Η φυσικοθεραπεία στην αντιμετώπιση των επίπονων και επίμονων συμπτωμάτων της Εμμηνόπαυσης

Η μετάβαση από την έμμηνο ρύση στην εμμηνόπαυση συνδέεται σε πολλές περιπτώσεις γυναικών με ενοχλητικά και επίμονα συμπτώματα, τα οποία μπορούν να υποχωρήσουν και να αντιμετωπιστούν με τη συνδρομή της φυσικοθεραπείας, της οποίας η δυναμική παραγνωρίζεται από τους ειδικούς στην υγεία των γυναικών, αφαιρώντας έτσι από τις γυναίκες τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους σε αυτή την απαιτητική μεταβατική περίοδο. Η εμμηνόπαυση συμβαίνει συνήθως από την ηλικία των 45 έως των 55 ετών, ενώ η μέση ηλικία για την Ελληνίδα είναι 47 έως 51 έτη.

Διαβάστε Περισσότερα

Πυελικό Έδαφος και Γυμναστική Υψηλής Έντασης

Φοβάστε ότι το Πυελικό Έδαφος δεν είναι πια τόσο δυνατό για να αντέξει την πίεση ασκήσεων Υψηλής Έντασης (high impact) και όμως οι ασκήσεις αυτές σας βοηθούν να νιώθετε πιο ενεργητικές και πιο δυνατές; Για πολλές γυναίκες, οι ασκήσεις υψηλής έντασης τις υποχρεώνουν να επισκέπτονται την τουαλέτα σχεδόν ψυχαναγκαστικά πριν την άσκηση, να αποφεύγουν εντελώς τη λήψη υγρών πριν την άσκηση, να τρέχουν στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της άσκησης ή να φοράνε σερβιέτες για την ακούσια απώλεια ούρων.

Διαβάστε Περισσότερα

Ασκήσεις Kegel’s: 8 λάθη και 2 συμβουλές για να απολαύσετε τα επιθυμητά αποτελέσματα!

Η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους (Π.Ε.) αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη χαλάρωση του κόλπου και την ακράτεια των ούρων/κοπράνων και την πρόπτωση. Οι φυσικοθεραπευτικές, θεραπευτικές ασκήσεις που ενδυναμώνουν το πυελικό έδαφος, συνοψίζονται στη γνωστή φράση «Ασκήσεις Kegel’s». Εάν τις κάνετε και όμως δε βλέπετε αποτελέσματα, το πιο πιθανό είναι ότι δε φταίνε οι ασκήσεις, ούτε και εσείς που θέλετε να ενδυναμώσετε το πυελικό σας έδαφος. Το λάθος εντοπίζεται κάπου αλλού. Δείτε λοιπόν τι από τα λάθη που αναφέρονται το κάνετε και εσείς. Διορθώστε το και απολαύστε τα αποτελέσματα της προσπάθειας σας.

Διαβάστε Περισσότερα

Η ακράτεια κοπράνων έπειτα από χειρουργική αντιμετώπιση καρκίνου εντέρου έχει φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση

Η ακράτεια κοπράνων σε υγρή ή στερεή μορφή και η διαρροή αερίων εξαιτίας της αδυναμίας ή της μειωμένης δυνατότητας του εντέρου να ελέγξει την απόληξη του, μπορεί να αποτελεί μετεγχειρητικό σύμπτωμα της αντιμετώπισης καρκίνου του εντέρου. Είναι λοιπόν απολύτως επιβεβλημένο για τους ασθενείς που έχουν επιβιώσει της νόσου, να είναι ξανά σε θέση να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, χωρίς απώλεια αίσθησης ή μυϊκού ελέγχου.

Διαβάστε Περισσότερα

Ασκήσεις με Βάρη για Γυναίκες με Αδύναμο Πυελικό Έδαφος. Οι Τοπ 5 Τροποποιήσεις για Ασφαλή Άσκηση με Βάρη για ένα Αδύναμο Πυελικό Έδαφος:

 Η άσκηση με βάρη αποτελεί μία εξαιρετικά καλή επιλογή για μυϊκή ενδυνάμωση και αντοχή. Επιπλέον, η μορφή αυτή άσκησης με αντιστάσεις είναι αποτελεσματική για τη διατήρηση ή την ανάκτηση οστικής πυκνότητας, εκτός από την απόλαυση που δίνει σε αυτούς που την επιλέγουν ως μορφή άσκησης.

