Διακοπές και δυσλειτουργία του εντέρου

Το πιο ευαίσθητο όργανο του ανθρωπίνου σώματος είναι το έντερο. Είναι το όργανο που «αντιλαμβάνεται» πρώτο τις όποιες αλλαγές, συναισθηματικές, διατροφικές, αλλαγές τόπου και συνηθειών και αντιδρά σε αυτές με τον δικό του «δυσκοίλιο» τρόπο.

Ελάχιστοι δεν ταλαιπωρούνται από μία, έστω πρόσκαιρη, δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια των πρώτων τουλάχιστον ημερών της παραμονής τους στον τόπο προορισμού του ταξιδιού τους.

Γιατί παθαίνουμε δυσκοιλιότητα;

anorectal angle

Ενόσω το έντερό μας κινείται, οι μύες του πυελικού μας εδάφους χαλαρώνουν ενώ οι κοιλιακοί μύες συστέλλονται προκειμένου να ωθήσουν τα κόπρανα έξω από το χαμηλότερο τμήμα του παχέος εντέρου και τον πρωκτό. Η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να είναι αυτόματη, μία συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ διαφορετικών μυϊκών ομάδων. Ωστόσο, οι συσπάσεις των κοιλιακών μυών και των μυών του πυελικού εδάφους δεν συντονίζονται πάντα καλά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σφίξιμο ή τη συστολή των μυών του πυελικού εδάφους με αποτέλεσμα το κλείσιμο του πρωκτού, την ώρα που θα έπρεπε να τους συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να χαλαρώνουν. Αυτό, με τη σειρά του οδηγεί σε δυσκολία της κίνησης του εντέρου και σε σκλήρυνση των κοπράνων -μία κατάσταση γνωστή ως δυσκοιλιότητα.

Πρώτη και βασική κίνηση – αλλαγή θέσης!

anorectal angle

Οι συμβατικές λεκάνες δεν προσφέρουν στο σώμα και στη λεκάνη μας την κατάλληλη θέση, ώστε να δημιουργείται η ιδανική ορθοπρωκτική γωνία η οποία θα βοηθήσει μία γρήγορη και ολοκληρωμένη κίνηση του εντέρου. Για τη βελτίωση της ορθοπρωκτικής γωνίας, (AnorectalAngle) το ΠΡΑΞΙΣ με το πρόγραμμα Pelvic Floor Act  προτείνει δύο μικρά συμπληρωματικά «σκαλάκια», σαν αυτά που χρησιμοποιούν τα μικρά παιδάκια για να φτάσουν τη λεκάνη της τουαλέτας. Θα χρειαστείτε δύο, ένα για το δεξί πόδι και ένα για το αριστερό ώστε τα γόνατα να είναι ανοιχτά και πιο ψηλά από τα ισχία σας. Το πάτημα των ποδιών μας σε αυτά τα «σκαλάκια» ενώ καθόμαστε στη συμβατική λεκάνη της τουαλέτας, βοηθά σημαντικά την κίνηση του εντέρου. Μπορείτε λοιπόν να τα έχετε μαζί σας σε οποιοδήποτε ταξίδι σας.

Προστατέψτε το πυελικό σας έδαφος από τη δυσκοιλιότητα

anorectal angle

Όσο η δυσκοιλιότητα διαρκεί, τόσο τα κόπρανα σκληραίνουν και τόσο προσθέτουν πίεση στους μύες του πυελικού εδάφους. Κάθε μέρα που ένας μέσος άνθρωπος δεν αποβάλει τον ανάλογο αριθμό κοπράνων, προσθέτει για κάθε 5.5 κιλά του βάρους του, 20 γρ. κοπράνων. Για έναν άνθρωπο 72 κιλών, αυτό σημαίνει 262 γρ. ημερησίως. Σε συνδυασμό με τη σωματική δυσφορία και την πίεση που ασκείται στους μύες του πυελικού εδάφους, η δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σταδιακά και σε αποδυνάμωση και χαλάρωση του πυελικού εδάφους. Η ζημιά από τη δυσκοιλιότητα στο πυελικό μας έδαφος είναι εξαιρετικά υποτιμημένη. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που ξαφνικά μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με τη δυσκοιλιότητα, εξαιτίας των ορμονικών τους διακυμάνσεων αλλά και οι άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνά ή που είναι σε διαρκή συναισθηματική ένταση ή διατροφικές εναλλαγές, μπορεί να αντιμετωπίσουν πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, όπως η πρόπτωση των οργάνων της πυέλου.

Το πρόγραμμα Pelvic Floor Act δυναμώνει τους εμπλεκόμενους μύες και βοηθά στην πρόληψη της πρόπτωσης οργάνων.

Οι επικεφαλής του φυσικοθεραπευτηρίου Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ, σε συνέχεια της εκτίμησης του ιατρού, όπου έχει διαγνώσει τη δυσκοιλιότητα και τις αιτίες που την προκαλούν, μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να ενεργοποιήσει του μύες του πυελικού του εδάφους, ώστε να είναι σε θέση να τους ενεργοποιεί και να τους χαλαρώνει κατά βούληση, μέσα από το πρόγραμμα Pelvic Floor Act Απευθυνθείτε στο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ και ενημερωθείτε σχετικά, πριν και μετά από τις διακοπές σας!