HallusValgus ή το γνωστό σε όλους μας «κότσι»

Το κότσι, επιστημονική ονομασία HallusValgus, είναι ένα οστεώδες εξόγκωμα στο πλάι του πέλματος που αναπτύσσεται στη βάση του μεγάλου ποδιού. Η περιοχή αυτή του πέλματος μπορεί να φλεγμάνει και να πρηστεί, προκαλώντας πόνο. Τα κότσια συνήθως αναπτύσσονται σε γυναικεία πέλματα και σε ηλικιωμένους.

Με την πάροδο του χρόνου, οι προσβεβλημένες αρθρώσεις μπορεί να γίνουν δύσκαμπτες, κακοφορμισμένες και επώδυνες, ενώ τα κότσια μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στο περπάτημα και κακή εφαρμογή των παπουτσιών. Οι φυσικοθεραπευτές βοηθούν τους ανθρώπους που υποφέρουν από τα κότσια, μειώνοντας τον πόνο, αυξάνοντας τη λειτουργικότητα του μεγάλου δακτύλου, βελτιώνοντας τη μυϊκή ενδυνάμωση και αποκαθιστώντας την ικανότητα βάδισης.

Τα κότσια ταξινομούνται ως ήπια, μέτρια, μεγάλα ή σοβαρά, ενώ ανάμεσα στους παράγοντες που τα προκαλούν είναι: Κληρονομικοί, Σχήμα του ποδιού, Πλατυποδία, Χαλαροί σύνδεσμοι και οστεοαρθρίτιδα. Τα σφιχτά παπούτσια μπορεί να ερεθίσουν ένα υπάρχον κότσι από την τριβή που προκαλείται στην άρθρωση. Η πίεση αυτή μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο οίδημα και πόνο.

kotsi 2

Οι επιπτώσεις του: Ποιες και σε Ποιους

Το «κότσι» δεν έχει συμπτώματα – παρενέργειες σε όλους τους ανθρώπους που το εμφανίζουν. Ωστόσο, σε αυτούς που εντοπίζονται επιπτώσεις, αυτές είναι μεταξύ άλλων:

 • Πόνος και οίδημα του μεγάλου ποδιού, που χειροτερεύει κατά την ορθοστασία και τη βάδιση
 • Σταδιακή αύξηση του όγκου του στο πλάι του ποδιού, με αύξηση του πόνου και του οιδήματος
 • Πόνος κατά την εφαρμογή των παπουτσιών, κυρίως εάν αυτά είναι σχετικά εφαρμοστά
 • Αλλαγές στη βάδιση
 • Αυξημένη δυσκολία στη βάδιση
 • Αλλαγές στην ισορροπία και αύξηση κινδύνου πτώσεων, κυρίως σε ηλικιωμένους.
 • Μετατόπιση του μεγάλου δακτύλου προς τα μέσα, με αποτέλεσμα τη συμπίεση των υπολοίπων δακτύλων του ποδιού, περαιτέρω δυσμορφία και πόνο
 • Μειωμένη ποιότητα ζωής εξαιτίας του πόνου

Η επιστημονική εκτίμηση από τον φυσικοθεραπευτή

Κατά την πρώτη επίσκεψη στον φυσικοθεραπευτή  γίνεται ένας εκτενής πρώτος έλεγχος, ο οποίος συμπεριλαμβάνει ιατρικό ιστορικό, προκειμένου να εκτιμηθεί ο βαθμός του προβλήματος που προκαλεί το κότσι, καθώς και η αιτία που το προκάλεσε. Ανάμεσα στις πιθανές ερωτήσεις που θέτει ο φυσικοθεραπευτής είναι το ιστορικό της υγείας του ποδιού, πιθανές άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν και έχουν οδηγήσει τον ασθενή στον φυσικοθεραπευτή, οι δραστηριότητες της καθημερινότητας που έχει περικόψει ή διακόψει ο ασθενής εξαιτίας του πόνου ή και του οιδήματος, κ.ά.. Στην κλινική εξέταση, ο φυσικοθεραπευτής, θα διαπιστώσει τυχόν δυσκολία στην κίνηση και θα εκτιμήσει την κινητικότητα και τη δύναμη του αστραγάλου, του ποδιού και των δακτύλων. Στην εξέταση θα συμπεριληφθούν και άλλα σημεία ενδιαφέροντος, όπως το πόδι ή και το ισχίο, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στην επιδείνωση του προβλήματος. Είναι πιθανόν, σε περίπτωση που ο ασθενής δεν έχει κάνει απεικονιστικές εξετάσεις, να τις ζητήσει ο φυσικοθεραπευτής ως αναγκαίες για να καταλήξει στο πλάνο αποκατάστασης του προβλήματος. Για πιο σύνθετες παθολογίες της πρώτης ακτίνας του ποδιού, ο φυσικοθεραπευτής παραπέμπει και συνεργάζεται στενά με ειδικό ορθοπεδικό ή ποδίατρο.

