Μαίες + Φυσικοθεραπευτές = Συμμαχία

Για την πρόληψη δυσλειτουργιών ΠΕ μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό

Οι περισσότερες γυναίκες που αναπτύσσουν προβλήματα δυσλειτουργίας ΠΕ, με πιο γνωστό σύμπτωμα την ακράτεια ούρων, έπειτα από τον τοκετό, δεν αναζητούν βοήθεια από επαγγελματία της υγείας, γιατί ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό (*).

Η θλιβερή αυτή διαπίστωση/πραγματικότητα οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο προβλημάτων και «ντροπής» που επιβαρύνει συνεχώς τη σωματική και ψυχική υγεία της γυναίκας και την απομακρύνει από τις θεραπευτικές λύσεις. Και όμως δε χρειάζεται να είναι έτσι. Ακριβώς για αυτό, οι δύο επαγγελματικοί/ακαδημαϊκοί εθνικοί σύλλογοι, φυσικοθεραπευτών και μαιών του Ηνωμένου Βασιλείου, συνεργάστηκαν στενά, προκειμένου να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα του προβλήματος ανάμεσα σε εγκυμονούσες και νέες μητέρες καθώς και να γνωστοποιήσουν την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων.

Μαίες και φυσικοθεραπευτές στην Αγγλία ξεκίνησαν την κοινή τους δράση με μία κοινή δήλωση, κατά την οποία υποστήριζαν την έγκαιρη παρέμβαση για την εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους, προκειμένου να αποφεύγονται συνήθεις δυσλειτουργίες του, με συμπτώματα όπως η ακράτεια, η πρόπτωση και η σεξουαλική δυσλειτουργία, κατά την περίοδο της τεκνοποίησης ή και αργότερα.

Στη συνέχεια, δημιούργησαν μία σειρά «εργαλείων» ενημέρωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης, όπως ενημερωτικά φυλλάδια, ακόμη και μικρά βίντεο με εργαλεία εκπαίδευσης για μαίες. Τα εκπαιδευτικά αυτά εργαλεία εμπλουτίζουν τις γνώσεις των μαιών, ώστε να είναι σε θέση να παρεμβαίνουν πρώιμα, με στόχο την αναγνώριση τυχόν δυσλειτουργίας και την παραπομπή της γυναίκας σε ειδικό φυσικοθεραπευτή. Οι μαίες θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν προβλήματα και να προσφέρουν συμβουλές για την αξία της διατήρησης της υγείας του πυελικού εδάφους. Οι ειδικοί φυσικοθεραπευτές ΠΕ έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες να αξιολογούν με ενδοκολπική και ενδοπρωκτική αξιολόγηση, το ΠΕ των γυναικών που παραπέμπονται από τις μαίες, κατά την λοχεία, μετά από φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική.

Οι μαίες θα πρέπει να εκπαιδεύονται από ειδικούς φυσικοθεραπευτές, στη λειτουργική ανατομία, παθοκινησιολογία και δυσλειτουργία του ΠΕ, ώστε να γνωρίζουν τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων ΠΕ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η συμβολή των μαιών στην πρόληψη των δυσλειτουργιών του ΠΕ είναι ουσιαστική, αφού ο ρόλος τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας είναι εξαιρετικά σημαντικός, ενώ το ίδιο διάστημα αλλά και 4-6 μήνες μετά τον τοκετό, οι εγκυμονούσες και οι λεχώνες βρίσκονται κοντά στις μαίες. Εάν λοιπόν οι μαίες είναι σωστά εκπαιδευμένες να εντοπίζουν τυχόν προβλήματα, τότε θα είναι ικανές να συμβάλλουν στην πρώιμη παρέμβαση κάθε πιθανής δυσλειτουργίας του ΠΕ και να παραπέμψουν σε ειδικό φυσικοθεραπευτή ΠΕ για άμεση αντιμετώπιση. Στη συνέχεια τη σκυτάλη λαμβάνουν οι φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι θα πρέπει να εκπαιδεύουν τις ίδιες τις γυναίκες με συμπτώματα δυσλειτουργίας ΠΕ, στην ορθή εκτέλεση ασκήσεων για την αποκατάσταση των συμπτωμάτων τους.

Μαθήματα πυελικού εδάφους σε μαίες από το Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ

Οι επικεφαλής του Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ, με επιστημονική γνώση και πολυετή εμπειρία στο ΠΕ, αλλά και αναγνωρισμένο έργο στη διεπιστημονική κοινότητα του ΠΕ και στην Ελλάδα, εφαρμόζουν τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες στην πρόληψη και την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών του ΠΕ. Ακριβώς για αυτό, τα τελευταία 25 χρόνια, συνεργάζονται και εκπαιδεύουν μαίες, σε όλη την Ελλάδα.

Νέο εκπαιδευτικό σεμινάριο για μαίες

Το Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ θα ξεκινήσει έναν νέο συστηματικό κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων μαιών, αρχής γενομένης το τέλος του 2022, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες, προκειμένου Μαίες και Φυσικοθεραπευτές να συμμαχήσουν και στην Ελλάδα, για την υγεία των γυναικών.

Μείνετε συντονισμένοι!

(*) Σύμφωνα με έρευνα του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιών (RCM) και του Συνδέσμου Φυσικοθεραπευτών Ηνωμένου Βασιλείου, σε δείγμα 2.000 γυναικών, όπου μία στις δύο ανέφερε κάποιο πρόβλημα ακράτειας έπειτα από την εγκυμοσύνη, ενώ τρεις στις τέσσερις δήλωσαν ότι δεν απευθύνθηκαν πουθενά για εύρεση λύσης.

 

line sep

Ετικέτες: Εγκυμοσύνη/Τοκετός, Πυελικό έδαφος, Λοχεία, Φυσικοθεραπεία, Πρόπτωση Πυελικών Οργάνων, Περινεοτομή, Ακράτεια, Σεξουαλική δυσλειτουργία, Πυελικός πόνος, Δυσπαρευνία, Περίνεο, Αποκατάσταση, καισαρική επισιοτομή, μαμά, μητέρα, μαίες, μαιευτές

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---