Η αντιμετώπιση της μυϊκής ατροφίας με βοηθό την φυσικοθεραπεία

Οι άνθρωποι που έχουν ατροφικούς μύες εξαιτίας της ελλιπούς ή ανύπαρκτης δραστηριότητας υποφέρουν από έλλειψη δύναμης και αντοχής. Η μυϊκή ατροφία μπορεί να προκληθεί από τραυματισμούς και ασθένειες, όπως ένα κάταγμα οστού ή καθήλωση στο κρεβάτι ή κίνηση σε πολύ περιορισμένο χώρο. Όταν οι μύες μας δε σηκώνουν βάρος για ένα χρονικό διάστημα, τότε ατροφούν με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις. Αρκετοί άνθρωποι που πάσχουν από ατροφία μυών, είτε από ελλιπή κίνηση-χρήση των μυών, είτε από παθολογικούς παράγοντες, βρίσκονται συχνά σε ένα φυσικοθεραπευτήριο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους με τρόπο με θεραπευτική άσκηση.

Ατροφία λόγω ακινησίας

Η ακινησία μίας μυϊκής ομάδας για ένα χρονικό διάστημα, οδηγεί στη μυϊκή ατροφία λόγω ακινησίας. Σύμφωνα με έρευνες, η μυϊκή ατροφία εντοπίζεται μέσα σε 72 ώρες από την έναρξη της ακινησίας, εξαιτίας βιοχημικών αλλαγών που συμβαίνουν στα κύτταρα των μυών. Οι αλλαγές αυτές είναι απειροελάχιστες αλλά συσσωρευτικές και μπορεί με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσουν σε κινητική ανεπάρκεια. Πολλοί άνθρωποι διάγουν μία τόσο καθιστική ζωή, που εξαιτίας της μπορεί να οδηγηθούν σε μυϊκή ατροφία, με μύες ατροφικούς και αδύναμους.

Οι άνθρωποι που δε βρίσκονται σε περιβάλλον βαρύτητας, όπως οι αστροναύτες ή που είναι περιορισμένοι σε ελάχιστα τετραγωνικά, έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα δείχνουν φανερά αδυνατισμένοι και αποδυναμωμένοι. Ο όρος «πετσί και κόκκαλο» χρησιμοποιείται ακριβώς για τις περιπτώσεις όπου το μυϊκό σύστημα έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Η ατροφία των μυών μπορεί να συμβεί σε τέτοιο βαθμό που οι άνθρωποι που την φέρουν, φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να περπατήσουν ή να στηρίξουν το ίδιο τους το βάρος.

Ο σχεδιασμός ενός  θεραπευτικού προγράμματος κίνησης και αντίστασης (με βάρη), μπορεί να αντιστρέψει την ατροφία. Οι μύες μας ανταποκρίνονται εξαιρετικά καλά στην προπόνηση με αντιστάσεις, η οποία ενισχύει την ανάπτυξη των μυών μέσα από τη σύνθεση πρωτεϊνών, με καθημερινή άσκηση. Η θεραπευτική άσκηση με αντιστάσεις βοηθά στην υπερτροφία των μυϊκών κυττάρων, το αντίθετο δηλαδή της ατροφίας.

Νευρογενής ατροφία

Η σταδιακή ατροφία των μυών από παθολογικά αίτια – Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία -χαρακτηρίζεται από συμμετρική μυϊκή αδυναμία και σταδιακή εκφύλιση των κινητικών μυών. Η ασθένεια εμφανίζεται από την έναρξη της ζωής έως και την ενήλικη ζωή και έχει προοδευτική εξέλιξη. Παρόλο που για τις συγκεκριμένες νευρομυϊκές διαταραχές δεν έχει βρεθεί ακόμη θεραπεία, ωστόσο μέσα από τη φυσικοθεραπεία και τον σχεδιασμό των κατάλληλων θεραπευτικών ασκήσεων και μυϊκής διέγερσης, επιτυγχάνεται η «διαχείριση» των συμπτωμάτων και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Ο σχεδιασμός του θεραπευτικού  προγράμματος άσκησης προκειμένου να επιτευχθεί η μυϊκή διέγερση και ενδυνάμωση ξεκινά από τον φυσικοθεραπευτή, ο οποίος έχει την επιστημονική γνώση του μυοσκελετικούς συστήματος και του τρόπου που λειτουργεί και είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να σχεδιάσει με ασφάλεια ένα πρόγραμμα στοχευμένο στην ανταπόκριση των αναγκών των ασθενών.

Πηγή: https://ace-pt.org/ace-physical-therapy-and-sports-medicine-institute-combating-muscle-atrophy-with-physical-therapy