• Κεντρική
  • Blog
  • Διάσταση ορθού κοιλιακού στην εγκυμοσύνη: κλείνοντας το «κενό»

Διάσταση ορθού κοιλιακού στην εγκυμοσύνη: κλείνοντας το «κενό»

Ο κοιλιακός μυς που ξεκινά από το κέντρο του στέρνου και προχωρά κάθετα προς τη λεκάνη, μπορεί για διάφορους λόγους, ενδογενείς και εξωγενείς, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή η λανθασμένη εκτέλεση της άσκησης των κοιλιακών, να τεντωθεί υπερβολικά και να απομακρυνθούν τα δύο του τμήματα προς τα πλάγια.

Η διάσταση αυτή, διάσταση ορθού κοιλιακού δίνει μία μόνιμη εικόνα κοιλιάς «εγκύου», με φούσκωμα. Ωστόσο, εκτός από το προφανές, η διάσταση του ορθού κοιλιακού μπορεί να δημιουργήσει πόνο στη μέση αλλά και πίεση στο πυελικό έδαφος, με περαιτέρω επιπτώσεις εξαιτίας της αποδυνάμωσης του.

Οι ειδικοί φυσικοθεραπευτές στην Υγεία των γυναικών γνωρίζουμε θεωρητικά και αποδεικνύουμε στην κλινική πράξη πώς να προλάβουμε ή και να διορθώσουμε τη διάσταση, με σύμμαχο τη θεραπευτική άσκηση. Η επιλογή της άσκησης αλλά κυρίως η ορθή της εκτέλεση θα βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη ενεργοποίηση που θα «κλείσει» το κοιλιακό κενό, φέρνοντας τους κοιλιακούς μύες κοντά μεταξύ τους και συγκρατώντας τους μαζί και κατά την ανάπαυση. 

Θεωρητικά καμία άσκηση κοιλιακών, εφόσον εκτελεστεί σωστά, δεν είναι επιζήμια για τον πυρήνα του σώματος (core) και τον ορθό κοιλιακό, κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη, αρκεί να διασφαλίζεται ότι υπάρχει έλεγχος της ενδοκοιλιακής πίεσης ώστε να μην οδηγηθούμε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή στην ακόμη μεγαλύτερη διάσταση του ορθού κοιλιακού. 

Ένας φυσικοθεραπευτής, μεταξύ άλλων ειδικών, και ο γυμναστής, γνωρίζουν πώς να υποδείξουν τους τρόπους να ενεργοποιούνται οι κοιλιακοί μύες του κέντρου, κάτι που σταδιακά θα είναι σε θέση να εκτελούν αυτόματα. Ωστόσο, ο ειδικός φυσικοθεραπευτής μπορεί εκτός από τον διαχωρισμό του ορθού κοιλιακού να εκπαιδεύσει την έγκυο ή τη λεχώνα (ακόμα και την  γυναίκα που έχει γεννήσει, άσχετα με το πόσο καιρός έχει περάσει από τον τοκετό) ή τη γυναίκα που σε κάποια στιγμή της ζωής της κάνει διάσταση, στην «επανεκπαίδευση των μυών του πυελικού εδάφους, ως έναν άλλο, εξίσου σημαντικό τομέα της θεραπείας, που συχνά παραγνωρίζεται. Έχει καταγραφεί ότι πάνω από το 70% των γυναικών που έχουν διάσταση ορθού κοιλιακού, δεν μπορεί να δημιουργήσουν σύσπαση του πυελικού εδάφους, με σοβαρή πιθανότητα να εμφανίσουν ακράτεια, πρόπτωση και πυελικό πόνο.* Επιπλέον, πρέπει να εξεταστεί η στάση του σώματος, η μηχανική του σώματος και οι όποιοι περιορισμοί στους ιστούς ή τις αρθρώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες κινητικές συνήθειες. 

Η αναζήτηση της καθοδήγησης από φυσικοθεραπευτή με κατάρτιση στη φυσικοθεραπεία στην Υγεία των Γυναικών είναι εξαιρετικά επωφελής για την ολιστική αντιμετώπιση ή και πρόληψη του προβλήματος. Απευθυνθείτε στο φυσικοθεραπευτήριο ΦΘ ΠΡΑΞΙΣ για συμβουλευτική και αξιολόγηση της Διάστασης Ορθού Κοιλιακού. 

Πηγή: *Spitznagle T.M., Leong F.C., Van Dillen L.R. Prevalence of diastasis recti abdominis in a urogynecological patient population. Int Urogynecology J Pelvic Floor Dysfunct. 2007. Mar;18(3):321-8.

 

line sep

Ετικέτες: Εγκυμοσύνη/Τοκετός, Πυελικό έδαφος, Λοχεία, Φυσικοθεραπεία, Άσκηση, Διάσταση Ορθού Κοιλιακού, Γυμναστική, Κοιλιακοί μύες, Ορθός κοιλιακός, Γυναίκα, Αποκατάσταση, Κοιλιά

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---