Η εμμηνόπαυση και οι επιπτώσεις της στην υγεία του πυελικού εδάφους

Σεξουαλική δυσλειτουργία, ακράτεια ούρων, οστεοπόρωση και εύκολη απόκτηση βάρους.

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί μία περίοδο αλλαγών, φυσιολογικών, άλλοτε εύκολα αντιμετωπίσιμων, άλλοτε τραυματικών για τη ζωή της γυναίκας. Τι είναι αυτό που μπορεί να επηρεάσει την ομαλή μετάβαση στην εμμηνόπαυση, χωρίς επιπτώσεις που να δυσχεραίνουν την καθημερινότητα της γυναίκας; Η απάντηση είναι στην πρόληψη, σύμφωνα με τους ειδικούς, που πίσω από κάθε «επίπτωση», προτείνουν έναν τρόπο ζωής που πιθανόν να συμβάλλει στην αναχαίτιση της εμφάνισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης ή στην καλύτερη δυνατή αποκατάσταση τους. Ωστόσο, ακόμη και αν τα συμπτώματα εμφανιστούν, οι λύσεις τους εντοπίζονται στην πρώιμη αναγνώριση τους και στην όσο το δυνατόν συντομότερο αντιμετώπιση τους. Η φυσικοθεραπεία αποτελεί σίγουρα έναν από τους παράγοντες πρόληψης και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων ως απόρροια της εμμηνόπαυσης.

Διαβάστε Περισσότερα

Σεξουαλική δυσλειτουργία μετά από καρκίνο του μαστού. Ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου, η πρόεδρος της Europa Donna Hellas, Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, με θέμα "Living with Breast Cancer". Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου για να δώσει τον λόγο στην κ. Κυριακίδου, Επίτροπο Υγείας, η οποία αναφέρθηκε στις επαναστατικές θεραπείες που αναμένονται τα αμέσως επόμενα χρόνια και οι οποίες θα αλλάξουν την πορεία της νόσου, που ακόμη και σήμερα είναι μη απειλητική για τη ζωή της/του ασθενούς, με σύμμαχο πάντα την έγκαιρη πρόληψη.

Διαβάστε Περισσότερα

Η άσκηση είναι καλή για τη μαμά. Καλή για το παιδί.

Με νου, επίβλεψη και γνώση

Είναι αλήθεια πως οι γυναίκες αθλήτριες ή οι δραστήριες γυναίκες που η προπόνηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους, αποθαρρύνονται να συνεχίζουν την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η συνήθης σύσταση είναι το τρέξιμο να αντικαθίσταται από το περπάτημα και το αγωνιστικό προφίλ να μετατίθεται για μήνες μετά τον τοκετό. Στον γενικό κανόνα υπήρξαν αθλήτριες που αποτέλεσαν εξαιρέσεις. Όπως η Λιζέτ Περέζ που έτρεξε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2019, σε χαλαρούς ρυθμούς, τερματίζοντας στις 5 ώρες και 49 λεπτά και έναν μήνα μετά γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι και η θρυλική τενίστρια Σερένα Γουίλιαμς, που κέρδισε το Australian Open το 2017, όταν ήταν οκτώ εβδομάδων έγκυος. Σχετικά πρόσφατα, το 2022 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ironman (ποδηλασία, κολύμβηση, τρέξιμο) η Τσέλσι Σοντάρο στον μαραθώνιο των 26.2 μιλίων έτρεξε το καταπληκτικό 2:51:45 μόλις 18 μήνες μετά τον τοκετό, τονίζοντας πως «Δεν θα έπρεπε να διαλέγουμε ανάμεσα στο να είμαστε αθλητές παγκόσμιας κλάσης και στο να είμαστε μητέρες".

Διαβάστε Περισσότερα

Ώρα για δράση για την υγεία του πυελικού εδάφους των γυναικών

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα (2 Φεβρουαρίου), του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG), θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των γυναικών με κακή υγεία του πυελικού τους εδάφους. Η επείγουσα έκκληση του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS National Health System) για βελτίωση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης σχετικά με την υγεία του πυελικού εδάφους, σε όλη τη διάρκεια της ζωής των γυναικών, ήταν αποτέλεσμα των νέων στοιχείων από σχετική έρευνα, που αποκαλύπτουν ότι πάνω από το 60% των γυναικών του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα κακής υγείας του πυελικού τους εδάφους. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες δεν έχει κάνει ποτέ ασκήσεις πυελικού εδάφους, που θα μπορούσαν να προλάβουν και να βελτιώσουν τα οδυνηρά και επίπονα συμπτώματα από τη δυσλειτουργία του.

