• Κεντρική
  • Blog
  • Η φυσικοθεραπεία στην αντιμετώπιση των επίπονων και επίμονων συμπτωμάτων της Εμμηνόπαυσης

Η φυσικοθεραπεία στην αντιμετώπιση των επίπονων και επίμονων συμπτωμάτων της Εμμηνόπαυσης

Η μετάβαση από την έμμηνο ρύση στην εμμηνόπαυση συνδέεται σε πολλές περιπτώσεις γυναικών με ενοχλητικά και επίμονα συμπτώματα, τα οποία μπορούν να υποχωρήσουν και να αντιμετωπιστούν με τη συνδρομή της φυσικοθεραπείας, της οποίας η δυναμική παραγνωρίζεται από τους ειδικούς στην υγεία των γυναικών, αφαιρώντας έτσι από τις γυναίκες τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους σε αυτή την απαιτητική μεταβατική περίοδο. Η εμμηνόπαυση συμβαίνει συνήθως από την ηλικία των 45 έως των 55 ετών, ενώ η μέση ηλικία για την Ελληνίδα είναι 47 έως 51 έτη.

Οι γυναίκες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, εμφανίζουν με μεγάλη συχνότητα συμπτώματα που σχετίζονται με τη μείωση των οιστρογόνων στη γυναικεία ουρογεννητική οδό, όπως κολπική ξηρότητα, καυσαλγία, δυσουρία, ακράτεια ούρων και δυσπαρευνία, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική τους λειτουργία και την ποιότητα της ζωής τους. Τα  πιο συνήθη  συμπτώματα που οδηγούν τις γυναίκες σε αναζήτηση θεραπείας είναι η κολπική ξηρότητα και η δυσπαρευνία, αλλά και ο πόνος που γίνεται αντιληπτός κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Η υγεία του Πυελικού Εδάφους στην Εμμηνόπαυση

Η λειτουργία των μυών του πυελικού εδάφους επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής, την ανατομία και από γενετικούς και αναπαραγωγικούς παράγοντες, καθώς και από τη γήρανση. Η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους αποτελεί έναν όρο – ομπρέλα για να περιγράψει πως οι μύες του πυελικού εδάφους δεν λειτουργούν άριστα, που μπορεί να σημαίνει ακράτεια ούρων, πρόπτωση των οργάνων του πυελικού εδάφους, ακράτεια κοπράνων, δυσκοιλιότητα, πυελικός πόνος και/ή σεξουαλική δυσλειτουργία. Τα θέματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα ηλικιακά στάδια της γυναίκας, αλλά συνήθως εμφανίζονται καθώς η γυναίκα γερνά, στην εμμηνόπαυση, ενώ στην εμφάνιση τους συμβάλλουν και δραστηριότητες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, επαγγέλματα που απαιτούν άρση βαρών, υπερβολικό βάρος, ακατάλληλη γυμναστική.

eminopafsi fisikotherapeia 5

Πολλά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης συνδέονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η δυσκοιλιότητα μπορεί να συνδέεται με ακράτεια ούρων, ενώ οι γυναίκες που ξυπνούν μέσα στη νύχτα για να ουρήσουν, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χτυπήσουν. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ακράτεια ούρων δεν αποτελεί σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, θα μπορούσε να επιδεινωθεί από την αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους με την έλευση της γήρανσης. Η ακράτεια και η πρόπτωση δεν αποτελούν φυσικό επακόλουθο της γήρανσης. Η θεραπεία αποκατάστασης / ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους συστήνεται ως συντηρητική θεραπευτική επιλογή για την ακράτεια ούρων. Οι μύες του πυελικού εδάφους λειτουργούν σαν μία αιώρα μεταξύ των οστών του πυελικού εδάφους, συμβάλλοντας στη στήριξη της ουροδόχου κύστης. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα να επανεκπαιδευτεί στη λειτουργία των μυών αυτών. Η πρόπτωση των οργάνων της πυέλου συμβαίνει όταν το έντερο, η μήτρα και η ουροδόχος κύστη «καταρρέουν» μέσα στο πυελικό κανάλι, προκαλώντας πίεση και πόνο. Η μείωση των οιστρογόνων, εξαιτίας της εμμηνόπαυσης, επιταχύνει την απώλεια ιστού και αποδυναμώνει τους ιστούς και τους μύες του πυελικού εδάφους. Υπολογίζεται ότι το 50% των γυναικών που έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό, μπορεί να πάθουν πρόπτωση. Ο κίνδυνος δεν είναι ίδιος για τις γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει, αλλά ωστόσο υπάρχει.

