• Κεντρική
  • Ορθοπαιδική & Αθλητική Φυσικοθεραπεία
  • Σκολίωση

Σκολίωση

Η εντός φυσιολογικών ορίων σπονδυλική στήλη (ΣΣ) εμφανίζει κυρτώματα μόνο μπροστά και πίσω. Στην περίπτωση της σκολίωσης παρατηρείται η πλάγια κλίση της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ) στο κατά μέτωπο επίπεδο (κοιτώντας δηλαδή από πάνω ή μπροστά) και μοιάζει με το γράμμα S ή C. Η πλάγια απόκλιση συχνά συνοδεύεται από στροφή τόσο στην θωρακική όσο και στην οσφυϊκή μοίρα της ΣΣ.  

Χαρακτηριστικά της σκολίωσης

  • Ασυμμετρία στο ύψος των ώμων, των ωμοπλατών, των γοφών και της απόστασης των άκρων από τον κορμό από τη μία πλευρά (μονόπλευρα)
  • Ασυμμετρία της προεξοχής των πλευρών από τη μια πλευρά λόγω στροφής της ΣΣ

Διάγνωση της σκολίωσης

Η σκολίωση μπορεί να ανιχνευθεί νωρίς από τους γονείς ή και από τα ίδια τα παιδιά όταν τα ρούχα δεν στέκονται καλά ή τα μπατζάκια δεν είναι ίσια. Είναι όμως και πολύ πιθανό να αγνοηθεί λόγω της στάσης του σώματος των παιδιών σήμερα, τόσο στην όρθια όσο και στην καθιστή θέση.

Είναι σημαντικό λοιπόν, στην περίοδο της εφηβείας να «παρατηρούν» οι γονείς το σώμα της έφηβης και του εφήβου και αν έχουν αμφιβολίες να απευθύνονται σε ειδικό, καθώς η κρίσιμη ηλικία της ανάπτυξης και της σκελετικής ωρίμανσης είναι μεταξύ 9 και 14 ετών. Σε αυτή την περίοδο η ανάπτυξη είναι ραγδαία και μια ήπια μορφή σκολίωσης μπορεί να εξελιχθεί εκτός ελέγχου.

Το 85% της σκολίωσης ανήκει στην κατηγορία της εφηβικής ή ιδιοπαθούς μορφής που σημαίνει ότι η ΣΣ εμφανίζει κυρτώματα εκτός άξονα, χωρίς να προϋπάρχει κάποιος άλλος λόγος ή αρρώστια. Στο 15% των περιπτώσεων οφείλεται σε άλλες «σοβαρότερες» αιτίες όπως οστικές, νευρικές και μυϊκές ανωμαλίες.

Κληρονομικοί Παράγοντες

Η εμφάνιση της σκολίωσης πολλές φορές αποδίδεται και σε κληρονομικούς παράγοντες γι’ αυτό και θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στα παιδιά των οποίων μέλη της οικογένειάς τους έχουν διαγνωσθεί με σκολίωση.

Πραγματική VS φαινομενικής σκολίωσης

Πολλές φορές η εικόνα της σκολίωσης, τα κυρτώματα δηλαδή της Σπονδυλικής Στήλης εκτός άξονα και η σωματική ασυμμετρία, οφείλεται σε ανισοϋψή κάτω άκρα, λόγω εκ γενετής κατασκευής ή μετέπειτα οστικού ή μυϊκού τραυματισμού.

Αν η σκολίωση είναι φαινομενική και η εικόνα της επηρεάζεται από τα άνισα άκρα, τότε κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή ορθωτικού πέλματος με ανύψωση του κοντύτερου άκρου, που μπορεί θαυμάσια να αποκαταστήσει τη «φαινομενική βλάβη» που παρουσιάζεται ως εικόνα στην ΣΣ.

Στην περίπτωση της πραγματικής σκολίωσης , είναι απαραίτητη η εξέταση από τον ειδικό γιατρό καθώς και ακτινογραφική μέτρηση για την καταγραφή των δεδομένων και της γωνίας κλίσης. Η εξέλιξη της πάθησης παρακολουθείται με συμπληρωματικές απεικονιστικές εξετάσεις, σε χρονικά διαστήματα που ορίζονται από το γιατρό, ώστε η στασιμότητα ή και η επιδείνωση της κατάστασης να αντιμετωπισθεί με μεθοδικότητα, σε κάθε περίπτωση.

Αντιμετώπιση της σκολίωσης

Κάθε περιστατικό σκολίωσης αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση και απαιτεί διαφορετική προσέγγιση. Στο φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ, με επιστημονική προσέγγιση και ανθρώπινο ενδιαφέρον, σε συμφωνία με τις διεθνείς κλινικές οδηγίες, αντιμετωπίζουμε κάθε περιστατικό ξεχωριστά, σύμφωνα με την ετοιμότητα κάθε ασθενή, τον ψυχισμό του και την κουλτούρα του.

Αξιολογούμε κλινικά το κάθε περιστατικό με τη βοήθεια πελματογράφου και ψηφιακής ακτινογραφίας, συνεργαζόμαστε με ορθοπαιδικούς και ακτινοδιαγνώστες, σχεδιάζουμε σε συνεργασία με αυτούς την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος και εκπαιδεύουμε γονείς και εφήβους για τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν σωστά την πάθηση.

line sep

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---


“Επιστημονική Φροντίδα
Ανθρώπινο Ενδιαφέρον”


logo praxis

Πευκών 1 & Καποδιστρίου, Τ.Κ. 14235 - Φιλοθέη | χάρτης
Tηλ.: 210 2773686 - 210 2794611
Φαξ: 210 2773686 info@ptpraxis.gr