• Κεντρική
  • Blog
  • Ο μισός πλανήτης έχει κλειτορίδα. Γιατί οι γιατροί δεν τη μελετούν;

Ο μισός πλανήτης έχει κλειτορίδα. Γιατί οι γιατροί δεν τη μελετούν;

Η κλειτορίδα «αγνοείται εντελώς σχεδόν από όλους», λένε οι ειδικοί ιατροί. Και αυτή η παράλειψη μπορεί να είναι καταστροφική για τη σεξουαλική υγεία των γυναικών. Αν υπήρχε ένα πράγμα που ήξερα πάρα πολύ καλά η Τζίλιαν, ήταν ότι δεν ήθελε καμία επίπονη παρέμβαση στα γεννητικά της όργανα. Έτσι, όταν το 2018 ένας γυναικολόγος της συνέστησε βιοψία αιδοίου για να ελέγξει κάποιες πιθανές ενδείξεις καρκίνου, εκείνη δίστασε.

Ο γιατρός υποπτευόταν ότι η υπόλευκη κηλίδα δέρματος που είχε βρει η Τζίλιαν δίπλα στην κλειτορίδα της ήταν μια δερματική πάθηση που συνήθως αποδεικνύεται καλοήθης. Για την Τζίλιαν, που είναι νοσοκόμα, το να κόψει ένα κομμάτι από το πιο ευαίσθητο σημείο του σώματός της ακούστηκε λίγο ακραίο. Αλλά τελικά συναίνεσε. Υπέθεσε πως ο γιατρός ότι ήταν η αυθεντία σε αυτό το σημείο του σώματος. «Δεν είχα ξαναδουλέψει ποτέ στη Μαιευτική Γυναικολογία», δήλωσε η Gillian στους New York Times, ζητώντας να κατονομαστεί με το μικρό της όνομα για να προστατεύσει την ιδιωτική της ζωή. 

Για τη βιοψία της χορηγήθηκε επισκληρίδιος στη σπονδυλική στήλη για να μουδιάσει η περιοχή. Στη συνέχεια, για να σταματήσει την αιμορραγία, ο γιατρός έβαλε το ένα χέρι πάνω από το άλλο και πίεσε δυνατά το αιδοίο της - τα εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών και εξωτερικών χειλέων, του ανοίγματος του κόλπου και της κλειτορίδας. Ακόμη και μέσα από την αναισθησία, μπορούσε να αισθανθεί την πίεση στο ηβικό της οστό. Ούρλιαξε.

«Ένα μήνα αργότερα, η Τζίλιαν ήταν στο κρεβάτι με το φίλο της όταν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε πλέον να φτάσει σε οργασμό. Μπορούσε να ερεθιστεί, αλλά τη στιγμή που πλησίαζε στην κορύφωση «κατέληγε στο τίποτα», θυμάται. «Και έτσι εξακολουθεί να είναι.»

Όταν ενημέρωσε τον γυναικολόγο της, εκείνος υπέθεσε ότι η ασθενής του βίωνε μούδιασμα που προκαλούνταν από ουλές και ότι αυτό θα υποχωρούσε με τον καιρό. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Θορυβημένη, η Τζίλιαν άρχισε να επισκέπτεται τον έναν ειδικό μετά τον άλλο αναζητώντας μια εξήγηση και, ελπίζοντας, ότι θα βρεθεί μια λύση.

Τότε ήταν που ανακάλυψε ότι κανείς δεν ήθελε να μιλήσει για την κλειτορίδα της.

Αφού άκουσε για τον τραυματισμό της, ένας ουρολόγος την παραλλήλισε με τα θύματα βιασμού και αποφάνθηκε ότι είχε «τραυματική αντίδραση» στη βιοψία της. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους ιατρικούς της φακέλους, ένας ειδικός υγείας τη διέγνωσε με περιεμμηνόπαυση (τη χρονική περίοδο στη ζωή κάθε γυναίκας, που μεσολαβεί μεταξύ του τέλους της κλιμακτηρίου και πριν την εμμηνόπαυση) και της συνταγογράφησε κρέμα τεστοστερόνης. Ένας άλλος γυναικολόγος συνέστησε μια ένεση κολπικής αναζωογόνησης.