Διαβάστε Περισσότερα

Τρέξιμο μετά τον τοκετό;

Τρέξιμο μετά τον τοκετό;

Με νου και γνώση και με τους ειδικούς του φυσικοθεραπευτηρίου ΠΡΑΞΙΣ

Το τρέξιμο είναι δημοφιλές. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, όλων των «μεγεθών» και όλων των δυνατοτήτων, δράττουν κάθε ευκαιρία, όλη τη μέρα και τη νύχτα ορισμένες φορές, και τρέχουν. Είναι αλήθεια πως το τρέξιμο είναι μια υγιής δραστηριότητα και τονωτική για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε το πώς και το πότε να ξεκινήσουμε να τρέχουμε (κυριολεκτικά) μετά τον τοκετό, ώστε να διασφαλίσουμε όλα τα οφέλη από αυτό, χωρίς παράπλευρες απώλειες τραυματισμούς, είτε το τρέξιμο βρίσκονταν ανάμεσα στις καθημερινές σας συνήθειες προ τοκετού, είτε το θέλετε να το ξεκινήσετε για πρώτη φορά.

Διαβάστε Περισσότερα

Διάσταση Ορθού Κοιλιακού. Μήπως αφορά και εσάς;

Δε χρειάζεται να είστε γυναίκα και έγκυος για να σας αφορά.

Το 100% των γυναικών στην εγκυμοσύνη θα εμφανίσουν διάσταση ορθού κοιλιακού. Στο 68% η διάσταση θα εντοπιστεί στον εγκάρσιο κοιλιακό πάνω από τον ομφάλιο λώρο και στο 32% στο κάτω μέρος του ομφάλιου λώρου. Ανεξάρτητα από το σημείο που εμφανίζεται η διάσταση -δεν υπάρχει «καλό» ή «κακό» σημείο, αυτό που έχει σημασία είναι η δυνατότητα του κλεισίματος της διάστασης και η διαχείριση των αλλαγών της κοιλιακής πίεσης. Διάσταση ορθού κοιλιακού είναι ο διαχωρισμός του ορθού κοιλιακού, ο συνδετικός ιστός του οποίου διατείνεται στη συνθήκη της εγκυμοσύνης.

Η διάσταση του ορθού κοιλιακού πιθανώς να οδηγήσει σε ακράτεια ούρων  ή/και κοπράνων, πυελικό πόνο και πρόπτωση οργάνων της πυέλου.

Διαβάστε Περισσότερα

Το «Τραύμα» στο Περίνεο, οι επιπλοκές του και η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση

Το τραύμα στο περίνεο -το σκίσιμο δηλαδή του κόλπου κατά τη διάρκεια του κολπικού τοκετού, είναι μία συνηθισμένη, αναμενόμενη «παρενέργεια» του τοκετού, γνωστού ως «φυσιολογικού». Τις περισσότερες φορές, το τραύμα στο περίνεο  επουλώνεται με σχετική ευκολία και δεν επιφέρει επιπτώσεις στην υγεία της λεχώνας και της νέας μητέρας. Ωστόσο, ορισμένες φορές και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, το τραύμα στο περίνεο, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους και πόνο στο σεξ (δυσπαρευνία).

Το τραύμα στο περίνεο μπορεί να αφορά τραυματισμό της δερματικής επιφάνειας ή και του βλεννογόνου του κόλπου, τους μύες του περινέου και τους μύες του πυελικού εδάφους. Σε περιστατικά σοβαρής κάκωσης υπάρχουν ρήξεις του σφιγκτήρα του πρωκτού και του βλεννογόνου του ορθού. Οι μαιευτικές κακώσεις του πρωκτικού σφιγκτήρα αναφέρονται ως σοβαρές ρήξεις του περινέου, οι οποίες περιλαμβάνουν ρήξεις τρίτου και τέταρτου βαθμού (OASIS).

