• Κεντρική
  • Blog
  • Μπορεί η θεραπευτική άσκηση να «θεραπεύσει» το άγχος;

Μπορεί η θεραπευτική άσκηση να «θεραπεύσει» το άγχος;

ΈΓΓΥΟΣ; Στο ΠΡΑΞΙΣ Σχεδιάζουμε Ασκήσεις Κολύμβησης για Εσάς!

Το παρατεταμένο lockdown, ο αυτοπεριορισμός της κοινωνικότητας μας, οι πολλές και πολλές φορές αντικρουόμενες ειδήσεις αναφορικά με τον νέο κορωνοϊό και τον εμβολιασμό για την προστασία μας από αυτόν, οι θεωρίες παντός είδους για το άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον μας «αγκαλιά» με πανδημίες, οι γιορτές του Πάσχα, ακόμη και η ίδια η Άνοιξη, μπορεί να επιφορτίζουν πολλούς από εμάς με ένα αδιόρατο άγχος, με ένα επιπλέον στρες.

Οι δεκάδες μετρήσεις των λυμάτων για την αποτύπωση της επέκτασης του COVID-19, αποτυπώνουν μία αξιοσημείωτη αύξηση της χρήσης αγχολυτικών, γεγονός που αποδεικνύει τόσο το πρόβλημα, όσο και τον τρόπο εύρεσης λύσης. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις μη φαρμακευτικές, οι οποίες εκτός από τη διαχείριση του άγχους επιτυγχάνουν ένα δυνατό και ευλύγιστο σώμα, εξασφαλίζουν την κινητικότητα και προλαμβάνουν πλήθος ασθενειών.

anti stress main

Οι επιπτώσεις του στρες

Το «τίμημα» του άγχους είναι υψηλό: αύξηση του κινδύνου ανάπτυξη ψυχιατρικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, διαβήτης και καρδιοαγγειακά προβλήματα. Οι άνθρωποι με υψηλά ποσοστά άγχους τείνουν να ακολουθούν μία πιο καθιστική ζωή, με περιορισμένες σωματικές δραστηριότητες ή και μηδενικές. Το παράδοξο είναι ότι η άσκηση, η κίνηση και η ασφαλής θεραπευτική σωματική δραστηριότητα, μπορεί να αποτελούντη μόνη καλύτερη λύση για μη φαρμακευτική πρόληψη και αντιμετώπιση του άγχους. Ο John J. Ratey, MD, γιατρός και συντάκτης του blog του Harvard Health Publishing αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ότι όχι μόνο γνωρίζει επιστημονικά την επίδραση της άσκησης στην εγκεφαλική λειτουργία, αλλά έχει αποδειχτεί και με πλήθος ερευνών ότι η αεροβική άσκηση ιδιαιτέρως αλλά και κάθε μορφή άσκησης, σε συνθήκες ασφάλειας, μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητικές για το νευρικό σύστημα και την αγχώδη διαταραχή.

anti stress old man strech

Πώς βοηθά η άσκηση;

Η σωματική δραστηριότητα μας προσανατολίζει σε ένα διαφορετικό πεδίο σκέψης από αυτό που αποτελεί την πηγή του άγχους.

Η κίνηση του σώματος μειώνει την ένταση των μυών, χαμηλώνοντας τη συμβολή του σώματος στο αίσθημα του στρες.

Η αύξηση των ρυθμών της καρδιάς αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα νευροδιαβιβαστών (π.χ. σεροτονίνη), που συνδέονται με την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και συναφών διαταραχών άγχους

Η άσκηση ενεργοποιεί τις μετωπιαίες περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για τον έλεγχο της αμυγδαλής, του συστήματος δηλαδή που αντιδρά στον πραγματικό ή και στον φανταστικό κίνδυνο που απειλεί την επιβίωση μας.

Η συχνή άσκηση χτίζει τις πηγές που οχυρώνουν την αντοχή μας σε καταιγιστικά συναισθήματα.

anti stress old women

Η θεραπευτική άσκηση του φυσικοθεραπευτηρίου PRAXIS

Σε μία online συνεδρία οι άνθρωποι του Φυσικοθεραπευτηρίου ΠΡΑΞΙΣ θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε την θεραπευτική άσκηση που ταιριάζει στον δικό σας τρόπο ζωής, να σας εκπαιδεύσουν στη διαφραγματική αναπνοή, να σας μιλήσουν για την αξία της αναπνοής στη διατήρηση ενός υγιούς πνεύματος και σώματος και να σας δείξουν μία σειρά διατάσεων, τις οποίες εάν εκτελείτε καθημερινά, έστω και για 10 λεπτά, θα διαπιστώσετε πόσο γρήγορα θα παραμερίσετε τις εκδηλώσεις του άγχους από τη ζωή σας. Επιπλέον, ο διαθέσιμος χώρος θεραπευτικής εκγύμνασης του φυσικοθεραπευτηρίου, με την επίβλεψη φυσικοθεραπευτή, προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για κάθε ηλικία. Ρωτήστε μας για τις δυνατότητες που έχετε να επιλέξετε με ασφάλεια κοντά μας.

Πηγή: Harvard Medical School

Αγγλικόsite: https://www.health.harvard.edu/blog/can-exercise-help-treat-anxiety-2019102418096

line sep

Ετικέτες: COVID19, Άσκηση, Γυμναστική, lockdown, Stress, Στρές, Συνεδρίες Online, Κίνηση

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---