• Κεντρική
 • Blog
 • Kegel’s - Ασκήσεις Πυελικού Εδάφους - 5 Μύθοι & Πραγματικότητες

Kegel’s - Ασκήσεις Πυελικού Εδάφους - 5 Μύθοι & Πραγματικότητες

Τώρα που γνωρίσατε το Πυελικό σας Έδαφος, καιρός είναι να ενημερωθείτε για τους μύθους και τις πραγματικότητες των ασκήσεων Kegel’s! Οι ασκήσεις Kegel’s είναι γνωστές από το 1948 από τον ιατρό Arnold Kegel και είναι η μέθοδος που ακολουθούμε για την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους.

5 Μύθοι

 • ΜΥΘΟΣ #1 ¨Οι ασκήσεις Πυελικού Εδάφους Kegels είναι εύκολες¨

Οι ασκήσεις ΠΕ αρκετά συχνά δεν είναι εύκολες!

Η περιοχή του ΠΕ είναι πολύπλοκη, ¨κρυμμένη¨ καλά μέσα στην λεκάνη σας και δύσκολο να απομονωθεί ώστε να εκτελέσετε  αποτελεσματικά η άσκηση του. Η  έρευνα έχει αποδείξει ότι ένα ποσοστό έως και 50% όταν λέει ότι κάνει ασκήσεις Kegel’s σφίγγει λάθος σημεία στο σώμα του.

 • ΜΥΘΟΣ #2 ¨Είμαι αρκετά μεγάλη για να κάνω ασκήσεις Πυελικού Εδάφους¨

Δεν θα είσαστε ποτέ ¨αρκετά μεγάλη¨ για να κάνετε ασκήσεις Πυελικού Εδάφους!

Η ηλικία δεν είναι ποτέ ¨εμπόδιο¨ για τις ασκήσεις Kegel’s. Όταν τις κάνετε σωστά είναι πάντα αποτελεσματικές σε κάθε ηλικία.

 • ΜΥΘΟΣ #3 ¨Οι ασκήσεις Kegels γίνονται διακόπτοντας την ούρηση¨

Οι ασκήσεις Kegel’s δεν γίνονται κατά την διάρκεια της ούρησης!

Είναι μια ¨παρεξηγημένη¨ αντίληψη που ακούγεται συχνά. Μπορείτε να διακόψετε την ούρηση για να ¨ανακαλύψετε¨ την περιοχή, όχι όμως για την δυναμώσετε με επαναλαμβανόμενες προσπάθειες.

 • ΜΥΘΟΣ #4 ¨Δεν χρειάζεται να κάνω ασκήσεις Πυελικού Εδάφους¨

Οι ασκήσεις Πυελικού Εδάφους είναι χρήσιμες σε όλους μας, είτε έχουμε συμπτώματα που σχετίζονται με δυσλειτουργία της περιοχής είτε όχι! Ένα δυνατό Πυελικό Έδαφος είναι πάντα η καλύτερη πρόληψη  της περιοχής. Μην ξεχνάτε, η πρόληψη πρέπει να προηγείται της αντιμετώπισης.

 • ΜΥΘΟΣ #5 ¨Οι ασκήσεις Kegels αφορούν μόνο γυναίκες¨

Οι ασκήσεις Kegel’s δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες!

Αφορούν και τους άνδρες. Άλλωστε και αυτοί έχουν Πυελικό Έδαφος. Μπορεί να ¨επηρεάζει¨ λιγότερο συχνά την ποιότητα της ζωής τους, αλλά σίγουρα είναι σημαντικό και για αυτούς.

images (7)

5 Πραγματικότητες

 • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ #1 ¨Οι φυσικοθεραπευτές Πυελικού Εδάφους είναι οι καταλληλότεροι για να μου δείξουν τις σωστές Kegels¨

