Η Ομαλή Λειτουργία του Εντέρου Μέσα από τη Φυσικοθεραπεία

ΈΓΓΥΟΣ; Στο ΠΡΑΞΙΣ Σχεδιάζουμε Ασκήσεις Κολύμβησης για Εσάς!

Η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση στην επίτευξη της καλής λειτουργίας του παχέος εντέρου, εμπεριέχει συμβουλευτική, ενημέρωση, εκπαίδευση, προσαρμογές του τρόπου ζωής, ενώ μπορεί να συμπεριλαμβάνει και επανεκπαίδευση εντέρου με καταγραφή ημερολογίων εντέρου, ειδική επανεκπαίδευση κένωσης με την τεχνική του μπαλονιού (Balloon training), ηλεκτροθεραπεία και βιοανάδραση (Biofeedback), μία τεχνική «εκπαίδευσης» του ασθενούς στον έλεγχο των σωματικών του λειτουργιών, πχ. στον έλεγχο του μυϊκού του συστήματος, ώστε να τον ελέγχει συνειδητά.

Διαβάστε Περισσότερα

Ασκήσεις Kegel’s: 5 Λάθη που πρέπει να αποφεύγονται

Κάνετε τις ασκήσεις Kegel αλλά δε βλέπετε αποτελέσματα; Ίσως να κάνετε μερικά «μοιραία» λάθη που ακυρώνουν τη δύναμη των ασκήσεων και έτσι δεν επιτυγχάνετε να ενδυναμώσετε τους μύες του πυελικούς σας εδάφους.

Διαβάστε Περισσότερα

Το πυελικό έδαφος των ανδρών και η σημασία του

Praxis-Physical-Therapy

Γιατί οι μύες του πυελικού εδάφους είναι σημαντικοί και για τους άνδρες;

Οι μύες του πυελικού εδάφους εκτείνονται από το ηβικό οστό έως τον κόκκυγα και στα εσωτερικά τοιχώματα της πυέλου/λεκάνης, σχηματίζοντας μία ευρεία μυϊκή στήριξη σε όλη τη βάση της πυέλου. Οι σφιγκτήρες/βαλβίδες στη βάση της ουροδόχου κύστης και κάτω από τους αδένες του προστάτη βοηθούν στην αποφυγή της διαρροής ούρων, ενώ ο πρωκτικός σφιγκτήρας διατηρεί τον έλεγχο του εντέρου.

Διαβάστε Περισσότερα

Η Διαφραγματική Αναπνοή – Η «Ξεχασμένη» Φυσική μας Αναπνοή

Αναπνοή

Η διαφραγματική αναπνοή, γνωστή και ως κοιλιακή αναπνοή, εκπροσωπεί το 80% της αναπνοής και εκτελείται με τη συνδρομή ενός σημαντικού μυ, του διαφράγματος. Όταν αναπνέουμε με τη σύσπαση του διαφράγματος, κατά την εισπνοή ο εισερχόμενος αέρας περνάει από τους πνεύμονες στην κοιλιά (εισπνοή οξυγόνου), ενώ κατά την εκπνοή αποβάλλεται το διοξείδιο του άνθρακα. Η διαφραγματική αναπνοή επιτυγχάνει πιο βαθύ και πιο αργό ρυθμό αναπνοής, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της αναπνοής, αυξάνει την ενδυνάμωση του διαφράγματος και βελτιώνει την ανταλλαγή αερίων και οξυγόνωσης.

Διαβάστε Περισσότερα

Πώς αναγνωρίζω ότι έχω πρόβλημα στην περιοχή του πυελικού εδάφους;

ΈΓΓΥΟΣ; Στο ΠΡΑΞΙΣ Σχεδιάζουμε Ασκήσεις Κολύμβησης για Εσάς!

Τα προβλήματα στο πυελικό έδαφος γνωστά και ως δυσλειτουργίες πυελικού εδάφους (ΠΕ) συμβαίνουν όταν οι μύες της περιοχής τεντώνονται, αδυνατίζουν ή σφίγγουν υπερβολικά. Ορισμένοι άνθρωποι έχουμε αδύναμους πυελικούς μύες από πολύ νεαρή ηλικία, ενώ άλλοι παρατηρούμε σημάδια που πιθανόν να υποδεικνύουν δυσλειτουργία ΠΕ  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή της εμμηνόπαυσης.

