• Κεντρική
  • Blog
  • Το πυελικό έδαφος των ανδρών και η σημασία του

Το πυελικό έδαφος των ανδρών και η σημασία του

Φυσικοθεραπευτική Πράξις

Γιατί οι μύες του πυελικού εδάφους είναι σημαντικοί και για τους άνδρες;

Οι μύες του πυελικού εδάφους εκτείνονται από το ηβικό οστό έως τον κόκκυγα και στα εσωτερικά τοιχώματα της πυέλου/λεκάνης, σχηματίζοντας μία ευρεία μυϊκή στήριξη σε όλη τη βάση της πυέλου. Οι σφιγκτήρες/βαλβίδες στη βάση της ουροδόχου κύστης και κάτω από τους αδένες του προστάτη βοηθούν στην αποφυγή της διαρροής ούρων, ενώ ο πρωκτικός σφιγκτήρας διατηρεί τον έλεγχο του εντέρου.

Επιπλέον, τμήμα των μυών του πυελικού εδάφους «αγκαλιάζουν» τις βαλβίδες αυτές, προκειμένου να τις βοηθούν να παραμένουν κλειστές.

Οι μύες του πυελικού εδάφους είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικοί στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και του εντέρου. Οι μύες αυτοί βοηθούν στην πρόληψη της ακράτειας ούρων, κοπράνων ή αερίων. Οι ίδιοι αυτοί μύες επιτρέπουν την εξώθηση των ούρων και των κοπράνων από το σώμα. Επίσης, οι μύες του πυελικού εδάφους βοηθούν στη διατήρηση της στύσης καθώς και την πρόληψη της πρώιμης εκσπερμάτισης, καταστάσεις από τις οποίες υποφέρουν άντρες κάθε ηλικίας. Οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτών των σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

Πότε αποδυναμώνουν ή δυσλειτουργούν οι μύες του πυελικού εδάφους στους άνδρες;

male pelvic floor 1

Έπειτα από επέμβαση προστάτη, όπως για παράδειγμα η προστατεκτομή ή η Διουρηθρική προστατεκτομή, TURP (χειρουργική επέμβαση  κατά την οποία αφαιρείται ένα μέρος του προστάτη αδένα δια μέσου της ουρήθρας), μπορούν να επηρεάσουν τους μύες του πυελικού εδάφους και τις δέσμες νεύρων που έρχονται σε επαφή με τον προστάτη. Παρόμοιες επιπτώσεις μπορεί να επιφέρουν οι επεμβάσεις εντέρου/πρωκτού καθώς και η ακτινοβολία στην πύελο.

Η ελλιπής σωματική δραστηριότητα ή η απουσία τακτικής άσκησης ή το υπερβολικό βάρος, μπορεί να οδηγήσουν στην αποδυνάμωση του μυϊκού τόνου και στην διάταση των μυών του πυελικού εδάφους.

Η χρόνια δυσκοιλιότητα, η παρατεταμένη άρση βαρών ή ο χρόνιος βήχας μπορεί επίσης να τραυματίσουν τους μύες του πυελικού εδάφους, τις «γειτονικές» δέσμες νεύρων και τους συνδετικού ιστούς.

Ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS), το εγκεφαλικό και ο διαβήτης μπορεί επίσης να έχουν παρόμοιες επιπτώσεις στους μύες, στα νεύρα και στους συνδετικούς ιστούς.

Ο τραυματισμός του περινέου, της περιοχής ανάμεσα στη βάση του πέους και στον ορθό, από παρατεταμένη πίεση ή έντονο χτύπημα, μπορεί να οδηγήσει επίσης στην αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, των νεύρων και των συνδετικών ιστών.

male pelvic floor 2

Πιθανά συμπτώματα – σημάδια

Ακούσια διαφυγή ούρων (ακράτεια), επείγουσα ανάγκη για ούρηση ή και κένωση, διαφυγή ούρων μετά την ούρηση, στυτική δυσλειτουργία και πρώιμη εκσπερμάτιση, είναι ορισμένα από τα συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνδρα στον ειδικό φυσικοθεραπευτή, ο οποίος αφού αποφανθεί για τη δυσλειτουργία των μυών του πυελικού εδάφους, θα καταρτίσει ένα πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης, για την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου προβλήματα στην ούρηση ή σεξουαλική δυσλειτουργία οδηγεί τον ασθενή στον ουρολόγο που ενώ δεν εντοπίζει φλεγμονή για να αποδώσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων, οδηγείται στη διάγνωση της άτυπης προστατίτιδας. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους. Ο φυσικοθεραπευτής είναι αυτός που μπορεί να δώσει την ενδεικνυόμενη θεραπευτική άσκηση και να διαπιστώσει την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αποτελεσματικά.

Η θεραπευτική άσκηση ενεργοποιεί σωστά το μυϊκό σύστημα του πυελικού εδάφους

Κατά τη θεραπευτική άσκηση των μυών του πυελικού εδάφους είναι πολύ σημαντικό να ενεργοποιούνται σωστά οι κατάλληλοι μύες. Ακριβώς για αυτό, ο φυσικοθεραπευτής θα πρέπει να εκπαιδεύσει τον ασθενή να αντιλαμβάνεται ποιους μύες ενεργοποιεί, πόσο τους ενεργοποιεί και με ποιες πρακτικές θα μπορεί να επιτυγχάνει την ενδυνάμωση, χωρίς να επιβαρύνει ή να ασκεί λανθασμένη πίεση στους μύες. Μία σειρά από ελεγκτικές κινήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν στον ασθενή ότι διενεργεί τις κατάλληλες ασκήσεις με τον σωστό τρόπο.

Απευθυνθείτε στους ειδικούς του φυσικοθεραπευτηρίου ΠΡΑΞΙΣ για τη διερεύνηση των αιτιών που προκαλούν τα συμπτώματα που σας προβληματίζουν και εντάξτε στην καθημερινότητα σας τη θεραπευτική άσκηση που όχι μόνο θα αποτρέψει την επιδείνωση των συμπτωμάτων αλλά θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση τους.

Πηγή: Φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ, POGP (Pelvic Obstetric & Gynaecological Physiotherapy)

line sep

Ετικέτες: ΠΕ και Ακράτεια ούρων, Πυελικό έδαφος, Φυσικοθεραπεία, Pelvic Floor Act, Ακράτεια, Προστατεκτομή, Στυτική δυσλειτουργία, Εκσπερμάτιση, Incontinence, Prostatectomy, Erection, Ejaculation, Pelvic floor

Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---
Άψογη εξυπηρέτηση, με απόλυτη κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---