Οι φυσικοθεραπευτές Πυελικού Εδάφους είναι αυτοί που χρειάζεστε για να σας κατευθύνουν στην σωστή ενδυνάμωση των μυών του Πυελικού Εδάφους. Κατευθυντήριες οδηγίες  διεθνών οργανισμών, όπως ο International Continence Society (ICS)  και ο International Organization of Physical Therapists in Women’s Health (IOPTWH), έχουν ορίσει και οριοθετήσει τον ρόλο της φυσικοθεραπείας στην ενδυνάμωση των μυών του Πυελικού Εδάφους (Pelvic Floor Muscle Training) παγκοσμίως.

images (9)

 • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ #2 ¨Οι ασκήσεις Πυελικού Εδάφους είναι αποτελεσματικές και για άλλες δυσλειτουργίες στην περιοχή¨

Η δυσλειτουργία του Πυελικού Εδάφους μπορεί να παρουσιαστεί με συμπτώματα που αφορούν την ουροδόχο κύστη (ακράτεια, συχνοουρία, αίσθηση ατελούς ούρησης), το έντερο ( ακράτεια αερίων και κοπράνων, δυσκοιλιότητα, αίσθηση ατελούς κένωσης), προπτώσεις πυελικών οργάνων (κυστεοκήλη, ορθοκήλη, εντεροκήλη, μητροκήλη, κήλη κολοβώματος μετά από υστερεκτομή, πρόπτωση ορθού) και σεξουαλικής δυσλειτουργίας (δυσπαρευνίας, χαλάρωση πυελικού εδάφους). Με σωστή παρέμβαση, οι ασκήσεις Kegel’s έχουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση όλων αυτών των συμπτωμάτων.

 • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ #3 ¨Οι ασκήσεις Kegels δεν σχετίζονται μόνο με την εγκυμοσύνη¨

Οι ασκήσεις Kegel’s είναι περισσότερο συνδεδεμένες με την περίοδο της εγκυμοσύνης/ τοκετού αλλά αφορούν το ίδιο όλες τις γυναίκες. Μπορεί η εγκυμοσύνη/τοκετός  να επηρεάσει την περιοχή του Πυελικού Εδάφους, αλλά είναι γνωστό ότι και γυναίκες χωρίς εγκυμοσύνη/τοκετό παρουσιάζουν συμπτώματα χαλάρωσης της περιοχής και μπορούν να επωφεληθούν  από τις ασκήσεις Kegel’s.

 • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ #4 ¨Σε συμπτώματα ακράτειας ούρων η πρώτη επιλογή είναι η συντηρητική αντιμετώπιση με ασκήσεις Keγels¨

Διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ορίζουν την συντηρητική αντιμετώπιση με ασκήσεις Kegel’s ως πρώτη επιλογή σε συμπτώματα ακράτειας από προσπάθεια (ακράτεια με βήχα, φτέρνισμα, γέλιο, κίνηση και άσκηση)

 • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ #5 ¨Σε περίπτωση που ο τρόπος που γυμνάζεστε αυξάνει τα συμπτώματα ακράτειας, θα πρέπει να αλλάξετε το πρόγραμμα που ακολουθείτε.

Σε περίπτωση που ο τρόπος που γυμνάζεστε αυξάνει τα συμπτώματα ακράτειας, θα πρέπει να τροποποιήσετε την γυμναστική σας. Τις περισσότερες φορές οι κραδασμοί αυξάνουν τα συμπτώματα ακράτειας. Αποφύγετε το τρέξιμο και κάθε είδος αερόβιας άσκησης που σας αυξάνει τα συμπτώματα, δυναμώστε το Πυελικό Έδαφός σας με ασκήσεις Kegel’s και επιστρέψτε στην αγαπημένη σας γυμναστική ασφαλείς.

Φωτεινή Λάγαρη  ΜΑ., ΡΤ.
New
 York University 
Φυσικοθεραπεύτρια 
www.ptpraxis.gr 
Επιστημονικός συνεργάτης SCA
 (ΤΕΝΑ) Ελλάς

Άρθρο

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
Web Site: http://www.tenasynseola.gr

line sep

Ετικέτες: Φυσικοθεραπεία Δυσλειτουργιών Πυελικού Εδάφους , Women's Health

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---