Όταν προσπαθούσε να επαναφέρει τη συζήτηση στην κλειτορίδα της, αντιμετώπιζε κενά βλέμματα. «Με κοίταζαν σαν να ήμουν εντελώς τρελή», είπε η Τζίλιαν. «Απλώς συνέχισα να λέω ότι κάτι δεν πάει καλά με την κλειτορίδα μου, και ήταν, σαν - ήταν σαν να έκαναν τα πάντα εκτός από το να δίνουν σημασία στην κλειτορίδα».

«Υποσημείωση, στην καλύτερη περίπτωση»

Ορισμένοι ουρολόγοι συγκρίνουν το αιδοίο με «μια μικρή πόλη στις μεσοδυτικές πολιτείες», δήλωσε ο Δρ. Irwin Goldstein, ουρολόγος και πρωτοπόρος στον τομέα της σεξουαλικής ιατρικής. Οι γιατροί τείνουν να το προσπερνούν, με το ζόρι κοιτάζοντας το, στο δρόμο προς τον «προορισμό» τους - τον τράχηλο και τη μήτρα. Εκεί έχουμε πραγματική ιατρική δράση: υπέρηχοι, τεστ Παπανικολάου, τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος, τοκετό.

Αν το αιδοίο στο σύνολό του είναι μια υποτιμημένη πόλη, η κλειτορίδα είναι ένα τοπικό μπαρ στην άκρη του δρόμου: ελάχιστα γνωστό, σπάνια εξεταζόμενο, πιθανώς καλύτερα να αποφεύγεται. «Αγνοείται εντελώς από σχεδόν όλους», δήλωσε η Δρ Rachel Rubin, ουρολόγος και ειδικός σε θέματα σεξουαλικής υγείας. «Δεν υπάρχει ιατρική κοινότητα που να έχει αναλάβει την ευθύνη για την έρευνα, τη διαχείριση και τη διάγνωση των παθήσεων που σχετίζονται» με την περιοχή. 

Ερωτηθείσα τι έμαθε στην ιατρική σχολή για την κλειτορίδα, η Δρ. Rubin απάντησε: «Τίποτα που να έχει μείνει στη μνήμη μου. Αν έγινε κάποια αναφορά, θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση μια δευτερεύουσα υποσημείωση».

Μόνο χρόνια αργότερα, σε μια υποτροφία σεξουαλικής ιατρικής με τον Δρ. Goldstein, έμαθε πώς να εξετάζει το αιδοίο και το ορατό τμήμα της κλειτορίδας. Η πλήρης κλειτορίδα, έμαθε, είναι μια βαθιά δομή, αποτελούμενη σε μεγάλο βαθμό από στυτικό ιστό, που φτάνει μέχρι τη λεκάνη και περιβάλλει τον κόλπο.

Σήμερα, η δρ. Rubin έχει βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των «κλειτοριδολόγων» της Ουάσινγκτον. «Το αστείο, βέβαια, είναι ότι λίγοι διεκδικούν τον τίτλο - από αμηχανία, έλλειψη γνώσεων ή φόβο μήπως παραβιάσουν την ευπρέπεια απέναντι στους ασθενείς» σχολιάζουν οι NYT. «Στους γιατρούς αρέσει να επικεντρώνονται σε αυτά που ξέρουμε», λέει η ίδια. «Και δεν μας αρέσει να δείχνουμε αδυναμία, ότι δεν ξέρουμε κάτι».

Αυτή η σχεδόν καθολική αποφυγή έχει συνέπειες για τους ασθενείς. Σε μια μελέτη του 2018 στο περιοδικό Sexual Medicine, η Δρ. Rubin, ο Dr. Goldstein και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η αποτυχία εξέτασης του αιδοίου και της κλειτορίδας οδήγησε τους γιατρούς να παραβλέπουν τακτικά τις συνθήκες σεξουαλικής υγείας. Μεταξύ των γυναικών που επισκέφθηκαν την κλινική του Δρ. Goldstein, σχεδόν 1 στις 4 είχε συμφύσεις κλειτορίδας, οι οποίες προκύπτουν όταν η καλύπτρα της κλειτορίδας κολλάει στη βάλανο και μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, πόνο και μειωμένη σεξουαλική ευχαρίστηση.

