Η αναγνώριση του Πόνου. Μπορεί να βοηθήσει ο φυσικοθεραπευτής;

Έπειτα από τη διάγνωση του ειδικού γιατρού, τη σκυτάλη παραλαμβάνει ο φυσικοθεραπευτής για να αναπτύξει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στη διαχείριση του πόνου.

Θεραπεία για τον οξύ πόνο

Στην περίπτωση όπου ο πόνος είναι οξύς, ο φυσικοθεραπευτής θα βοηθήσει στην αναγνώριση του τραυματισμένου ιστού (πχ. οστά, μύες, τένοντες) και θα διαχωρίσει έτσι τη θεραπεία ώστε να βοηθήσει τόσο στην αποθεραπεία, όσο και στη μείωση του στρες στην τραυματισμένη περιοχή.

Ο φυσικοθεραπευτής θα προσφέρει τη σωστή καθοδήγηση ώστε ο ασθενής να είναι σε θέση να επιστρέψει με ασφάλεια στις συνηθισμένες, καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς να τραυματίζει περαιτέρω τον ήδη επιβαρυμένο ιστό. Σχετικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι άνθρωποι που επιστρέφουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα γρήγορα έπειτα από έναν τραυματισμό, αυτοί επανέρχονται γρηγορότερα και με λιγότερες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου, συγκριτικά με τους ανθρώπους που επιστρέφουν στις δραστηριότητες τους με σχετική καθυστέρηση. Ο φυσικοθεραπευτής λοιπόν είναι αυτός που θα εξακριβώσει ποιες στάσεις – θέσεις προκαλούν πόνο και ποιες όχι, και θα προσφέρει την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση και τις θεραπευτικές ασκήσεις που βοηθούν πιο αποτελεσματικά στην ανάπλαση του τραυματισμένου ιστού. Οι φυσικοθεραπευτές άλλωστε είναι ειδικοί της κίνησης.

Θεραπεία για τον χρόνιο πόνο

Αν ο ασθενής υποφέρει από χρόνιο πόνο, ο φυσικοθεραπευτής είναι αυτός που θα βοηθήσει στην αναγνώριση των παραγόντων που μπορεί να οδηγούν στον παρατεταμένο πόνο. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν λανθασμένες κινήσεις, εξασθενημένους μύες, περιοχές με ακαμψία που εμποδίζουν τη φυσιολογική κίνηση, προγενέστερους τραυματισμούς και γεγονότα στο παρελθόν που μπορεί να συνέβαλαν στον πόνο, στον φόβο και στα αρνητικά συναισθήματα, καθώς και συμπεριφορές ή κοινωνικούς παράγοντες που μπορεί να παρατείνουν τον πόνο.

Ο φυσικοθεραπευτής είναι ο κατάλληλος ειδικός που θα σχεδιάσει το θεραπευτικό πρόγραμμα ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες του ασθενούς, το οποίο μπορεί να συμπεριλαμβάνει μαλάξεις και απαλές ασκήσεις. Στη θεραπεία θα δοθεί έμφαση στην επιμόρφωση του ασθενούς αναφορικά με όλα τα επικαιροποιημένα ευρήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση του πόνου, θα του δώσει θεραπευτικές ασκήσεις και χειροπρακτική θεραπεία.

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς νιώθουν θετικά όταν εκπαιδεύονται για τις αιτίες του πόνου τους και τον σκοπό της ίασης τους.

Θεραπευτικές τεχνικές

Η θεραπευτική προσέγγιση κάθε ασθενούς διαφέρει σημαντικά ακριβώς επειδή ο μηχανισμός του πόνου διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Οι θεραπείες που επιλέγονται είναι πιθανόν να περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό από τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Θεραπευτικές τεχνικές με τα χέρια. Συγκεκριμένες τεχνικές που επιλέγονται για να κινητοποιούν και να διαχειρίζονται τους συνδέσμους και τους μύες, οι οποίες συχνά συνδυάζονται με άλλες τεχνικές προκειμένου να ενεργοποιήσουν και να αυξήσουν το εύρος της κίνησης, κάτι που αποδεικνύεται ότι μειώνει τον πόνο.

Κινήσεις και άσκηση. Η ίδια η κινητοποίηση του σημείου που πονά και η άσκηση του, πολύ συχνά αποτελεί έναν πολύ καλό παράγοντα μείωσης του πόνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί που γυμνάζονται σε τακτική βάση, βιώνουν πολύ λιγότερο πόνο. Ο φυσικοθεραπευτής είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να επιλέξει συγκεκριμένες κινήσεις που θα τον βοηθήσουν να μειώσει τα επώδυνα συμπτώματα.

Βοηθήματα. Ο φυσικοθεραπευτής είναι αυτός που θα αποφασίσει εάν η χρήση διαφόρων βοηθημάτων, όπως πάγου, ζέστης ή ηλεκτρικής διέγερσης, μπορεί να ωφελήσουν τον ασθενή.

Σταδιακή έκθεση. Ο πόνος δημιουργεί φόβο σε πολλούς ανθρώπους, φόβο κίνησης και άσκησης. Ο φυσικοθεραπευτής θα πρέπει να εισαγάγει σταδιακά κινήσεις και δραστηριότητες στη ζωή του ασθενούς. Η σταδιακή έκθεση ξεκινά με την περιγραφή της κίνησης που αναμένεται να εκτελέσει ο ασθενής και την πολύ αργή και ασφαλή έναρξη της κινητικότητας του, ώστε να μην πονά, για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία της επιστροφής του σε καθημερινές δραστηριότητες.

Ψυχολογική προσέγγιση του ανθρώπου που πονά από τον φυσικοθεραπευτή. Οι άνθρωποι που βιώνουν χρόνιο πόνο, βιώνουν πολύ συχνά συνοδά ψυχικά νοσήματα, όπως φόβο, άγχος και κατάθλιψη. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων που συνυπάρχουν με τον πόνο, βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση και του φόβου. Ο φυσικοθεραπευτής θα πρέπει να εργάζεται με τον ασθενή έχοντας κατά νου και αυτούς τους επιβαρυντικούς παράγοντες.

Πρόγραμμα στο σπίτι. Ο φυσικοθεραπευτής θα βοηθήσει τον ασθενή να συνεχίσει το πρόγραμμα εξάσκησης και στο σπίτι, δίνοντας του ένα πολύ συγκεκριμένο και εξατομικευμένο ασκησιολόγιο, στο οποίο θα τον εκπαιδεύσει. Οι ασκήσεις θα πρέπει να ελέγχονται από τον φυσικοθεραπευτή και να διαφοροποιούνται ανάλογα με την πρόοδο του ασθενούς. Για την ανάπτυξη των ασκήσεων αυτών είναι απαραίτητη η εμπιστοσύνη μεταξύ ασθενούς και φυσικοθεραπευτή.

Πηγή: Choosept – https://www.choosept.com/symptomsconditionsdetail/physical-therapy-guide-to-understanding-pain