Η πανδημία του κορωνοϊού συνοδεύεται από συμπτώματα που σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, μπορεί να διαρκέσουν επί μακρόν, επιβαρύνοντας τον οργανισμό και δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα των νοσούντων, που αδυνατούν να αναρρώσουν πλήρως. Τα χρόνια αυτά συμπτώματα-επιπτώσεις, με τον διεθνή όρο «σύνδρομο long COVID» ή «σύνδρομο παρατεταμένων συμπτωμάτων» μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες έως και μήνες από την αρχική ανάρρωση και περιλαμβάνουν:
Το Φυσικοθεραπευτήριο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ και όλοι όσοι εργαζόμαστε σε αυτό, δε θα σταματήσουμε να αναφερόμαστε σε ένα «σύστημα μυών» που επηρεάζει δεκάδες λειτουργίες του γυναικείου και ανδρικού οργανισμού και ωστόσο αποτελεί «άγνωστο» πεδίο γνώσης και ανάλογης κινητοποίησης, το οποίο αν δεν προσεχθεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό πόνο και δυσλειτουργίες.
Οι αλλαγές που επιφέρει η εγκυμοσύνη στον οργανισμό -το σώμα και τον ψυχισμό -της γυναίκας, είναι ορατές και μη ορατές, αλλά όλες τους αξιοσημείωτες. Η έλευση ενός παιδιού, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, προκαλούν ραγδαίες σωματικές αλλαγές από την ώρα της σύλληψης και έως τον τοκετό, ορμονικές διαφοροποιήσεις και συναισθηματικές μεταπτώσεις.
Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο για κίνηση. Η καθιστική εργασία το υποχρεώνει σε ακινησία, υπονομεύοντας την ασφάλεια και την υγεία του, οδηγώντας το στην ανάπτυξη σημαντικών μυοσκελετικών παθήσεων (MSDs) και άλλων προβλημάτων υγείας. Η τηλεργασία, που υιοθετήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας και τείνει να διατηρηθεί σε μεγάλο ποσοστό από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες διεθνώς, υπολογίζεται ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη μυοσκελετικών παθήσεων ανάμεσα στους εργαζομένους.
Πολλά τα ερωτήματα για ένα βασανιστικό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί περίπου το 16% των ενηλίκων στη χώρα μας (*), με προτίμηση στις γυναίκες (7 στα 10 περιστατικά είναι γυναίκες) και μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης σε ηλικίες 45+.
Γνωρίζουμε πως ο κύκλος της περιόδου της γυναίκας συνδέεται με σωματικές και ψυχικές διακυμάνσεις άτυπους «κύκλους» απαισιοδοξίας και αισιοδοξίας, διαισθητικότητας, επιφύλαξης, «ανοίγματος» και «κλεισίματος». Αυτό που ίσως να μην είναι τόσο διαδεδομένο ως γνώση είναι πώς ο κύκλος της γυναίκας επηρεάζει την επίδοση μας στην άσκηση, είτε ασκούμαστε για την καθημερινή μας υγεία και απόλαυση, είτε στα πλαίσια μιας αθλητικής δραστηριότητας ή και πρωταθλητισμού.
Είστε υγιής. Έχετε ολοκληρώσει τους κύκλους της θεραπείας σας και είστε ελεύθερη νόσου. Αν και νιώθετε ευγνωμοσύνη που ο καρκίνος έχει αντιμετωπιστεί, ενδέχεται να σας προβληματίζουν πολλές καταστάσεις, που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα σας, σας επιβαρύνουν με πόνο και δυσλειτουργία και επεμβαίνουν αρνητικά στην ποιότητα της ζωής σας.
Η δυσπαρευνία, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ερωτικής επιθυμίας και απόλαυσης, ενώ επηρεάζει εν γένει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής της γυναίκας.
Υπάρχει και μπορούμε να σας εκπαιδεύσουμε σε αυτήν. Ονομάζεται Wise-Anderson Paradox Protocol και όσο περίπλοκο και αν φαίνεται, είναι και εύκολο και θα σας βοηθήσει να ελέγχετε τον πόνο του πυελικού εδάφους και ίσως να απαλλαγείτε από αυτόν (σε αρκετές περιπτώσεις το πρωτόκολλο έχει βοηθήσει στην απαλλαγή του πόνου).
Κάθε Μάρτιο, η ημέρα της γυναίκας, γίνεται η αφορμή για δεκάδες άρθρα για τα δικαιώματα των γυναικών, για την υγεία των γυναικών, για τη θέση της γυναίκας στον κόσμο και σε κάθε χώρα χωριστά, για την αναφορά σε ιστορίες γυναικών που «άλλαξαν» τον τρόπο που η κοινωνία αντιμετωπίζει τις γυναίκες. Ωστόσο, κάθε χρόνο, η μέρα αυτή, όπως και τόσες άλλες ημέρες αφιερωμένες σε κάτι, είναι γεμάτες ευχολόγια και οδυνηρές διαπιστώσεις.
Ενώ θα πιστεύατε ότι η φυσικοθεραπεία προτιμά την καισαρική, διότι το περίνεο μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά κατά τον φυσιολογικό τοκετό, η απάντηση θα σας εκπλήξει. Διότι τα φαινόμενα απατούν.