Οι συγγραφείς της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι γυναικολόγοι θα πρέπει να εξετάζουν τακτικά την κλειτορίδα. Αλλά αυτό ήταν πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, σχολίασαν, καθώς οι περισσότεροι γιατροί «ούτε ξέρουν πώς να εξετάζουν ούτε αισθάνονται άνετα να εξετάζουν την κλειτορίδα».

Αυτή η παράβλεψη μπορεί να βλάψει τις γυναίκες, καθώς και τους τρανς άνδρες και άλλα άτομα με αιδοίο. Έχουν καταγραφεί τραυματισμοί της κλειτορίδας σε επεμβάσεις - όταν εκτελείται κακώς, μια πλαστική επέμβαση χειλέων - μια διαδικασία για τη μείωση του μεγέθους των μικρών χειλέων και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως - μπορεί επίσης να πλήξει τα νεύρα, οδηγώντας σε πόνο στα γεννητικά όργανα και απώλεια σεξουαλικού ερεθισμού. 

Πολλοί από αυτούς τους τραυματισμούς θα μπορούσαν να αποφευχθούν, δήλωσε η Δρ. Rubin, αν οι γιατροί αφιέρωναν περισσότερο χρόνο για να μάθουν την κλειτορίδα. Τον Ιανουάριο, έκανε αυτή την επισήμανση σε μια αίθουσα γεμάτη κυρίως άνδρες γιατρούς στο ετήσιο συνέδριο των στρατιωτικών ουρολόγων στο Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνιας, κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης για τη γυναικεία σεξουαλική υγεία. Πρακτική, ζωηρή και ψύχραιμη, ψηφίστηκε ως η καλύτερη διάλεξη στο συνέδριο.

Αυτή η ανατομία, τονίζει, δεν είναι μαγεία, απλώς βιολογία. «Δεν είναι απλώς αυτή η παράξενη, μυθική περιοχή που υποτίθεται ότι σας δίνει οργασμό», υπογράμμισε στο γραφείο της στο Ρόκβιλ του Μισισιπή, στις αρχές Ιουλίου, περιτριγυρισμένη από προσθετικά πέους, προπλάσματα γυναικείου πυέλου και ένα μεγάλο ραβδί Hitachi. «Πρέπει να ξέρετε τι είναι όλα αυτά και από πού προκύπτουν».

Μια παράδοση παραμέλησης

Γιατί λοιπόν δεν γνωρίζουμε; Για την Δρ. Rubin, ο λόγος είναι απλός: Η κλειτορίδα είναι στενά συνδεδεμένη με τη γυναικεία ευχαρίστηση και τον οργασμό. Και μέχρι πολύ πρόσφατα, αυτά τα θέματα δεν ήταν ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της ιατρικής, ούτε θεωρούνταν κατάλληλοι τομείς ιατρικής ενασχόλησης.

Ακόμη και σε τομείς όπως η ουρολογία, όπου η ανδρική σεξουαλική ευχαρίστηση και ο οργασμός θεωρούνται αναπόσπαστα στοιχεία, η σεξουαλική υγεία των γυναικών «θεωρείται υστερία, το κουτί της Πανδώρας, ψυχοκοινωνικό ζήτημα, όχι θέα πραγματικής ιατρικής», δήλωσε η Δρ. Rubin, η οποία είναι επίσης πρόεδρος εκπαίδευσης της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη της Σεξουαλικής Υγείας των Γυναικών.

«Η σεξουαλική υγεία και η ποιότητα ζωής δεν είναι κάτι στο οποίο εστιάζουμε για τις γυναίκες». Αντίθετα, το Viagra είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα φαρμακευτικά φάρμακα των τελευταίων δεκαετιών, αποφέροντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην Pfizer από τότε που λανσαρίστηκε, το 1998.