kotsi 0

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο φυσικοθεραπευτής

Ο φυσικοθεραπευτής θα βελτιώσει την κινητικότητα και τη λειτουργικότητα του αστραγάλου, του ποδιού και των δακτύλων, θα μειώσει τον πόνο και θα επαναφέρει το εύρος της κίνησης, μέσα από ένα θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης ειδικά σχεδιασμένο για το «κότσι». Το θεραπευτικόαυτόπλάνο περιλαμβάνει:

 • Εκπαίδευση του ασθενούς. Ο φυσικοθεραπευτής θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης του πόνου, με εφαρμογή πάγου στην προσβεβλημένη περιοχή, με τροποποιήσεις ορισμένων δραστηριότητα που μπορεί να προκαλούν πόνο, με την εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης του πόνου που μειώνουν ή εκμηδενίζουν την ανάγκη λήψης φαρμάκων.
 • Διεύρυνση της κίνησης μέσα από θεραπευτική άσκηση Το κότσι και το μεγάλο δάκτυλο, όταν δεν κινούνται σωστά, προκαλούν αυξημένη διάταση. Ο φυσικοθεραπευτής διδάσκει στον ασθενή τις τεχνικές διάτασης που βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης του ποδιού, του αστραγάλου και των δακτύλων.
 • Θεραπεία με τα χέρια. Οι «δια χειρός» τεχνικές βοηθούν στη βελτίωση της κίνησης και στην ενδυνάμωση.
 • Μυϊκή ενδυνάμωση. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα σας δείξει ασκήσεις που

δυναμώνουν τους μύες του μεγάλου δακτύλου και του αστραγάλου, προσαρμοσμένες στην ηλικία, τη φυσική κατάσταση και τους στόχους σας. Η μυϊκή αδυναμία ή οι ανισορροπίες σε διάφορα σημεία του σώματος μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμού εξογκωμάτων, όπως το κότσι, και σε πόνο.

 • Λειτουργική προπόνηση. Μόλις ο πόνος υποχωρήσει και βελτιωθεί η δύναμη και η κινητικότητα των ποδιών, ο ασθενής περνά στο επόμενο στάδιο άσκησης, στη διενέργεια ελεγχόμενων, ασφαλών κινήσεων. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να δημιουργήσει μία σειρά από δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε και να κινήσετε το σώμα σας με ασφάλεια και ορθότητα.
 • Βοηθήματα. Ο φυσικοθεραπευτής είναι εξειδικευμένος στην επιλογή ορθωτικών βοηθημάτων  ή βοηθητικών αξεσουάρ που θα βοηθήσουν στο διαχωρισμό των δακτύλων, στη μείωση του πόνου, στη μείωση της πίεσης στον μεγάλο δάκτυλο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

kotsi 1

Φυσικοθεραπεία μετά το χειρουργείο

Εάν η δυσμορφία του εξογκώματος προοδεύει και χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο το περπάτημα, ο ασθενής θα πρέπει να οδηγηθεί σε χειρουργική αντιμετώπιση. Ωστόσο, αμέσως μετά το χειρουργείο, ο φυσικοθεραπευτής είναι ο αρμόδιος να επαναφέρει τη δύναμη και τη κινητικότητα στο μεγάλο πόδι, να μειώσει τον πόνο και να βοηθήσει στην αποκατάσταση του προβλήματος στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα.

Συμβουλές για το «ιδανικό» παπούτσι

Στο Φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ παρέχουμε συμβουλευτική υποδήματος που δίνει λύσεις για άνετο και χωρίς πόνους περπάτημα και αθλητική δραστηριότητα. Τα «ιδανικά» παπούτσια χειμώνα, καλοκαίρι, είναι αυτά που δεν «απειλούν» τη μυοσκελετική υγεία του ποδιού και του σώματος. Συμβουλευτείτε μας για κλειστά και ανοικτά υποδήματα  -σανδάλια, πλατφόρμες, σαγιονάρες, απολαμβάνοντας το περπάτημα με ή χωρίς παπούτσια (περπάτημα στην άμμο).

Πηγή: Choose PT

line sep

Ετικέτες: Πέλματα, Φυσικοθεραπεία, Παπούτσια, Περπάτημα, Κότσι, Ορθωτικά, Πελματογραφία, Φυσιοθεραπεία

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---