε τον 3ο και τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης, ακόμη και αν κάνουν γυμναστική.

Μη ορατές: Αρκετές γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα ακράτειας κάθε φορά που φταρνίζονται, γελάνε, τρέχουν ή απλώς σηκώνουν το μωρό τους. Οι γυναίκες αυτές χρειάζονται αμέσως ενδυνάμωση του Πυελικού τους Εδάφους. Επίσης, οι γυναίκες αυτές υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν την αίσθηση βάρους σαν «μπούκωμα από κάτω», όπως το περιγράφουν οι περισσότερες ή χαλάρωσης «ανοίγματος από κάτω».

line sep

Το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α. αντιμετωπίζει περιστατικά:

 • Στάσης ΣώματοςΣτάση Σώματος

Αξιολογεί τη Στάση του Σώματος,

Αντιμετωπίζει τους μυοσκελετικούς πόνους,

Επαναφέρει την ορθή στάση

line sep

 • Διάστασης του Ορθού Κοιλιακού μυΔιάσταση Ορθού Κοιλιακού

Εκπαιδεύει τις γυναίκες στη φάση της εγκυμοσύνης και του τοκετού για τις ασκήσεις που πρέπει να κάνουν και αυτές που πρέπει να αποφεύγουν, προκειμένου να προλάβουν τη διάσταση του ορθού κοιλιακού μυ και να την προστατέψουν.

Αξιολογεί τη Διάσταση του Ορθού Κοιλιακού

Αποκαθιστά τη μείωση της διάστασης με θεραπευτικές ασκήσεις

 line sep

 • Δυσλειτουργίες Πυελικού Εδάφους (πρόγραμμα “Pelvic Floor Act”)Δυσλειτουργίες Πυελικού Εδάφους

Αξιολογεί τους μύες του Πυελικού Εδάφους

Αποκαθιστά τυχόν δυσλειτουργίες πυελικού εδάφους που αφορούν: την ουροδόχο κύστη - το έντερο - την πρόπτωση - τη σεξουαλική δυσλειτουργία - τον πυελικό πόνο

line sep

 • Σταθεροποίησης κορμού (πρόγραμμα “M.A.M.A.”)Σταθεροποίηση κορμού

Εκπαιδεύει για τα Ναι και τα Όχι της άσκησης μετά τον τοκετό

Παρέχει ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα σταθεροποίησης κορμού

line sep

 • Ποιό πρόγραμμα χρειάζεστε;

Οι λεχώνες, ανάλογα με την αξιολόγηση που θα τους γίνει από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ, θα επιλέξουν ένα από τα προγράμματα ή και όλο το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α. προκειμένου να επανακτήσουν με επιστημοσύνη και ασφάλεια την εικόνα και τη λειτουργικότητα του σώματος και των οργάνων του που επηρεάζονται περισσότερο από τη διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Το Μ.Α.Μ.Α., η επιστημονική, θεραπευτική άσκηση που επαναφέρει το σώμα και σας βοηθά να νιώσετε καλύτερα όσο ποτέ, ανεξάρτητα από το πότε έχετε γεννήσει, πραγματοποιεί ό,τι επιθυμείτε περισσότερο. Να χαρείτε τον νέο σας ρόλο, χωρίς μυοσκελετικούς πόνους, χωρίς δυσλειτουργίες, χωρίς σωματική επιβάρυνση.

Καλέστε τώρα τη γραμματεία (τηλ.: 210 2773686 - 210 2794611) ή κάνετε κράτηση Online για την αξιολόγηση του σώματος και των αναγκών σας, προκειμένου να προχωρήσετε στην αποκατάσταση με το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α. που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

line sep

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---


“Επιστημονική Φροντίδα
Ανθρώπινο Ενδιαφέρον”


logo praxis

Πευκών 1 & Καποδιστρίου, Τ.Κ. 14235 - Φιλοθέη | χάρτης
Tηλ.: 210 2773686 - 210 2794611
Φαξ: 210 2773686 info@ptpraxis.gr