18 Οκτωβρίου - Παγκόσμια ημέρα εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μία απολύτως φυσιολογική κατάσταση ή καλύτερα, μία φυσιολογική εξέλιξη στη ζωή κάθε γυναίκας, η οποία θα τη βιώσει κάποια στιγμή, προς τα τέλη της τέταρτης δεκαετίας μέχρι τα τέλη της πέμπτης δεκαετίας της ζωής της.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η εμμηνόπαυση προκαλεί φόβο, ανησυχία, δυσαρέσκεια, σα να πρόκειται για ασθένεια, εξαιτίας των επιπτώσεων που αυτή έχει στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, αύξηση της κακής χοληστερίνης, αύξηση του βάρους και ταυτόχρονα μείωση του μεταβολικού ρυθμού, μείωση της libido, γενικευμένη μείωση της διάθεσης, κατάθλιψη.

18 Οκτωβρίου Παγκόσμια ημέρα εμμηνόπαυσης 4

Πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει το πυελικό μας έδαφος;

Ανάμεσα στις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης είναι και η αδυναμία που αυτή μπορεί να προκαλέσει στους μύες του πυελικού εδάφους, οι οποίοι είναι απολύτως ουσιώδεις για τη στήριξη των οργάνων του πυελικού εδάφους (ουροδόχο κύστη, μήτρα και έντερο) καθώς και τον έλεγχο των τριών οπών τους (ουρήθρας, κόλπου και πρωκτού). Αυτό σημαίνει ότι η αποδυνάμωση τους θα οδηγήσει στην ανάπτυξη πιθανών διαταραχών του πυελικού εδάφους, όπως ακράτεια ούρων ή πρόπτωση των οργάνων που στηρίζονται από τους μύες αυτούς.

Η αύξηση του βάρους που πολύ συχνά απαντάται στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, εξαιτίας της μείωσης του μεταβολικού ρυθμού, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο πυελικό έδαφος, που εξασθενεί καθώς δέχεται μεγαλύτερο βάρος από αυτό που συνήθως σήκωνε.

18 Οκτωβρίου Παγκόσμια ημέρα εμμηνόπαυσης 1

Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του πυελικού εδάφους κατά την εμμηνόπαυση;

Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους αποτελούν την πιο αποτελεσματική μέθοδο ενδυνάμωσης του και τον πιο ουσιαστικό τρόπο αναχαίτισης της εξασθένισης του, ενώ μπορεί να αποδειχθούν ιδιαιτέρως ευεργετικές για πολλούς ακόμη λόγους, εφόσον φυσικά εκτελούνται σωστά. Στο φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ θα σας εκπαιδεύσουμε στον σωστό τρόπο άσκησης του πυελικού σας εδάφους και θα είμαστε δίπλα σας για να σας καθοδηγήσουμε σωστά, ξανά και ξανά, μέχρι να νιώσετε απολύτως ασφαλείς και σίγουρες ότι τις κάνετε σωστά.

Πηγή: Φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ, Μιμή Μαρσέλλου, Φωτεινή Λάγαρη 

 

line sep

Ετικέτες: Πυελικό έδαφος, Φυσικοθεραπεία, Πρόπτωση Πυελικών Οργάνων, Arnold Kegel, Ακράτεια, Ασκήσεις πυελικού εδάφους, Ουρογεννητικό Σύνδρομο, Εμμηνόπαυση

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---