• Κεντρική
  • Νέα
  • Καρκίνος μαστού και συμπτώματα εμμηνόπαυσης στα οστά

Καρκίνος μαστού και συμπτώματα εμμηνόπαυσης στα οστά

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και ο καρκίνος μαστού συνδέονται; Ναι και μάλιστα ποικιλοτρόπως:
  • Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού μπορεί να προκαλέσει έκπτωση της λειτουργίας των ωοθηκών και να πυροδοτήσει την εμμηνόπαυση. 
  • H διάγνωση του καρκίνου μπορεί να συνέπεσε με την κλιμακτήριο/εμμηνόπαυση. 
  • Η υποβοηθούμενη ορμονική θεραπεία, η οποία προλαμβάνει την επανεμφάνιση της νόσου, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα εμμηνόπαυσης.
  • Μπορεί η γυναίκα που διαγνώστηκε με καρκίνο μαστού να υποχρεώθηκε να διακόψει τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την αναστολή της εμμηνόπαυσης, εμφανίζοντας έτσι συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να ξεκινήσουν ξαφνικά, ταυτόχρονα με την έναρξη της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου μαστού ή να προοδεύουν σταδιακά καθώς προχωρά ο χρόνος θεραπείας. Δεν υπάρχει τρόπος πρόβλεψης των συμπτωμάτων που θα εμφανίσει κάθε γυναίκα που μπαίνει στην εμμηνόπαυση. 

Ο καρκίνος μαστού και η οστεοπόρωση

Οι γυναίκες που αναπτύσσουν καρκίνο μαστού, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, μιας κατάστασης όπου τα οστά γίνονται πορώδη και εύθραυστα. Είναι απαραίτητο για κάθε γυναίκα με διαγνωσμένο καρκίνο μαστού, να ελέγχει την υγεία των οστών της, ειδικότερα εάν συντρέχουν και άλλες αιτίες για οστεοπόρωση. Για γυναίκες με διαγνωσμένο καρκίνο μαστού και διαγνωσμένη οστεοπόρωση, προβλέπονται θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη, επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μέσα από τη διατροφή και πρόσληψη Βιταμίνης D. 

Προεμμηνόπαυση και Οστεοπόρωση

Οι γυναίκες με διαγνωσμένο καρκίνο μαστού, οι οποίες δεν έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση, εμφανίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση εξαιτίας της χημειοθεραπείας που προκαλεί έκπτωση της λειτουργίας των ωοθηκών. Από τη στιγμή που σταματά η λειτουργία των ωοθηκών, ξεκινά η μείωση της πυκνότητας των οστών, ξεκινώντας από τη σπονδυλική στήλη. Τους πρώτους 12 μήνες της χημειοθεραπείας, η οστική πυκνότητα μειώνεται κατά 3-4%. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό μπορεί να μην οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Εάν η χημειοθεραπεία δεν οδηγήσει σε εμμηνόπαυση, τότε η πυκνότητα των οστών θα παραμείνει σταθερή. Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν θεραπεία με τη δραστική ουσία ταμοξιφαίνη, εμφανίζουν μία προοδευτική μείωση της πυκνότητας των οστών στην σπονδυλική στήλη, στο 1,4% περίπου κάθε χρόνο. Η ταμοξιφαίνη μειώνει σταδιακά την παραγωγή οιστρογόνων στο σώμα. Είναι μία δραστική ουσία με αντι-οιστρογονική δράση στους μαστούς, η οποία ωστόσο συνεχίζει να έχει οιστρογονική δράση στα οστά, προστατεύοντας τα από τη μείωση της οστικής τους πυκνότητας. 

Μετεμμηνόπαυση και οστεοπόρωση

Η επίδραση της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαφέρει σε κάποιο βαθμό από αυτήν των γυναικών που νοσούν πριν την εμμηνόπαυση. Η χημειοθεραπεία στις γυναίκες αυτές επιδρά στη μείωση της πυκνότητας και της δύναμης των οστών. Ενώ η ταμοξιφαίνη ενισχύει την πυκνότητα των οστών στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αυξάνοντας την κατά 1.2% κάθε χρόνο, την ίδια στιγμή αναφέρεται αύξηση του ποσοστού των ραγισμάτων (κατάγματα), συγκριτικά με τον μέσο πληθυσμό, παρά την αύξηση της οστικής πυκνότητας. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν είναι κατανοητοί και αναμένεται περαιτέρω έρευνα στον τομέα αυτό. 

Αρχική δημοσίευση στο ptpraxis.gr.

 

line sep

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---