• Κεντρική
  • Ορθοπαιδική & Αθλητική Φυσικοθεραπεία
  • Αποκατάσταση Κροταφογναθικής

Αποκατάσταση Κροταφογναθικής

Ως κροταφογναθικό σύνδρομο ή δυσλειτουργία της κροταφογναθικής διάρθωσης αναφέρονται μια σειρά επώδυνων καταστάσεων που εντοπίζονται στους μασητήρες μύες και στις αρθρώσεις που συνδέουν την κάτω γνάθο με το κρανίο. Η κροταφογναθική άρθρωση που βρίσκεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού και συνδέει την κάτω γνάθο με το κροταφικό οστό στα πλάγια του κεφαλιού συμβάλλει στην ομαλή κίνηση της γνάθου κάτω, πάνω και στο πλάι επιτρέποντας την ομιλία, τη μάσηση και άλλες λειτουργίες.

Οι αιτίες στις οποίες αποδίδεται η διαταραχή της άρθρωσης αυτής δυστυχώς δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις όπου η εμφάνισή της αποδίδεται σε έντονο στρες, κακή σύγκλειση των δοντιών, κακή στάση κεφαλιού κατά την εργασία ή στην καθημερινότητα, ενώ κάποιες από τις αιτίες εμφάνισης του συνδρόμου εντοπίζονται σε κατάγματα, αρθρίτιδα ή δομικά προβλήματα κατά τη γέννηση.

Όποια όμως κι αν είναι η αιτία εμφάνισης των επώδυνων συμπτωμάτων της κροταφογναθικής άρθρωσης, με έντονους πόνους στο πρόσωπο, στο κεφάλι ή στη γνάθο με μειωμένη ικανότητα ανοίγματος και κλεισίματος του στόματος, η αντιμετώπισή τους ποικίλει από άτομο σε άτομο και περιλαμβάνει παυσίπονα, μυοχαλαρωτική μηχανοθεραπεία, βελονισμό και θεραπευτικές ασκήσεις, επανεκπαίδευση του πάσχοντα ως προς τη στάση του σώματός του και εκπαίδευσή του σε εργονομικές θέσεις κατά την εργασία του, προτροπή προς τον πάσχοντα για την αλλαγή καθημερινών συνηθειών που επιβαρύνουν ή και δημιουργούν το πρόβλημα, υιοθέτηση ασκήσεων στο σπίτι με ειδικά διαμορφωμένο πρωτόκολλο από τους επικεφαλής φυσικοθεραπευτές, για κάθε ασθενή χωριστά.

Εάν η αιτία που προκαλεί τα συμπτώματα της κροταφογναθικής άρθρωσης είναι το τρίξιμο των δοντιών κατά τον ύπνο, η αντιμετώπισή τους κρίνεται πολύ δύσκολη διότι η συμπεριφορά αυτή που προκαλεί το πρόβλημα δεν είναι εύκολα ελέγξιμη. Σε γενικές γραμμές όμως, τα συμπτώματα του κροταφογναθικού συνδρόμου υποχωρούν με την υιοθέτηση νέων μοντέλων κίνησης, χαλάρωσης, άσκησης, στάσης σώματος.

Η θεραπεία της διαταραχής της κροταφογναθικής άρθρωσης, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνδυάζει το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με την εφαρμογή νυχτερινού νάρθηκα (μασελάκι), ενώ για τη χάραξη του ολοκληρωμένου προγράμματος αποκατάστασης χρειάζεται διεπιστημονική ομάδα επιστημόνων της υγείας, γναθοχειρουργού, οδοντιάτρου, ορθοδοντικού και φυσικοθεραπευτή.

line sep

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---


“Επιστημονική Φροντίδα
Ανθρώπινο Ενδιαφέρον”


logo praxis

Πευκών 1 & Καποδιστρίου, Τ.Κ. 14235 - Φιλοθέη | χάρτης
Tηλ.: 210 2773686 - 210 2794611
Φαξ: 210 2773686 info@ptpraxis.gr