Διαβάστε Περισσότερα

Το Πυελικό Έδαφος, οι κοιλιακοί μύες και το Διάφραγμα: Τρεις «δυνάμεις» σταθεροποίησης του κορμού

Γνωρίζατε ότι οι μύες του πυελικού εδάφους αποτελούν τη βάση της ομάδας μυών που αποκαλούνται «κορμός»; Όταν αναφερόμαστε στον «κορμό», οι περισσότεροι, ακόμη και οι επαγγελματίες υγείας, γυμναστές, προπονητές, αθλητές, εννοούμε τους κοιλιακούς, ορθό, έξω και έσω πλάγιους μύες, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τον εγκάρσιο κοιλιακό, τους μύες της αναπνοής και τους εν τω βάθει εκτείνοντες της σπονδυλικής στήλης, μαζί με τους μύες του πυελικού εδάφους. Και όμως ο «κορμός» ή «πυρήνας», συνίσταται από όλο αυτό το μυϊκό σύστημα και η σταθεροποίηση του, χρειάζεται όλους αυτούς τους μύες να δουλέψουν σωστά και συνεργατικά.

Διαβάστε Περισσότερα

Δυσλειτουργικό πυελικό έδαφος; Οι κοιλιακοί σας θέλουν τροποποίηση για «ασφαλή» επίπεδη κοιλιά

Έχετε διαγνωστεί με αδύναμο ή υπερτονικό πυελικό έδαφος; Γνωρίζετε ότι η ενδυνάμωση του και η σωστή χαλάρωση του αποτελούν τα κλειδιά για την αποκατάσταση των συμπτωμάτων του «δυσλειτουργικού» πυελικού εδάφους; Έχετε ενημερωθεί ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος αποκατάστασης του πυελικού σας εδάφους θα πρέπει να γυμνάζετε τους κοιλιακούς σας, έχοντας ωστόσο κατά νου ότι πρώτη σας προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της υγείας του πυελικού σας εδάφους;

Διαβάστε Περισσότερα

Η Διάσταση του Ορθού Κοιλιακού και η σωστή της διάσταση

Οι αιτίες που εμφανίζεται. Η πρόληψη και η αποκατάσταση

Η διάσταση του ορθού κοιλιακού μπορεί να εμφανιστεί για διαφορετικούς λόγους, οι οποίοι επηρεάζουν κάθε άνθρωπο διαφορετικά, ανάλογα με τη γενετική του προδιάθεση.

Διαβάστε Περισσότερα

Ο μισός πλανήτης έχει κλειτορίδα. Γιατί οι γιατροί δεν τη μελετούν;

Η κλειτορίδα «αγνοείται εντελώς σχεδόν από όλους», λένε οι ειδικοί ιατροί. Και αυτή η παράλειψη μπορεί να είναι καταστροφική για τη σεξουαλική υγεία των γυναικών. Αν υπήρχε ένα πράγμα που ήξερα πάρα πολύ καλά η Τζίλιαν, ήταν ότι δεν ήθελε καμία επίπονη παρέμβαση στα γεννητικά της όργανα. Έτσι, όταν το 2018 ένας γυναικολόγος της συνέστησε βιοψία αιδοίου για να ελέγξει κάποιες πιθανές ενδείξεις καρκίνου, εκείνη δίστασε.

Διαβάστε Περισσότερα

Πρόληψη για την υγεία των γυναικών

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που παγκοσμίως είναι αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού, την πρόληψη της νόσου και την ευαισθητοποίηση/κινητοποίηση της κοινής γνώμης. Ο Οκτώβριος είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένος σε μυοσκελετικά προβλήματα και νόσους των αρθρώσεων και των οστών.

Διαβάστε Περισσότερα

Επιστροφή στην άθληση μετά την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία περίοδο προσμονής και χαράς, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι ίσως η μεγαλύτερη σωματική και ψυχική πρόκληση για τη ζωή μίας γυναίκας, ένας από τους μεγαλύτερους «αγώνες» αντοχής, διάρκειας 9+ μηνών, αφού οι αλλαγές και οι ανάγκες δεν τελειώνουν στον τοκετό.

Διαβάστε Περισσότερα

15 Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκή ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη.