Η γυναικολογία, από την πλευρά της, επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στη γονιμότητα και την πρόληψη των ασθενειών. «Δεν κάνουμε καλή δουλειά όταν μιλάμε για το σεξ από την σκοπιά της ευχαρίστησης», λέει η Δρ. Φράνσις Γκρίμσταντ, γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

«Μιλάμε γι' αυτό σε επίπεδο πρόληψης. Προσπαθούμε να προλάβουμε τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (...) Προσπαθούμε να αποτρέψουμε την εγκυμοσύνη, εκτός αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Δεν μιλάμε για τη σεξουαλική ευχαρίστηση».

Η Δρ. Helen O'Connell, η πρώτη γυναίκα ουρολόγος της Αυστραλίας, υπενθύμισε ότι στη δική της ιατρική εκπαίδευση, η κλειτορίδα δεν είχε σχεδόν καμία σοβαρή αναφορά. Στην έκδοση του 1985 του ιατρικού εγχειριδίου "Last's Anatomy" που μελέτησε, μια διατομή της γυναικείας λεκάνης παρέλειπε εντελώς την κλειτορίδα, και πτυχές των γυναικείων γεννητικών οργάνων περιγράφονταν ως «ανεπαρκώς ανεπτυγμένες» και ως «αποτυχία» σχηματισμού ανδρικών γεννητικών οργάνων. Οι περιγραφές του πέους γέμιζαν σελίδες.

Για την ίδια, αυτή η διαδεδομένη ιατρική περιφρόνηση συνέβαλε στην εξήγηση του γιατί οι συνάδελφοί της ουρολόγοι εργάζονταν για τη διατήρηση των νεύρων στο πέος κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων προστάτη, αλλά όχι κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων πυέλου σε γυναίκες.

Η Δρ. Ο'Connell ξεκίνησε να διερευνά την πλήρη ανατομία της κλειτορίδας κάνοντας μικροδιατομές και χρησιμοποιώντας απεικονίσεις μαγνητικού συντονισμού. Το 2005 δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη μελέτη που έδειξε ότι το εξωτερικό εξόγκωμα της κλειτορίδας -το τμήμα που μπορεί να δει και να αγγίξει κανείς- είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», αντίστοιχη με την κεφαλή του πέους. Το πλήρες όργανο εκτεινόταν πολύ κάτω από την επιφάνεια, αποτελούμενο από δύο βολβούς, δύο βραχίονες και έναν άξονα.

Αποτυγχάνοντας να εκτιμήσουν αυτή την ανατομία, προειδοποίησε, οι χειρουργοί που εργάζονται σε αυτή την περιοχή μπορούσαν να βλάψουν τα ευαίσθητα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την ευχαρίστηση και τον οργασμό, τα οποία διατρέχουν την κορυφή του στελέχους. Σε επεμβάσεις όπως οι επεμβάσεις με πυελικά πλέγματα ή οι επεμβάσεις ουρήθρας, «τα πράγματα βρίσκονται δυνητικά σε διασταυρούμενα πυρά», δήλωσε η Δρ O'Connell. «Πρέπει πάντα να σκέφτεστε τι υπάρχει από κάτω, τι είναι κρυμμένο από την όραση που ενδεχομένως να αλλάζετε».

Όλο και περισσότερες γυναίκες μιλούν για τραυματισμούς που υπέστησαν στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια επεμβάσεων ρουτίνας. Μία από αυτές είναι η Julie, μια 44χρονη διευθύντρια γραφείου στο Essex, ανατολικά του Λονδίνου, η οποία έχασε την ικανότητά της για οργασμό το 2012 μετά από ένα ελάχιστα παρεμβατικό χειρουργείο στο ισχίο για την αντιμετώπιση πόνου στην πλάτη. Μοιράστηκε δημόσια την ιστορία της στην Telegraph πέρυσι, χρησιμοποιώντας μόνο το μικρό της όνομα για να αποφύγει τις διακρίσεις από μελλοντικούς εργοδότες.

