Τι είναι «φυσιολογικό» στην ούρηση;

Μιλάμε για δυσλειτουργία ούρησης ή ακράτεια ούρων ή επείγουσα ανάγκη για ούρα ή ακόμη και για έλλειψη ικανότητας πλήρους ούρησης, αλλά ίσως να μη γνωρίζουμε τι είναι φυσιολογικό για να είμαστε σε θέση να κρίνουμε τι είναι δυσλειτουργικό.

Πόσο συχνά μπορείτε να επισκέπτεστε την τουαλέτα; Πόσο μπορείτε να κρατιέστε μέχρι να ουρήσετε; Θα πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα αμέσως μόλις αισθανθείτε την ανάγκη;

Το ουροποιητικό μας σύστημα απαρτίζεται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Καθώς τα ούρα εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη, τα αποθηκεύει σαν μπαλόνι που γεμίζει σταδιακά. Η πρώτη ανάγκη για ούρηση γίνεται αισθητή όταν η κύστη γεμίσει με 150-200ml, ενώ η ανάγκη για ούρηση γίνεται επείγουσα με όγκο ούρων 400-500ml.

Η ουροδόχος κύστη μπορεί να κρατήσει έως και 1 λίτρο ούρων. Ένας άνθρωπος που πίνει περίπου 2 λίτρα υγρών ημερησίως, θα επισκέπτεται την τουαλέτα κάθε 3 με 4 ώρες, θα αποβάλει περίπου 300 με 500 ml κάθε φορά, θα ουρήσει συνολικά μέσα στην ημέρα 4 με 6 φορές και ίσως χρειαστεί να πάει στην τουαλέτα 1 φορά μέσα στη νύχτα. Δε θα βιώσει κανένα αίσθημα καύσου ή πόνου, οποιαδήποτε ιδιαίτερη οσμή ή αίμα.

Η έντονη συχνότητα ή η ξαφνικά επείγουσα ανάγκη για ούρηση, η νυχτουρία (ξύπνημα μέσα στη νύχτα για ούρηση), η ακράτεια ούρων, η δυσκολία ή η καθυστερημένη έναρξη ούρησης, η μειωμένη ένταση ή ροή, η ακούσια ούρηση μετά την ολοκλήρωση της ούρησης, η ανάγκη για ούρηση αμέσως μετά ή λίγο μετά την ούρηση, το αίσθημα ατελούς κένωσης, αποτελούν συμπτώματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Στο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ διδάσκεται η επανεκπαίδευση κύστης, μέσα στα πλαίσια των επιμέρους προγραμμάτων του pelvic floor act, με μεθόδους όπως, ημερολόγιο ούρησης, καταγραφή πρόσληψης υγρών (τι και πόσο πίνω), κλίμακα επιθυμίας ούρησης (από το 1 έως το 3). Το ημερολόγιο ούρησης που πρέπει να συμπληρώνεται για τρία 24ωρα αποτυπώνει με σαφήνεια τις συνήθειες ούρησης και αποκαλύπτει την απόκλιση, όπου υπάρχει.