Το υπερβολικό σωματικό βάρος επιβαρύνει την κατάσταση

Ο φυσιολογικός τοκετός δεν αποτελεί τον μόνο παράγοντα πρόπτωσης των οργάνων της πυέλου. Η πρόσληψη υπερβολικού βάρος μπορεί να επηρεάσει την υγεία της με συμπτώματα όπως ακράτεια ούρων και πρόπτωση οργάνων. Η πρόσληψη βάρους αποτελεί μία συνήθη επίπτωση της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης, ενώ η απώλεια των οιστρογόνων οδηγεί στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, καθώς η πίεση που ασκείται στα όργανα της πυέλου μπορεί να δυσχεράνει σημαντικά την εκγύμναση.

eminopafsi fisikotherapeia 6

Η πρόπτωση μπορεί να προκαλέσει πόνο στο ιερό οστό, δημιουργώντας μία ακόμη αρνητική κατάσταση για εκγύμναση. Η δύναμη των μυών του Πυελικού Εδάφους αξιολογείται από ειδικό φυσικοθεραπευτή, ο οποίος με τη σειρά του είναι αυτός που θα βοηθήσει στον σχεδιασμό της κατάλληλης άσκησης, αλλά και να διδάξει στη γυναίκα τον ορθό τρόπο εκγύμνασης, που πραγματικά θα δυναμώσει την περιοχή και δε θα την σφίξει προβάλλοντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Η φυσικοθεραπεία στο πυελικό έδαφος μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική υγεία των γυναικών στην εμμηνόπαυση. Η λέπτυνση του ιστού εξαιτίας της απώλειας οιστρογόνων οδηγεί σε ξηρότητα του κόλπου, ερεθισμό και πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Σύμφωνα με έρευνα για τις επιπτώσεις της ατροφίας του κόλπου στη σεξουαλική ζωή και τις σχέσεις των γυναικών, το 58% των γυναικών στην εμμηνόπαυση δήλωσαν ότι αποφεύγουν τις στενές ερωτικές επαφές εξαιτίας της δυσφορίας στην περιοχή του κόλπου. Για κάποιες γυναίκες μία τοπική κρέμα οιστρογόνου μπορεί να αποδειχτεί βοηθητική. Για το 56% των γυναικών της έρευνας, η τοπική εφαρμογή κρέμας λειτούργησε θετικά. Για άλλες ωστόσο, χρειάζονταν μία πιο ενδελεχής προσέγγιση, όπως άσκηση, χειροπρακτική και ίσως και πρόσληψη ορμονών. Πέραν από τον ερεθισμό των ιστών, πολλαπλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική δυσλειτουργία των γυναικών στην εμμηνόπαυση και χρόνια μετά την έναρξη της, ανάμεσα τους, πόνος στη μέση και στα ισχία, που δυσχεραίνει την ελεύθερη κίνηση στο σεξ. Επιπλέον αυτών, η εικόνα που σχηματίζει η γυναίκα για το σώμα της καθώς και το αίσθημα πρηξίματος, την αποθαρρύνει περαιτέρω για σεξουαλική δραστηριότητα. Πολλές γυναίκες δε συζητούν καθόλου με τους γυναικολόγους τους τα θέματα αυτά.

eminopafsi fisikotherapeia 1

Ο ειδικός φυσικοθεραπευτής ωστόσο, μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα με σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση για τις δυνατότητες που έχει κάθε γυναίκα να επανέλθει στην καθημερινότητα χωρίς πόνο και δυσφορία.

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης στο Φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ

Οι άνθρωποι του Φυσικοθεραπευτηρίου ΠΡΑΞΙΣ μπορούν να σας ενημερώσουν και να σας εκπαιδεύσουν για τη σωστή λειτουργία του πυελικού εδάφους και των δυσλειτουργιών τους και στην εμμηνόπαυση. Δεν είναι λίγες οι φορές που αφού έχουν ανακαλύψει τις δυνατότητες που τους προσφέρουν οι ειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές στο πυελικό έδαφος του Φυσικοθεραπευτηρίου ΠΡΑΞΙΣ, αναρωτιούνται γιατί άργησαν τόσο πολύ! Συνήθως, όταν ανακαλύπτουν πόσο εύκολα μπορούν με τη συνδρομή των ειδικών και με τη δική τους θέληση και επιμονή, να επαναφέρουν τη ζωή τους και τις καθημερινές τους ενασχολήσεις εκεί και όπως θα ήθελαν, γίνονται οι ίδιες συνήγοροι και πρεσβευτές της φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους στην εμμηνόπαυση.

Γίνετε η επόμενη συνήγορος της υγείας των γυναικών μέσα από τη φυσικοθεραπεία. Δείτε πώς στο www.ptpraxis.gr

Πηγή: PTinMotion, Φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ, Μιμή Μαρσέλλου, Φωτεινή Λάγαρη

line sep

Ετικέτες: ΠΕ και Ακράτεια ούρων, Πυελικό έδαφος, Άσκηση, Δυσλειτουργία Εντέρου, Πρόπτωση Πυελικών Οργάνων, Ασκήσεις Kegel’s, Ακράτεια, Σεξουαλική δυσλειτουργία, Ουροδόχος κύστη, Έντερο, Ακράτεια κοπράνων, Πυελικός πόνος, Ουρογεννητικό Σύνδρομο, Εμμηνόπαυση

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---