Διαβάστε Περισσότερα

Σχεδιάζοντας ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα ασκήσεων πυελικού εδάφους για την αντιμετώπιση της ακράτειας στις γυναίκες

Kegels

Η συμμετοχή του φυσικοθεραπευτή στην Διεπιστημονική Ομάδα αντιμετώπισης της ακράτειας ούρων και μάλιστα στην πρώτη γραμμή της θεραπευτικής αντιμετώπισης του προβλήματος, ως συντηρητική επιλογή θεραπείας, επιτρέπει την ενσωμάτωση των αρχών της φυσιολογίας της άσκησης και της προοδευτικής ενδυνάμωσης, όταν υπάρχει παθολογία. Η ορθή ενδοκολπική αξιολόγηση των μυών του πυελικού εδάφους (ΠΕ) από τον φυσικοθεραπευτή και η εκπαίδευση του ασθενούς στον τρόπο λειτουργίας του ΠΕ και στην ενδυνάμωση των μυών του, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της ακράτειας.

Διαβάστε Περισσότερα

Οι γνωστοί μας άγνωστοι κοιλιακοί μύες

ΈΓΓΥΟΣ; Στο ΠΡΑΞΙΣ Σχεδιάζουμε Ασκήσεις Κολύμβησης για Εσάς!

Είναι απίστευτο πόσα λίγα γνωρίζουμε για τους κοιλιακούς μύες μας. Και όμως αυτοί, σε συνέργεια με την αναπνοή μας και το Πυελικό μας Έδαφος, μας εξασφαλίζουν την πολυπόθητη Core Stability - Σταθερότητα του Κέντρου.

Διαβάστε Περισσότερα

Τι περιλαμβάνει μία φυσικοθεραπευτική εξέταση πυελικού εδάφους, βήμα – βήμα.

ΈΓΓΥΟΣ; Στο ΠΡΑΞΙΣ Σχεδιάζουμε Ασκήσεις Κολύμβησης για Εσάς!

Οι ειδικοί φυσικοθεραπευτές στο πυελικό έδαφος μέσα από τη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση, έχουν γνώση και δεξιότητες που τους επιτρέπουν να διασφαλίσουν τη διαχείριση κάθε περιστατικού που συνδέεται με τις μυϊκές συσπάσεις ή και τις αδυναμίες της περιοχής και αντιμετωπίζουν περιστατικά:

Διαβάστε Περισσότερα

Αποκατάσταση περινεοτομής έπειτα από φυσιολογικό τοκετό

Το 90% των γυναικών που γεννούν κολπικά το πρώτο τους παιδί θα υποστούν κάποια ρήξη του περινέου (της περιοχής μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού), γνωστή και ως περινεοτομή. Αυτό πολύ συχνά συμβαίνει γιατί το δέρμα στο άνοιγμα του κόλπου μπορεί να σκιστεί, έως και  βαθιά, επηρεάζοντας και τους μύες του πυελικού εδάφους, στην πρόσθια ή και οπίσθια επιφάνειά τους με αποτέλεσμα πιθανή δυσλειτουργία της ούρησης, της σεξουαλικής επαφής ή και της κένωσης.

Διαβάστε Περισσότερα

Η αντιμετώπιση της μυϊκής ατροφίας με βοηθό τη φυσικοθεραπεία

Οι άνθρωποι που έχουν ατροφικούς μύες εξαιτίας της ελλιπούς ή ανύπαρκτης δραστηριότητας υποφέρουν από έλλειψη δύναμης και αντοχής. Η μυϊκή ατροφία μπορεί να προκληθεί από τραυματισμούς και ασθένειες, όπως ένα κάταγμα οστού ή καθήλωση στο κρεβάτι ή κίνηση σε πολύ περιορισμένο χώρο. Όταν οι μύες μας δε σηκώνουν βάρος για ένα χρονικό διάστημα, τότε ατροφούν με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις. Αρκετοί άνθρωποι που πάσχουν από ατροφία μυών, είτε από ελλιπή κίνηση-χρήση των μυών, είτε από παθολογικούς παράγοντες, βρίσκονται συχνά σε ένα φυσικοθεραπευτήριο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους με τρόπο με θεραπευτική άσκηση.

Διαβάστε Περισσότερα

Αποκατάσταση Κροταφογναθικής

Αποκατάσταση Κροταφογναθικής: Μία επώδυνη κατάσταση με φυσικοθεραπευτική λύση

Η δυσλειτουργία της Κροταφογναθικής άρθρωσης είναι μία διαταραχή αρκετά κοινή στον πληθυσμό, που περιορίζει τη φυσιολογική κίνηση της γνάθου, όπως τη μάσηση και το άνοιγμα του στόματος. Έχει υπολογιστεί ότι επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανούς, ενώ επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες, από τη δεύτερη έως την τέταρτη δεκαετίας της ζωής.

