Το Σύνδρομο των Προσαγωγών

Μία επώδυνη κατάσταση που χρειάζεται «έξυπνους» χειρισμούς, υπομονή και επιμονή.

Το καλοκαίρι σηματοδοτεί για πολλούς από εμάς, μία έντονη σωματική δραστηριότητα, στην παραλία και τη θάλασσα ή και σε εξωτερικούς χώρους. Ρακέτες στην άμμο ή τένις στη μοκέτα στο ταρτάν ή στο χώμα, θαλάσσιο σκι, ιστιοσανίδα, beachvolley, έντονο περπάτημα ή τρέξιμο στον δρόμο και δεκάδες ακόμη δραστηριότητες, μπαίνουν στη ζωή μας με μεγαλύτερη ένταση και συχνές επαναλήψεις. Και ξαφνικά, νιώθουμε έναν πόνο έντονο στον μηρό μας που μας προκαλεί σχεδόν ζάλη από τον πόνο και μία αδυναμία να συνεχίσουμε την αγαπημένη μας δραστηριότητα. Ο πόνος, εάν αποκλειστεί κάθε είδους «σοβαρή» αιτία, όπως κάταγμα κόπωσης, αιτίες που εστιάζονται στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης κ. ά., τότε πιθανόν να οφείλεται σε θλάση μυϊκών ινών.

GroinPain 2

Το γνωστό στους φυσικοθεραπευτές GroinPain, έχει τα δικά του tips για να περάσει σίγουρα και ανώδυνα!

Εάν ο φυσικοθεραπευτής σας αποφανθεί ότι πρόκειται για το «Σύνδρομο των Προσαγωγών», γνωστό ως GroinPain, τότε αυτό που σας συμβαίνει είναι ότι οι προσαγωγοί σας «σηκώνουν» το βάρος της αδυναμίας του ορθού μηριαίου σας. Επιπλέον, για τον μηχανισμό του τραυματισμού ενδεχομένως να ευθύνονται και οι οπίσθιοι μηριαίοι, οι γλουτιαίοι και οι κοιλιακοί μύες.

Οι πρώτες βοήθειες από το ΠΡΑΞΙΣ

Σε περίπτωση που τραυματιστούν οι προσαγωγοί σας, σταματήστε αμέσως και βάλτε πάγο. Στη συνέχεια απαλείψτε την περιοχή με ζελέ άρνικας, αναπαύεστε και αναμένετε να αποφανθεί ο ειδικός γιατρός ή και φυσικοθεραπευτής. Εάν η διάγνωση είναι το «Σύνδρομο των Προσαγωγών», δράση αναλαμβάνει η φυσικοθεραπεία, ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί λειτουργικά.

GroinPain 4

Εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας από το ΠΡΑΞΙΣ

Το ΠΡΑΞΙΣ για κάθε περιστατικό τραυματισμού, διαμορφώνει ένα ξεχωριστό, εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και λειτουργικής αποκατάστασης στο φυσικοθεραπευτήριο αλλά και στο σπίτι, με ασκήσεις στις οποίες εκπαιδεύονται οι θεραπευμένοι και τις επαναλαμβάνουν βάσει προγράμματος, ενώ παρακολουθούνται σε τακτική βάση από τους φυσικοθεραπευτές του ΠΡΑΞΙΣ και ανάλογα με την εκτίμηση της προόδου, προστίθενται ή αντικαθίστανται ασκήσεις.

Οι ασκήσεις αποκατάστασης περιλαμβάνουν:

Μυοπεριτονιακή μάλαξη: Ήπια μάλαξη στον τετρακέφαλο και στους προσαγωγούς, με τη χρήση foamroller ή massagegun για 1 με 3 λεπτά.

exams 1

Άρση λεκάνης – Bridging (ενεργοποίηση γλουτιαίων): Η γνωστή «γέφυρα», σε στάση ανάσκελα, με τα πέλματα να πατούν κάτω κοντά στους γλουτούς, εκτελούμε άρση λεκάνης εκπνέοντας. Μένουμε στη θέση της άρσης για 30 με 60 δευτερόλεπτα, εκπνέουμε καθώς κατεβαίνουμε και επαναλαμβάνουμε για 3 με 5 φορές.

exams 4

Απενεργοποίηση μυϊκού ερεθισμού: Ακουμπάμε στον τοίχο με την πλευρά που δεν έχει τραυματιστεί, με το ισχίο στις 90 μοίρες κάμψη και το γόνατο στις 30 μοίρες κάμψη. Σπρώχνουμε σταθερά το γόνατο στον τοίχο για 30 με 60 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε 3 με 5 φορές. Η άσκηση αυτή απενεργοποιεί τον σφιγμένο μυ της τραυματισμένης πλευράς.

exams 5

Ενδυνάμωση ορθού μηριαίου: Καθόμαστε στη θέση «ξαπλώστρας» ή στηριζόμαστε στους αγκώνες, με το γόνατο εκτός επιφάνειας στήριξης. Ξεκινάμε το λάστιχο εύκολης αντίστασης κάνοντας άρσεις του ποδιού και εκτάσεις του γονάτου (extend & lift), για 2 σετ των 15 – 20 επαναλήψεων, 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

exams 6

Γενικά tips

  • Κινηθείτε και αποφεύγετε την ακινησία.
  • Αυξάνετε προοδευτικά το φορτίο της άσκησης, πάντα με καθοδήγηση.
  • Στη φυσικοθεραπεία δεν πρέπει να πονάτε υπερβολικά Αν πονάτε κάτι δε γίνεται σωστά. Ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να νιώθει και να «ακούει» το σημείο ή τα σημεία που είναι «πονεμένα» και να προχωρά προοδευτικά.
  • Ακούτε ευλαβικά τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή σας και προχωράτε χωρίς βιασύνη. Η αποκατάσταση χρειάζεται υπομονή για να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής του τραυματισμού και να επιτευχθεί αποτελεσματική θεραπεία.

Πηγή: https://www.choosept.com/symptomsconditionsdetail/physical-therapy-guide-to-groin-strain