Μυοσκελετική διαταραχή και ο πόνος από τη χρήση κινητών τηλεφώνων και tablets

Η εκτενής χρήση των λεγόμενων «έξυπνων» τηλεφώνων (smartphone), που σύμφωνα με έρευνες ξεπερνά τις 20 ώρες εβδομαδιαίως, κατά μέσον όρο, έχει οδηγήσει σε επώδυνα μυοσκελετικά συμπτώματα, όπως δυσφορία και πόνο στον αυχένα αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως οι ώμοι, οι αγκώνες, οι πήχεις, οι καρποί, οι παλάμες, οι αντίχειρες και τα δάκτυλα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ερευνών στη διαδικτυακή βιβλιοθήκη Ιατρικής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των H.Π.Α. αλλά και σε δεκάδες ακόμη έγκριτες ιατρικές επιθεωρήσεις, κατά τη διάρκεια της χρήσης των smartphones γίνεται εκτεταμένη κακή χρήση των μυών που εμπλέκονται στην κίνηση του κεφαλιού και του αυχένα, σε όρθια θέση. Η τυπική στάση του ανθρώπου που κρατά ένα κινητό τηλέφωνο περιλαμβάνει τη χρήση ενός ή και δύο χεριών που κρατούν το τηλέφωνο κάτω από το οπτικό πεδίο, με εμφανή προέκταση του κεφαλιού κάτω και μπροστά, με έντονη κίνηση κυρίως του αντίχειρα, μία μάλλον άβολη στάση, η οποία προφανώς οδηγεί σε επώδυνα μυοσκελετικά συμπτώματα.

Η μυοσκελετική βλάβη που προκαλείται από την πολύωρη χρήση του κινητού τηλεφώνου θα πρέπει να αντιμετωπισθεί  με την παρέμβαση του φυσικοθεραπευτή, που είναι ο μόνος αρμόδιος και επιστημονικά καταρτισμένος να χειριστεί τη δυσκαμψία, την ακινησία και τον ισχυρό πόνο που προκαλούνται στον αυχένα, την κλείδα, την ωμοπλάτη και τα χέρια μαζί με τα δάκτυλα, εξαιτίας κακής στάσης του σώματος ή έντονης κόπωσης σε συνδυασμό με ελλιπή γυμναστική.

Στη Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ με την εφαρμογή διαφόρων χειροθεραπευτικών τεχνικών αλλά και με μηχανήματα φυσικοθεραπείας ανακουφίζουμε τον πόνο, μειώνουμε τον μυϊκό σπασμό και βοηθάμε στην επανάκτηση της πλήρους κίνησης των αρθρώσεων στον αυχένα, στον αγκώνα, στους ώμους και στην ωμοπλάτη, στους καρπούς και στην άκρα χείρα. Στη συνέχεια εκπαιδεύουμε τον ασθενή στην ορθή στάση σώματος, στις αρχές της εργονομίας και στις ενδεδειγμένες θεραπευτικές ασκήσεις, μέσα από ατομικά προγράμματα θεραπευτικής άσκησης προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ασθενή, που θα βοηθήσουν στην πρόληψη της υποτροπής και στη βελτίωση της μυοσκελετικής υγείας.

Πηγή: https://www.nhs.uk/live-well/exercise/common-posture-mistakes-and-fixes/