• Κεντρική
  • Νέα
  • Οι φοιτητές μας ΠΡΕΠΕΙ να στηρίζουν το μέλλον της φυσικοθεραπείας σε όλους τους «στίβους»!

Οι φοιτητές μας ΠΡΕΠΕΙ να στηρίζουν το μέλλον της φυσικοθεραπείας σε όλους τους «στίβους»!

της Μιμής Μαρσέλλου PT, MSc., PhD cand. 
τ. Συντονίστριας του Επιστημονικού Τμήματος
Αθλητικής Φυσικοθεραπείας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών

Η σημαντική παρουσία φοιτητών φυσικοθεραπείας είναι πολύτιμη για την ομαλή διεξαγωγή του Μαραθωνίου αφού γνωρίζουν και μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά μεγάλη βοήθεια στους επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές ιδιαίτερα στον τερματισμό κατά την ώρα αιχμής. Ο ρόλος τους άλλωστε και διεθνώς πλέον κρίνεται αναγκαίος με πρόσφατη επιτυχή συμμετοχή τους στον Μαραθώνιο του Λονδίνου.

Η καταγραφή του αριθμού στη φανέλα των δρομέων, καθώς και η ορθότερη καταγραφή της αξιολόγησης και περιγραφής θεραπείας πρέπει να γίνεται από τους φοιτητές και αποτελεί πολύ μεγάλη βοήθεια όταν όλα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αυτό έχει πλέον διαπιστωθεί και καταγραφεί ως ανάγκη από προηγούμενες συμμετοχές στον σχεδιασμό της υγειονομικής κάλυψης με φυσικοθεραπευτές για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Η παρουσία των φοιτητών σίγουρα θα πλαισιώσει αισθητά τους επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές, θα βελτιώσει πολύ τον συντονισμό και η συμμετοχή τους θα είναι, και για τους ίδιους, εκτός από σημαντική εθελοντική προσφορά στους αθλητές, πολύτιμη εμπειρία για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

marathonios athinas

Το 2015, ο Μαραθώνιος της Αθήνας φιλοξένησε περίπου 50 χιλιάδες δρομείς. Η οργανωμένη συμμετοχή επαγγελματιών φυσικοθεραπευτών εγγεγραμμένων στον Πανελλήνιο Σύλλογο με παρουσία στην εκκίνηση, κατά τη διαδρομή και στον τερματισμό σε τέσσερις διαφορετικές τέντες-σταθμούς στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Τον Νοέμβριο του 2015 συμμετείχαν στη διοργάνωση 15 φυσικοθεραπευτές, που το 2016, διπλασιάστηκαν με συμμετοχή 30 επαγγελματιών φυσικοθεραπευτών μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ) που πλαισίωσαν την διοργάνωση εντός των τειχών. Μετά από τα τελευταία στοιχεία καταγραφής δεδομένων από το Επιστημονικό Τμήμα Αθλητικής Φυσικοθεραπείας του Π.Σ.Φ., προκύπτει η ανάγκη άλλων τόσων φοιτητών για τη σωστότερη οργάνωση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού που έχει ανάγκη παροχής υπηρεσιών και καταγραφής περιστατικών φυσικοθεραπείας.

Επίσης, από τα στοιχεία καταγραφής δεδομένων, προκύπτει και νέα συμπληρωματική ανάγκη φυσικοθεραπευτών – φοιτητών, στον συμπληρωματικό σταθμό αποθεραπείας «Φωκιανός» όπου κατευθύνονται δρομείς που δεν περνούν ή δεν υπάρχει ένδειξη άμεσης αντιμετώπισης από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στις τέντες του τερματισμού.

Ως εκ’ τούτου, στον σταθμό «Φωκιανός», κρίνεται απαραίτητο, οι δρομείς, να ελέγχονται με ασφάλεια. Είναι σκόπιμο να αξιολογούνται οι ανάγκες των αθλουμένων από επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές ώστε να τους παρέχονται οδηγίες και συμβουλευτική αποθεραπείας. Προτείνεται κατά περίπτωση, και μόνον από τον φυσικοθεραπευτή, όταν κριθεί απαραίτητη και ασφαλής για την υγεία τους η οποιαδήποτε παροχή αποθεραπείας.

fokianos

Η αντένδειξη της μάλαξης και η μη εκτέλεσή της αποτελεί σημαντική απόφαση του φυσικοθεραπευτή με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας των δρομέων εκμηδενίζοντας την επικινδυνότητα της υγείας τους κατά τη διοργάνωση.

Είναι σημαντικό να υπάρξει κοινός συντονισμός από την Πολιτεία, τον ΣΕΓΑΣ και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών ώστε να υποστηριχθεί εύρυθμα η διεξαγωγή του σχεδιασμού. Όλοι οι υπεύθυνοι για την διοργάνωση θα πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να πλαισιωθεί επαγγελματικά η φυσικοθεραπευτική παροχή.

Είναι καιρός η πρόσκληση της φυσικοθεραπευτικής παροχής να αφορά μόνον επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές και η αξία του εθελοντισμού να επεκταθεί προς τους φοιτητές των έγκριτων πανεπιστημιακών σχολών της χώρας μας έχοντας την πεποίθηση ότι θα λάβουν με χαρά μέρος στη γιορτή και θα συνεισφέρουν στην βελτίωση της ασφαλούς φυσικοθεραπευτικής παροχής σε όλους τους δρομείς της διοργάνωσης.

Οι Φυσικοθεραπευτές πρέπει να πλαισιώνονται από τους φοιτητές φυσικοθεραπείας και να υποστηρίζουν, εξ’ ολοκλήρου, με ασφαλή παροχή τους δρομείς στον Μαραθώνιο.

Εμπιστεύσου τον «Αυθεντικό» Φυσικοθεραπευτή σου

ethelontismos

 

line sep

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---