Κατά τη διάρκεια μιας κλήσης Zoom τον Ιανουάριο, η Julie περιέγραψε ότι ξυπνώντας από την αναισθησία ένιωσε έναν καυστικό πόνο γύρω από την κλειτορίδα της. Ο χειρουργός της της είπε ότι επρόκειτο απλώς για μώλωπες και ότι θα υποχωρήσει. Λίγους μήνες αργότερα, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε πλέον να έχει οργασμό. Όταν προσπαθούσε, «ήταν κυριολεκτικά σαν κάποιος να είχε βγάλει το καλώδιο από την πρίζα», είπε. «Όλα νεκρώθηκαν».

Χρειάστηκαν δύο χρόνια αναζήτησης στο διαδίκτυο για να συνειδητοποιήσει ότι ένα κυλινδρικό εργαλείο που τοποθετήθηκε μεταξύ των ποδιών της κατά τη διάρκεια της επέμβασης είχε πιθανότατα συνθλίψει τα νεύρα της κλειτορίδας της. Η συγκεκριμένη ιατρική συσκευή είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβη στα νεύρα, αλλά αυτό δεν αναφερόταν στο έντυπο στο οποίο έδωσε γραπτώς τη συγκατάθεσή της για την επέμβαση.

Η Julie συνέκρινε τον τραυματισμό της με την απώλεια της αίσθησης της γεύσης ή της όσφρησης - μια απόλαυση που θεωρείται δεδομένη, αλλά όταν χάνεται αλλάζει τα πάντα. «Έχουν περάσει 10 χρόνια και ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω», είπε στο Zoom. «Και δεν έχω συμβιβαστεί ακόμα με αυτό».

Η Τζίλιαν προσπαθεί ακόμη να κατανοήσει την αιτία του τραυματισμού της. Ήταν η βιοψία; Η συντριπτική πίεση που άσκησε ο γυναικολόγος της μετά; Τέσσερα χρόνια και 12 ειδικούς ιατρούς αργότερα, έχει συμβιβαστεί με το γεγονός ότι μπορεί να μην ανακτήσει ποτέ αυτή την αίσθηση. «Αυτό άλλαξε ολόκληρη τη ζωή μου», είπε. «Η καταστροφή από αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς ποτέ να διορθώσεις. Ποτέ».

Πολύ περισσότερα νεύρα και άγνωστες δομές

Όταν ο Δρ. Blair Peters, ένας 33χρονος πλαστικός χειρουργός στο Oregon Health & Science University, άρχισε για πρώτη φορά να εκτελεί φαλλοπλαστικές για τρανς άνδρες και μη δυαδικά άτομα, εξεπλάγην όταν είδε πόσο μεγάλα ήταν τα νεύρα της κλειτορίδας - περίπου τρία χιλιοστά σε διάμετρο, κατά μέσο όρο. (Συγκριτικά, το αισθητικό νεύρο του δείκτη του χεριού έχει πλάτος περίπου ένα χιλιοστό).

«Όταν πέρασα από την ιατρική σχολή, δεν μάθαμε τίποτα ιδιαίτερο για την κλειτορίδα πέρα από το γεγονός ότι υπάρχει, βασικά», δήλωσε ο Δρ Peters. Ως αποτέλεσμα, είπε, ανέπτυξε «αυτή την υποσυνείδητη προκατάληψη ότι δεν πρόκειται να είναι αυτή η δομή. Αλλά είναι».