Διαβάστε Περισσότερα

O Ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην ακράτεια κοπράνων ή αερίων

Η ακούσια διαρροή εντερικού περιεχομένου από τον πρωκτό, γνωστή ως πρωκτική ακράτεια (απώλεια στερεών, υγρών, αερίων) ή ακράτεια κοπράνων (απώλεια στερεών, υγρών) συγκαταλέγονται ανάμεσα στις «κοινές» δυσλειτουργίες του εντέρου, μαζί με την δυσκοιλιότητα.

Οι αιτίες που προκαλούν τις δυσλειτουργίες αυτές που χαρακτηρίζονται από ακράτεια του εντέρου συμπεριλαμβάνουν:

Διαβάστε Περισσότερα

Πόνος στον αυχένα που επανέρχεται

Ο πόνος στον αυχένα είναι μία μάλλον συνηθισμένη κατάσταση σε ενήλικες στη δεκαετία των 30 και των 40. Στο 50% των περιπτώσεων, ο πόνος στον αυχένα επανέρχεται ξανά και ξανά, εάν δε διαγνωστεί η αιτία που τον προκαλεί και φυσικά αν δεν αντιμετωπιστεί από φυσικοθεραπευτή.

Τι μπορεί να προκαλεί τον πόνο στον αυχένα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος στον αυχένα δεν προκαλείται από σοβαρή αιτία, ενώ το πιο πιθανό είναι να οφείλεται σε τράβηγμα των μικρών συνδέσμων που εντοπίζονται αμφίπλευρα του λαιμού.

Διαβάστε Περισσότερα

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και τη φυσική σας κατάσταση, την εποχή του COVID-19

Η πανδημία του κορωνοϊού, εκτός από τις απειλητικές συνέπειες που μπορεί να έχει για τη ζωή, έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας. Η Αμερικανική Ένωση Φυσικοθεραπευτών έχει υιοθετήσει πλήρως τις κατευθυντήριες που έχει ορίσει ο αντίστοιχος ΕΟΔΥ, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC), προτρέποντας μεταξύ άλλο την παραμονή στο σπίτι και τη διατήρηση αποστάσεων, όσο αυτό είναι δυνατόν. Ωστόσο, η μείωση των κοινωνικών επαφών δε συνεπάγεται άρση της φυσικής δραστηριότητας αλλά ούτε και αποχή από τη φυσικοθεραπευτική φροντίδα. Το αντίθετο μάλιστα.

Διαβάστε Περισσότερα

MAMA ONLINE Διαδικτυακή εκπαίδευση για εγκυμονούσες και νέες μητέρες

Φυσικοθεραπεία και Τοκετός

Το φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ αγκαλιάζει τη νέα μαμά, την εγκυμονούσα που αναμένεται να γεννήσει στο προσεχές χρονικό διάστημα και τη λεχώνα, με τις γνώσεις, την εμπειρία και τη φροντίδα που χρειάζεται η γυναίκα αυτήν την ιδιαίτερα απαιτητική και δημιουργική περίοδο της ζωής της.

Διαβάστε Περισσότερα

Συχνοουρία και αλκοόλ. Ένας μάλλον «ατυχής» συνδυασμός.

Ποτό και ακράτεια

Ίσως να μην είναι λίγες οι φορές που έπειτα από δύο, τρία ποτηράκια αλκοολούχο ποτό, βρίσκεστε σε «επείγουσα» κατάσταση ούρησης, την οποία μάλιστα ενδεχομένως να μην μπορείτε να συγκρατήσετε. Σε περίπτωση μάλιστα που έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ έχετε αποκοιμηθεί χωρίς να περάσετε από την τουαλέτα, ίσως να έχετε ξυπνήσει βρεγμένοι, από ακράτεια.

Διαβάστε Περισσότερα

Ανακούφιση από τον πόνο της ισχιαλγίας

Μπορεί να μην είναι προφανές σε όλους, ωστόσο όσο πιο δυνατό είναι το «κέντρο» μας, τόσο πιο βελτιωμένη είναι και η υγεία της σπονδυλικής μας στήλης. Ωστόσο, όταν αναφερόμαστε στο κέντρο δεν εννοούμε μόνο τον ορθό κοιλιακό μυ, παρόλο που αποτελεί έναν σημαντικό μυ που ενώνει το στέρνο μας με τη λεκάνη.

Διαβάστε Περισσότερα

Εμμηνόπαυση: Πώς επηρεάζει το πυελικό μας έδαφος;

ΈΓΓΥΟΣ; Στο ΠΡΑΞΙΣ Σχεδιάζουμε Ασκήσεις Κολύμβησης για Εσάς!

Για πολλές από εμάς, η εμμηνόπαυση αποτελεί μία κατάσταση που σηματοδοτεί το τέλος της θηλυκότητας και προκαλεί φόβο. Ωστόσο, η αναπόφευκτη αυτή αλλαγή στη ζωή όλων των γυναικών δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε.

