• Κεντρική
  • Blog
  • Ασκήσεις πυελικού εδάφους και στις διακοπές σας και μάλιστα στο νερό!

Ασκήσεις πυελικού εδάφους και στις διακοπές σας και μάλιστα στο νερό!

Η άσκηση μέσα στο νερό, η οποία διαφέρει εντελώς από το κολύμπι, εστιάζει στο πώς να καταφέρνεις να είσαι όσο το δυνατόν πιο αναποτελεσματικός για να μπορείς να καις θερμίδες ακόμη και μετά την άσκηση. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι να χρησιμοποιείς τις ιδιότητες του νερού, την πλευστότητα (άνωση), την αντίσταση και την υδροστατική πίεση, ενώ βρίσκεσαι σε κάθετη θέση.

Νερό και πυελικό έδαφος

Η άσκηση μέσα στο νερό έχει πολλά πλεονεκτήματα για το πυελικό έδαφος. Μειώνει το φορτίο που ασκείται στο πυελικό έδαφος, αφού εξαιτίας της άνωσης, το σώμα έχει πολύ λιγότερο βάρος. Αυτό σημαίνει ότι επιβαρυντικές ασκήσεις που γίνονται στο έδαφος, όπως το επιτόπιο άνοιγμα και κλείσιμο των ποδιών με αναπήδηση (jumpingjacks), οι οποίες μπορεί να αποδειχτούν προβληματικές για το πυελικό έδαφος, είναι πολύ πιο ασφαλείς όταν διενεργούνται στο νερό, με συγκεκριμένη ταχύτητα.

Μικρές, γρήγορες κινήσεις

Στην πραγματικότητα, όσο γρηγορότερα εκτελούμε μία άσκηση μέσα στο νερό, τόσο περισσότερο στιγμιαία (ενστικτωδώς) ενεργοποιούνται οι μύες του πυελικού εδάφους και του κορμού για να καταφέρουν να διαχειριστούν την αντίσταση και την αναταραχή που δημιουργείται. Αυτό επίσης σημαίνει ότι οι αργές, μεγάλες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως ένα φαρδύ, αργό jumpingjack, μπορεί να δημιουργήσουν πιθανά προβλήματα στο πυελικό έδαφος και για αυτό συστήνουμε ταχύτερες κινήσεις. 

Ασκήσεις πυελικού εδάφους και στις διακοπές σας και μάλιστα στο νερό 2

Χρήση μικρών οργάνων

Οι ασκήσεις στο νερό με τη χρήση οργάνων που βοηθούν το σώμα να επιπλέει δεν έχουν καμία αρνητική επίδραση στο πυελικό έδαφος, για αυτό και συστήνονται ως κατάλληλες δραστηριότητες για την ενδυνάμωση του. Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν τόσο την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, όσο και την αντοχή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για αναερόβια άσκηση (υψηλής έντασης για καρδιαγγειακή υγεία), χωρίς να επιβαρύνουν καθόλου το πυελικό έδαφος.

Χρήση εναλλακτικών σωσιβίων

Οι ζώνες που βοηθούν στην πλευστότητα θα πρέπει να δένονται σφιχτά στη μέση. Το σφίξιμο αυτό μαζί με την επακόλουθη μείωση της χωρητικότητας των πνευμόνων, ενθαρρύνει μικρότερες εισπνοές και κράτημα της αναπνοής, πιέζοντας έτσι το πυελικό έδαφος προς τα κάτω. Τα περισσότερα προγράμματα γυμναστικής στο νερό διαρκούν έως και μία ώρα, με αποτέλεσμα, το πυελικό έδαφος να πιέζεται και να κουράζεται υπερβολικά. Εναλλακτικά σας προτείνουμε μικρά σωσίβια που δένουν στους αστραγάλους ή μακαρόνια πισίνας, που βοηθούν το σώμα να επιπλέει όταν κρατιούνται κάτω από τις μασχάλες.

Το νερό παρέχει πολύ καλή στήριξη στους μύες του πυελικού εδάφους και αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και όλο τον χρόνο σε γυναίκες υπέρβαρες, σε εγκύους ή σε γυναίκες με προβλήματα στις αρθρώσεις που περιορίζουν τις δυνατότητες τους για άσκηση στο έδαφος.

Ασκήσεις πυελικού εδάφους και στις διακοπές σας και μάλιστα στο νερό 3

Για περισσότερες πληροφορίες για ασκήσεις στο νερό, απευθυνθείτε στους ειδικούς του Φυσικοθεραπευτηρίου ΠΡΑΞΙΣ που μπορούν να σχεδιάσουν για εσάς ένα πρόγραμμα ασκήσεων για τις διακοπές σας, που θα σας βοηθήσει να διατηρήσει το πυελικό σας έδαφος δυνατό!

Πηγή: https://www.pelvicfloorfirst.org.au/pages/pelvic-floor-friendly-exercise-for-aqua-.html

 

line sep

Ετικέτες: Πυελικό έδαφος, Άσκηση, Γυμναστική, Κολύμβηση, Καλοκαίρι

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---