Ο Δρ. Peters συγκαταλέγεται μεταξύ μιας χούφτας νέων, έμπειρων ιατρών που, όπως η Δρ. Ρούμπιν, συμβάλλουν στη διεύρυνση του χάρτη της ιατρικής σε αυτό το θέμα - και, με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουν ότι αυτό που συνέβη στη Julie και την Gillian δεν θα ξανασυμβεί. Στο πλαίσιο των προσπαθειών του να βελτιώσει τη σεξουαλική αίσθηση για τους ασθενείς με φαλλοπλαστική, ο Δρ. Peters εστίασε με μεγεθυντικά μέσα στα νεύρα της κλειτορίδας και μέτρησε πόσες νευρικές ίνες περιείχαν. Ο αριθμός που διαπίστωσε - ο οποίος είναι απόρρητος μέχρι να παρουσιάσει τα ευρήματά του σε συνέδριο αργότερα αυτό το μήνα - ήταν «σημαντικά περισσότερος» από 8.000, τον αριθμό που αναφέρεται συχνά, ο οποίος προέρχεται από μια ξεπερασμένη μελέτη σε αγελάδες.

Η μαρτυρία κέντρισε την περιέργεια της Τζίλιαν . «Ήταν η μόνη που μιλούσε γι' αυτό στο διαδίκτυο», είπε. Έστειλε στη γυναίκα ένα μήνυμα στο Facebook.

Η κ. Pin ξεκίνησε τελικά μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερωθούν τα εγχειρίδια και τα πρότυπα εκπαίδευσης της Μαιευτικής-Γυναικολογίας ώστε να καλύπτουν αυτή την ανατομία. Η Τζίλιαν τη βοήθησε αθόρυβα να αποκτήσει ακολούθους, και στη συνέχεια υποστήριξε την κα Pin στο Instagram, όπου δεχόταν εκατοντάδες ερωτήματα από όλο τον πλανήτη, από ανθρώπους που είχαν χάσει την αίσθηση των γεννητικών οργάνων ως αποτέλεσμα ιατρικών επεμβάσεων στην κλειτορίδα ή κοντά σε αυτήν.

Η Τζίλιαν προσπάθησε να απαντήσει σε όλους, είπε, αλλά δεν μπορούσε να προσφέρει τις ιατρικές συμβουλές που πολλοί αναζητούσαν. Μετά από έξι μήνες, έκλεισε τον λογαριασμό της. Σήμερα οι προσπάθειές της είναι πιο τοπικές: Συχνά πηγαίνει σε γραφεία γιατρών για να παραδώσει αφίσες με την ανατομία της κλειτορίδας. Στη δουλειά της με ηλικιωμένους ασθενείς, δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν ανησυχίες για τα γεννητικά όργανα, από τον κνησμό του αιδοίου μέχρι τον πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση για καρκίνο.

Η κ. Pin συνέχισε. Τα τελευταία χρόνια, άσκησε πιέσεις ώστε διάφορα εγχειρίδια και ανατομικές πηγές να επικαιροποιήσουν τα διαγράμματά τους για την κλειτορίδα και τα νεύρα της. Οι προσπάθειές της έφτασαν στην πρώτη σελίδα του Reddit, συγκέντρωσαν πάνω από 160.000 οπαδούς στο TikTok και την έφεραν στο "The Daily Show with Trevor Noah". Το 2019, συνδημοσίευσε μια μελέτη ανατομίας με τον πατέρα της, πλαστικό χειρουργό, σχετικά με τα νεύρα της κλειτορίδας.

«Ωστόσο, η πρακτικές της έχουν αμφισβητηθεί. Έχει βρεθεί σε πολυάριθμες διαμάχες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει κατηγορηθεί για παρενόχληση για τις επίμονες και μερικές φορές αμφιλεγόμενες προσπάθειές της να προσεγγίσει γυναικολόγους και συγγραφείς βιβλίων ανατομίας», σχολιάζουν οι NYT.

Τώρα, μετά από τέσσερα χρόνια καμπάνιας λέει ότι θέλει να ολοκληρώσει τον αγώνα της. «Θα ήταν καταπληκτικό αν οι γιατροί άρχιζαν να παίρνουν το θέμα σοβαρά και να αρχίσουν να μιλούν γι' αυτό». Το γεγονός ότι μερικοί επαγγελματίες υγείας το έχουν κάνει, συμπεριλαμβανομένης της Dr. Rubin, είναι «πραγματικά μεγάλη υπόθεση», πρόσθεσε.

