Τα οφέλη της κολύμβησης

Η σταθεροποίηση του κορμού μετά την εγκυμοσύνη

Μπορεί οι διακοπές φέτος το καλοκαίρι να αποδειχτούν «μετ’ εμποδίων», μπορεί και όχι. Ωστόσο, το κολύμπι επιτρέπεται και η κολύμβηση αποτελεί για πολλούς από εμάς, μικρούς και μεγάλους, γυμνασμένους ή μη,

έναν πολύτιμο σύμμαχο υγείας και ευεξίας. Τα οφέλη της κολύμβησης είναι πολλά για το σώμα και την ψυχή, ενώ ο ήλιος τις κατάλληλες ώρες (αποφεύγεται από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα) συμπληρώνει τα οφέλη με αρκετή δόση βιταμίνης D και ό,τι καλό εμπεριέχεται σε αυτήν. Ανάμεσα στα καλά της κολύμβησης - άσκηση και παιχνίδι μέσα στο νερό για τουλάχιστον μισή ώρα καθημερινά, συγκαταλέγονται τα εξής:

Μείωση βάρους

Το έντονο κολύμπι ή και το μέτριας ένταση κολύμπι για τουλάχιστον μισή ώρα καθημερινά αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού, εκτονώνει ενέργεια, άρα καίει θερμίδες. Όταν αυτό συμβαίνει καθημερινά για όλη τη διάρκεια των διακοπών ή ακόμη και για όλο το καλοκαίρι και δεν αυξάνεται η πρόσληψη θερμίδων μέσω της διατροφής, τότε η κολύμβηση συμβάλλει στη μείωση του βάρους.

Ανακούφιση από τους πόνους της πλάτης

Το κολύμπι αποτελεί μία μορφή άσκησης που δεν εφαρμόζει πίεση ή ένταση στους συνδετικούς ιστούς του σώματος. Υπό αυτή την έννοια, η κολύμβηση αποτελεί ιδανική άσκηση για ανθρώπους που υποφέρουν από πόνους στην πλάτη, στα πόδια και στους συνδέσμους -αρθρώσεις. Επιπλέον, η άσκηση στο νερό μπορεί να συμβάλλει και στην ανακούφιση των επώδυνων μυοσκελετικών συμπτωμάτων ανεξαρτήτου αιτιολογίας.

Χαλαρώνει από την ένταση

Η κολύμβηση ανακουφίζει τον οργανισμό από τα συμπτώματα του άγχους. Πρόκειται για μία «διασκεδαστική» δραστηριότητα, είτε γίνεται στην ανοικτή θάλασσα, είτε στην πισίνα. Ο συνδυασμός της χαλαρωτικής επίδρασης της κολύμβησης και των ενδορφινών (ορμόνες της «ευτυχίας») που απορρέουν από την ίδια την άσκηση, συμβάλλει στην εξαιρετικά ανάλαφρη αίσθηση που νιώθει κανείς μετά από αυτήν.

Τονώνει τους μύες

Οι αθλητές της κολύμβησης ξεχωρίζουν από το εξαιρετικά δυναμωμένο μυϊκό σύστημα, απόρροια των επαναλαμβανομένων κινήσεων και της αυξημένης αντίστασης που δημιουργεί στο σώμα η επαφή με το νερό. Επιπλέον, το ίδιο το νερό βοηθά τους κολυμβητές να θεραπεύσουν τους τραυματισμένους τους μύες γρηγορότερα από άλλους αθλητές και να αναπτύξουν καλή μυϊκή αντοχή.

Αποτελεί τον ευκολότερο και ίσως πιο ανώδυνο τρόπο για τη βελτίωση της αντοχής

Μέσα στην πισίνα αλλά και στην ανοιχτή θάλασσα, μπορούμε να πετύχουμε οποιασδήποτε έντασης αερόβια άσκηση, χωρίς να προκαλέσουμε απολύτως καμία βλάβη στους συνδέσμους μας. Η καλή τεχνική σε οποιοδήποτε είδος κολύμβησης προτιμάμε (ύπτιο, πρόσθιο, ελεύθερο, πεταλούδα), μπορεί με ασφάλεια να επιτύχει οποιοδήποτε καρδιακό ρυθμό χωρίς να απειλήσει το σώμα με τραυματισμό. Οποιαδήποτε άλλη παρατεταμένη άσκηση μέτριας ή μεγάλης έντασης, θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να έχει αρνητική επίδραση. Η κολύμβηση ή το jogging μέσα στο νερό βοηθούν ιδιαίτερα σε τραυματισμούς από τρέξιμο ή από κυκλική προπόνηση.   

Πριν κάνετε την πρώτη σας βουτιά, κάντε έναν ακόμη έλεγχο της γενικής σας υγείας και αφεθείτε να απολαύσετε ένα ακόμη καλοκαίρι, στις απίστευτα θελκτικές ελληνικές θάλασσες, που φέτος μπορεί και να τις απολαύσουμε με σχετική ησυχία!

Πηγή “Southeast Orthopedic Specialist”, healthline.com

line sep

Ετικέτες: Αθλητικές Κακώσεις, Άσκηση, Μυοσκελετική Υγεία

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---