Υποφέρετε από ακράτεια ούρων; Η ακράτεια κοπράνων και αερίων σας έχει προκαλέσει σύγχυση; Δεν επιθυμείτε πλέον να κάνετε σεξ γιατί πονάτε; Είναι ώρα να επισκεφθείτε έναν φυσικοθεραπευτή που γνωρίζει τη λειτουργία του Πυελικού Εδάφους και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη δυσλειτουργία του.
Η δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης περιορίζει την κίνηση της γνάθου, στη μάσηση, την ομιλία, το άνοιγμα του στόματος. Εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες, από τη δεύτερη έως την τέταρτη δεκαετία της ζωής. Η κροταφογναθική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται στην ακατάλληλη στάση του σώματος, ενώ ανάμεσα σε άλλες πιθανές αιτίες είναι το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός), η κακή στοίχιση των δοντιών, η σφιχτή (κλειδωμένη) γνάθος.
Γυμνάζετε όλους τους μύες σας; Μήπως υπάρχουν «σημαντικοί» μύες που αφήνετε εκτός; Η καθημερινή ρουτίνα ασκήσεων περιλαμβάνει δημοφιλείς μυϊκές ομάδες, όπωςκοιλιακούς, δικέφαλους και τετρακέφαλους, οι οποίοι αν και είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τη διατήρηση της υγείας και της δύναμης, υπάρχουν και άλλοι μύες που αποζητούν την προσοχή σας.
Εάν έχετε ξεκινήσει φυσικοθεραπεία δια ζώσης και είστε υποχρεωμένοι να την σταματήσετε εξαιτίας των απρόβλεπτων συνθηκών των τελευταίων δύο ετών (κορωνοϊός, lockdown, εμβολιασμοί, νόσηση), είναι μάλλον απίθανο η κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζατε, να βελτιωθεί από μόνη της. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό να σταθεροποιηθεί η βελτίωση που είχατε και να μη χειροτερέψει, εάν μπορείτε να «συνδεθείτε» διαδικτυακά με τον φυσικοθεραπευτή σας, ο οποίος μπορεί να σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες που θα διατηρήσουν την κατάσταση, χωρίς να κινδυνέψετε να χάσετε ό,τι είχατε επιτύχει.
Ουρολοίμωξη είναι μία βακτηριδιακή μόλυνση που απαντάται σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος, όπως τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Για να αναφερθούμε σε ουρολοίμωξη που επανέρχεται θα πρέπει να εμφανιστούν μολύνσεις στην ουροποιητική οδό σε διάστημα έξι μηνών, ή τρεις και περισσότερες μολύνσεις σε διάστημα ενός έτους.
Η επικείμενη τηλεργασία ως απόρροια της έξαρσης του κορωνοϊού, θα μας εγκλωβίσει σε συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση πόνου στον αυχένα. Η ελλιπής ποιότητα ύπνου, τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, οι ώρες μπροστά στην οθόνη και το στρες που συνδέεται με τις νέες εργασιακές μας συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν «τράβηγμα» των μικρών συνδέσμων που εντοπίζονται αμφίπλευρα του λαιμού. Εάν μάλιστα συνδυαστούν με την κακή στάση σώματος που οι περισσότεροι έχουμε μπροστά στον υπολογιστή, τότε ο εγκατεστημένος ενοχλητικός πόνος, μπορεί δύσκολα να αποφευχθεί.
Το αλκοόλ δεν προκαλεί ακράτεια. Επιδεινώνει τα συμπτώματα της ακράτειας διότι είναι διουρητικό. Άρα, με την κατανάλωση του αυξάνεται αμέσως η παραγωγή ούρων και μας δημιουργείται επιτακτική η ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα. Επιπλέον, το αλκοόλ ερεθίζει την ουροδόχο κύστη, επιβαρύνοντας την ανάγκη για ούρηση.
Αντιμετώπιση πόνου και αποκατάσταση κίνησης. Είτε πρόκειται για τραυματισμό, για ασθένεια, δυσχέρεια, ανικανότητα κίνησης, η φυσικοθεραπεία βοηθά στην αποκατάσταση της ή στην καλύτερη δυνατή «λειτουργικότητα» του ανθρώπου μέσα από τη διευκόλυνση της κίνησης στο μέγιστο δυνατό βαθμό και χωρίς πόνο.
Το πυελικό έδαφος των ανδρών, που φυσικά και έχουν, αποτελείται από μία ομάδα μυών που εκτείνονται σαν αιώρα από το ηβικό οστό (εμπρός) έως τον κόκκυγα (πίσω) και από το ένα ισχιακό κύρτωμα (το οστό που καθόμαστε) στο άλλο (από τη μία άκρη στην άλλη). Το πυελικό έδαφος των ανδρών υποστηρίζει την ουροδόχο κύστη και το έντερο.
Όταν καθόμαστε με τις ώρες στο γραφείο, η σωστή στάση σώματος μπορεί να μας προστατέψει από πολλά προβλήματα. Πώς θα την πετύχουμε; Εκτιμάται ότι το 60–90% των ανθρώπων θα υποφέρουν κάποια στιγμή της ζωής τους από οσφυαλγία.
Το σώμα μας έχει μνήμη. Τα γεννητικά μας όργανα έχουν μνήμη. Η πύελος που «αγκαλιάζει» τα γεννητικά μας όργανα έχει μνήμη. Είναι εξαιρετικά σύνηθες να ερχόμαστε αντιμέτωποι με ισχυρό πυελικό πόνο και δυσπαρευνία και η αιτία να εδράζεται σε τραυματικές εμπειρίες.