Δίνοντας στο αιδοίο τον χώρο που του αναλογεί

Κάθε ασθενής που εισέρχεται στο γραφείο της Δρ. Rubin, ανεξαρτήτως ηλικίας, ξεναγείται στο δικό της αιδοίο. Πλέον δεν απλώνεται ένα σεντόνι πάνω από τα πόδια της ασθενούς για την πυελική εξέταση - μια σύμβαση που η Δρ Ρούμπιν πιστεύει ότι συμβάλλει στο να διατηρούνται τα «ιδιωτικά μέρη» των γυναικών κρυμμένα σε μια ανεξήγητη ντροπή. Αντ' αυτού, η Δρ. Rubin ξεκινά δίνοντας στην ασθενή της έναν μακρόστενο καθρέφτη για να δει την ίδια ανατομία που θα εξετάσει.

Με ένα Q-tip, η Δρ. Rubin ανιχνεύει κάθε μέρος του αιδοίου για πόνο, επισημαίνοντας τα μικρά χείλη, τα μεγάλα χείλη και το κολπικό άνοιγμα, καθώς η ασθενής της ακολουθεί. Στη συνέχεια, ελέγχει κάτω από την καλύπτρα της κλειτορίδας για συμφύσεις ή άλλες δερματικές παθήσεις. Η όλη εξέταση διαρκεί συνήθως λιγότερο από πέντε λεπτά. «Προχωράμε με τον δικό σας ρυθμό», είπε πρόσφατα σε μια εξέταση με μια 62χρονη γυναίκα, η οποία αντιμετώπιζε πόνο μετά το σεξ. «Εσείς είστε το αφεντικό».

Η δρ Rubin και οι συνάδελφοί της πιστεύουν ότι ο τομέας τους είναι σε μοναδική θέση να υπερασπιστεί την κλειτορίδα και τη γυναικεία ευχαρίστηση. Εξάλλου, όπως δήλωσε η δρ. Μπάρμπαρα Τσούμπακ, ουρολόγος στην Ιατρική Σχολή Icahn του νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, «οι ουρολόγοι ασχολούνται με τον φαλλό» - κάτι που τεχνικά είναι η κλειτορίδα, καθώς προκύπτει από τις ίδιες εμβρυολογικές δομές και αποτελείται από τους ίδιους στυτικούς ιστούς με το πέος.

«Οπότε εξ ορισμού, η ανατομία της κλειτορίδας θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι επίσης ουρολογική», πρόσθεσε η Δρ Rubin.

Επιπλέον, οι ουρολόγοι αισθάνονται απόλυτα άνετα να μιλούν ποιητικά για πράγματα που άλλοι γιατροί είναι πολύ ντροπαλοί για να συζητήσουν. «Η ουρολογία έχει να κάνει με το κατούρημα και με το σεξ», δήλωσε ο Δρ Chubak. «Τα πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι ντρέπονται να μιλήσουν, οι ουρολόγοι θέλουν να μιλήσουν. Η κλειτοριδική ιατρική ανήκει στους ουρολόγους».

Παρόλα αυτά, θα χρειαστούν περισσότερα πράγματα από παθιασμένους γιατρούς, λέει η Δρ Rubin, για να αποδοθεί στο αιδοίο το δέον- πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη πρωτοβουλία, μια κίνηση που να υπερβαίνει τις παραδοσιακά απομονωμένες ειδικότητες της ιατρικής, για να κατανοηθεί και να χαρτογραφηθεί αυτή η ανατομία. Και για να συμβεί αυτό, άλλοι τομείς πρέπει να αναγνωρίσουν τη γυναικεία σεξουαλική απόλαυση ως απαραίτητη και άξια διατήρησης.

«Πραγματικά πιστεύω ότι έχουμε μείνει αρκετές δεκαετίες πίσω στη γυναικεία πλευρά», δήλωσε η Δρ Rubin. «Αλλά πρέπει να κάνουμε τη δουλειά. Και πρέπει να έχουμε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να κάνουν τη δουλειά».

Με πληροφορίες από New York Times

 

line sep

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---