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί είναι χρήσιμες αυτές οι ημέρες και πώς συμβάλλουν στην υγεία των ανθρώπων, όταν είναι αφιερωμένες σε θέματα υγείας. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από οποιαδήποτε ασθένεια που τους προκάλεσε πόνο, δυσλειτουργία, μερική, πρόσκαιρη ή ολική αναπηρία, είτε την ξεπέρασαν είτε παλεύουν ακόμη με αυτήν, θα ήθελαν να το είχαν προλάβει.

Διαβάστε Περισσότερα

Διάσταση ορθού κοιλιακού στην εγκυμοσύνη: κλείνοντας το «κενό»

Ο κοιλιακός μυς που ξεκινά από το κέντρο του στέρνου και προχωρά κάθετα προς τη λεκάνη, μπορεί για διάφορους λόγους, ενδογενείς και εξωγενείς, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή η λανθασμένη εκτέλεση της άσκησης των κοιλιακών, να τεντωθεί υπερβολικά και να απομακρυνθούν τα δύο του τμήματα προς τα πλάγια.

Διαβάστε Περισσότερα

Τεντονοπάθεια, τενόντωση ή τενοντίτιδα

Προβλήματα με τους τένοντες με διαφορετική αντιμετώπιση

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη μυοσκελετική υγεία, χρησιμοποιούν συχνά διάφορους όρους για να περιγράψουν παθήσεις και τραυματισμούς που σχετίζονται με τους τένοντες, σε κάθε περιοχή του σώματος και αν εντοπίζονται.

Διαβάστε Περισσότερα

Μαίες + Φυσικοθεραπευτές = Συμμαχία

Για την πρόληψη δυσλειτουργιών ΠΕ μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό

Οι περισσότερες γυναίκες που αναπτύσσουν προβλήματα δυσλειτουργίας ΠΕ, με πιο γνωστό σύμπτωμα την ακράτεια ούρων, έπειτα από τον τοκετό, δεν αναζητούν βοήθεια από επαγγελματία της υγείας, γιατί ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό (*).

Διαβάστε Περισσότερα

Πόνος στο γόνατο;

Η σωστή διάγνωση οδηγεί στην κατάλληλη θεραπεία

Ο επιγονατιδομηριαίος πόνος εντοπίζεται στο μπροστινό μέρος του γονάτου ή πίσω ή γύρω από την επιγονατίδα. Εμφανίζεται κατά προτίμηση σε αθλητές, σε δυναμικούς (αθλητικούς) εφήβους, σε ενήλικες στην τρίτη ηλικία και σε ανθρώπους που εκτελούν σωματική εργασία.

Διαβάστε Περισσότερα

Πότε είμαστε έτοιμες για γυμναστική μετά τον τοκετό;

Ο γυμναστής μας (πρέπει να) γνωρίζει!

Είναι τόσα πολλά τα προγράμματα που απευθύνονται σε νέες μαμάδες από Yoga και Pilates, μέχρι τρέξιμο και βάρη. Ωστόσο πότε είναι «ασφαλές» να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής μετά την εγκυμοσύνη; Μπορεί η ψυχή σας να αποζητά τη φυσική δραστηριότητα, ωστόσο πόσο έτοιμα είναι τα σώματα σας για να την υποστηρίξουν και πότε;

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδομητρίωση και πυελικό έδαφος

Η ενδομητρίωση, που επηρεάζει γυναίκες νέας, αναπαραγωγικής ηλικίας, είναι μία καλοήθης πάθηση, κατά την οποία αναπτύσσεται ενδομητρικός ιστός εκτός μήτρας, στο ενδομήτριο, τον βλεννογόνο χιτώνα της μήτρας.

Διαβάστε Περισσότερα

Μία αθλητική τριάδα που βάζει σε κίνδυνο νεαρές αθλήτριες

Το Female Athlete Triad ή η τριάδα των αθλητριών, δεν αποτελεί μία τριαδική επιτυχία, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Μία τριάδα δυσλειτουργιών, η οποία υποδεικνύει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που οφείλουμε να προλάβουμε ή να παρέμβουμε πρώιμα για να το αντιμετωπίσουμε, πριν αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγιή ανάπτυξη των αθλητριών αλλά ακόμη και για την ίδια τη ζωή τους, με σοβαρές μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Διαβάστε Περισσότερα

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---