Άνω Άκρα

Ώμος
Η άρθρωση του ώμου παρουσιάζει πολλές παθήσεις που διαχωρίζονται σε τραυματικές ή σε μη τραυματικές, με την πλειονότητά τους όμως να οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό. Οι παθήσεις στον ώμο, μία άρθρωση που παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα και εύρος κίνησης αλλά και εξίσου μεγάλη αδυναμία και χαλάρωση των συνδέσμων της περιοχής, εκδηλώνονται με έντονο πόνο, με περιορισμένη κίνηση, με μυϊκή αδυναμία, ακόμη και με παραμόρφωση εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Η φυσικοθεραπεία επεμβαίνει είτε μετεγχειρητικά –σε περιπτώσεις όπου κρίθηκε απαραίτητη η επέμβαση στην άρθρωση για την αντιμετώπιση του περιστατικού –είτε συντηρητικά, για να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση.
Στη «Φυσικοθεραπευτική ΠΡΑΞΙΣ», αφού ενημερωθούμε με ακρίβεια για την πάθηση του κάθε ασθενούς, σχεδιάζουμε το είδος της αποκατάστασης που του ταιριάζει, την οποία εφαρμόζουμε κάνοντας χρήση όλων των μεθόδων που θα βοηθήσουν στην όσο το δυνατόν ταχεία, ανώδυνη και αποτελεσματική αποκατάσταση του προβλήματος.
Όταν ο ασθενής ανακτήσει όλο το εύρος της κίνησης της άρθρωσης του ώμου, τότε διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα ασκήσεων που θα ενδυναμώσουν τους μύες και θα βοηθήσουν στην αποφυγή υποτροπής.
Αγκώνας
Η έξω και έσω επικονδυλίτιδα του αγκώνα, γνωστή και ως «αγκώνας των τενιστών» είναι μία επώδυνη πάθηση στην έξω ή στην έσω πλευρά του αγκώνα που οφείλεται κυρίως σε υπερχρήση του και πλήττει ανθρώπους που κάνουν χειρονακτική εργασία, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί και εξαιτίας τραυματισμού (πτώση, κ.λπ.). Ο πόνος της επικονδυλίτιδας είναι οξύς και ισχυρός και επιδεινώνεται κάθε φορά που χρησιμοποιείται η άρθρωση (χειρονακτική εργασία, σήκωμα αντικειμένου, σφίξιμο γροθιάς, κ.ά.), ενώ το άτομο που νοσεί εμφανίζει και δυσκαμψία, κυρίως το πρωί.
Η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας περιλαμβάνει κινησιοθεραπεία με μαλάξεις, υπερήχους, ηχητικά κύματα και ό,τι κρίνει απαραίτητο η ομάδα του φυσικοθεραπευτηρίου σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ασθενή –περιστατικού.
Άκρα Χείρα
Τραυματισμοί του καρπού και της άκρας χείρας, κατάγματα, εξαρθρώματα, διαστρέμματα αρθρώσεων και συνδέσμων, τραυματισμοί των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδα Dequervain (εκφύλιση λόγω τριβής 2 τενόντων που εκτείνουν και απάγουν τον αντίχειρα), σύνδρομο Depuytren (νόσος του συνδετικού ιστού). Οι τραυματισμοί και οι παθήσεις του χεριού αποτελούν μία επείγουσα κατάσταση προς αποκατάσταση, δεδομένου ότι τα χέρια μας είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τις περισσότερες καθημερινές μας ασχολίες. Επιπλέον όμως, η πολυπλοκότητα της ανατομίας και της φυσιολογίας του χεριού επιβάλλει εξαιρετική, εξειδικευμένη γνώση από το φυσικοθεραπευτή, πολύ καλή και λεπτομερή διάγνωση και φυσικά τα κατάλληλα μέσα –εργαλεία για την αποκατάσταση του κάθε περιστατικού.
Στη «Φυσικοθεραπευτική ΠΡΑΞΙΣ» αξιολογούμε το πρόβλημα του χεριού του κάθε ασθενή, συνεργαζόμαστε με τον ορθοπαιδικό που έχει κάνει τη διάγνωση και έχει παραπέμψει τον ασθενή σε συντηρητική αγωγή ή που έχει επέμβει χειρουργικά και στη συνέχεια έχει συστήσει φυσικοθεραπεία στην πάσχουσα περιοχή για πλήρη αποκατάσταση, και προσεγγίζουμε το πρόβλημα με τον ενδεδειγμένο τρόπο για την αποτελεσματική του αποθεραπεία.