Τι είναι εμμηνόπαυση;

Η λήξη της εμμήνου ρύσης και η φυσική αδυναμία της γυναίκας να τεκνοποιήσει. Για να επιβεβαιωθεί το πέρασμα στην εμμηνόπαυση θα πρέπει η γυναίκα να έχει απώλεια εμμήνου ρύσης για 12 συνεχείς μήνες.

Διαβάστε Περισσότερα

Τρέξιμο αμέσως μετά την εγκυμοσύνη; Πότε, Πώς και Γιατί όχι!

Τρέξιμο αμέσως μετά την εγκυμοσύνη

Η επιστροφή σε έντονη σωματική δραστηριότητα – άσκηση αμέσως μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να αποδυναμώσει τους μύες του πυελικούς εδάφους και να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα στην ουροδόχο κύστη και στο έντερο ή ακόμη και πρόπτωση των οργάνων του πυελικού εδάφους. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός είναι η σταδιακή επανένταξη της γυναίκας στη σωματική δραστηριότητα που προτιμά μετά από ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης ΠΕ από ειδικό ΦΘ δυσλειτουργιών ΠΕ και οι συνετές προφυλάξεις.

Διαβάστε Περισσότερα

Η μάλαξη (μασάζ) αμέσως μετά τον δρόμο του Μαραθωνίου. Πότε, πόσο και γιατί.

Το καθημερινό περπάτημα συμβάλλει στη μακροζωία

Ο αθλητής του μαραθωνίου δρόμου μπορεί να νιώσει μία πρόσκαιρη ανακούφιση αμέσως μετά τη μάλαξη, ωστόσο σε αρκετές μελέτες έχει υποστηριχθεί ότι η μάλαξη αμέσως μετά το αγώνισμα δεν αυξάνει την αιμάτωση, δε βοηθά την απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος και δε μειώνει τη μυϊκή κούραση.

Διαβάστε Περισσότερα

Αδύναμο Πυελικό Έδαφος Και Μαραθώνιος

Το καθημερινό περπάτημα συμβάλλει στη μακροζωία

Γνωρίζατε ότι σχεδόν κάθε σωματική δραστηριότητα ή άσκηση μπορεί να επιδράσει στο πυελικό έδαφος; Ξέρετε ότι ο ιδανικός επαγγελματίας υγείας που μπορεί να αναγνωρίσει ποιοι άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα στο πυελικό τους έδαφος είναι ο ειδικός φυσικοθεραπευτής δυσλειτουργιών πυελικού εδάφους; Αυτός είναι και ο κατάλληλος άνθρωπος για να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που θα ταιριάζει ιδανικά στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου χωριστά, διότι οι εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός από εμάς, απαιτούν και σχεδιασμό εξατομικευμένων ασκήσεων.

Διαβάστε Περισσότερα

Πελματογράφηση Για Δρομείς. Ένα Πολύτιμο Εργαλείο Για Πολλά «Υγιή» Χιλιόμετρα

Το καθημερινό περπάτημα συμβάλλει στη μακροζωία

Το τρέξιμο έχει γίνει εθνικό σπορ σχεδόν για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Εντοπίζεται πλέον ανάμεσα στα top trend sports των Ελλήνων, με χιλιάδες ερασιτέχνες δρομείς, λιγότερο ή περισσότερο γυμνασμένους, λιγότερο ή περισσότερο ανθεκτικούς, να φιλοδοξούν να τερματίσουν ακόμη και στον κλασικό Μαραθώνιο δρόμο. Μπορεί φέτος ο Μαραθώνιος δρόμος να διεξαχθεί για το 2020 virtually, ωστόσο οι άνθρωποι δε θα σταματήσουν να προπονούνται για αυτόν και να φιλοδοξούν να καλύψουν την κλασική διαδρομή στην αμέσως επόμενη δυνατότητα που θα τους δοθεί. https://bit.ly/2I54J3z

Διαβάστε Περισσότερα

Ο υπολογιστής «υπονομεύει» τη μυοσκελετική μας υγεία. Αντισταθείτε του!

Τα περισσότερα παιδιά, από τα πρώτα σχολικά τους χρόνιας, καλούνται πλέον να κάθονται μπροστά σε οθόνη υπολογιστή, ενώ σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι γραφείου, βρίσκονται καθημερινά μπροστά σε μία οθόνη και καλούνται να σταθούν στο ύψος «του σώματος» τους, που συνήθως καταρρέει σταδιακά καθώς περνάει η ώρα μπροστά στον υπολογιστή.

Διαβάστε Περισσότερα

Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---
Άψογη εξυπηρέτηση, με απόλυτη κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---