Διαβάστε Περισσότερα

Κοκκυγοδυνία: Μία επώδυνη κατάσταση με φυσικοθεραπευτική «λύση»

Η κοκκυγοδυνία είναι μία πολύ επώδυνη κατάσταση στον κόκκυγα. Η εμφάνιση της συνδέεται ορισμένες φορές με τη σέλα του ποδηλάτου ή με τη σέλα του αλόγου στην ιππασία ή με την πολύωρη «κακή» θέση  του «καθιστού» σώματος μπροστά στον υπολογιστή. Ωστόσο, η εμφάνιση της μπορεί να μη συνδέεται με κανένα ιστορικό ή και με κανέναν τραυματισμό. Μπορεί να συνδέεται με γενετικούς παράγοντες ή με κάποιο ιστορικό πτώσεων.

Διαβάστε Περισσότερα

Η ζωή μπορεί και πρέπει να συνεχίζεται ομαλά μετά τον καρκίνο μαστού - Ουρογεννητικό σύνδρομο - Δυσπαρευνία

ασφαλείς θεραπείες

Επικουρικές ορμονοθεραπείες, σεξουαλική δυσλειτουργία και η συμβολή της φυσικοθεραπείας

Η χημειοθεραπεία και οι επικουρικές ορμονοθεραπείες που λαμβάνουν οι γυναίκες για τη μετεγχειρητική αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ανάπτυξη του ουρογεννητικού συνδρόμου.

Τα κυρίαρχα συμπτώματα του ουρογεννητικού συνδρόμου συμπεριλαμβάνουν ξηρότητα κόλπου (100%), δυσπαρευνία (78%), αίσθηση καψίματος (57%), φαγούρα (57%) και δυσουρία (32%).

Διαβάστε Περισσότερα

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση της ρήξης Μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μία από τις πλέον συνηθισμένες κακώσεις του γόνατος, όχι μόνο σε αθλητές αλλά και σε μη αθλητές.

Οι μηνίσκοι του γόνατος αποτελούνται από ινώδη ιστό και παρεμβάλλονται ανάμεσα στις αρθρώσεις των δύο οστών, του μηρού και της κνήμης. Σε κάθε γόνατο, υπάρχει ένας έσω και ένας έξω μηνίσκος στο αντίστοιχο έσω και έξω διαμέρισμα του γόνατος.

Διαβάστε Περισσότερα

Αποκατάσταση έπειτα από καισαρική τομή

Σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση σε καισαρικές τομές, σε όλον τον κόσμο. Το 2017, η χώρα μας σημείωσε το εξωπραγματικό ποσοστό 56,8% σε καισαρικές τομές, όταν σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό δεν πρέπει να ξεπερνά το 15%.

Διαβάστε Περισσότερα

Μπορεί η θεραπευτική άσκηση να «θεραπεύσει» το άγχος;

ΈΓΓΥΟΣ; Στο ΠΡΑΞΙΣ Σχεδιάζουμε Ασκήσεις Κολύμβησης για Εσάς!

Το παρατεταμένο lockdown, ο αυτοπεριορισμός της κοινωνικότητας μας, οι πολλές και πολλές φορές αντικρουόμενες ειδήσεις αναφορικά με τον νέο κορωνοϊό και τον εμβολιασμό για την προστασία μας από αυτόν, οι θεωρίες παντός είδους για το άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον μας «αγκαλιά» με πανδημίες, οι γιορτές του Πάσχα, ακόμη και η ίδια η Άνοιξη, μπορεί να επιφορτίζουν πολλούς από εμάς με ένα αδιόρατο άγχος, με ένα επιπλέον στρες.

Διαβάστε Περισσότερα

Η Ομαλή Λειτουργία του Εντέρου Μέσα από τη Φυσικοθεραπεία

ΈΓΓΥΟΣ; Στο ΠΡΑΞΙΣ Σχεδιάζουμε Ασκήσεις Κολύμβησης για Εσάς!

Η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση στην επίτευξη της καλής λειτουργίας του παχέος εντέρου, εμπεριέχει συμβουλευτική, ενημέρωση, εκπαίδευση, προσαρμογές του τρόπου ζωής, ενώ μπορεί να συμπεριλαμβάνει και επανεκπαίδευση εντέρου με καταγραφή ημερολογίων εντέρου, ειδική επανεκπαίδευση κένωσης με την τεχνική του μπαλονιού (Balloon training), ηλεκτροθεραπεία και βιοανάδραση (Biofeedback), μία τεχνική «εκπαίδευσης» του ασθενούς στον έλεγχο των σωματικών του λειτουργιών, πχ. στον έλεγχο του μυϊκού του συστήματος, ώστε να τον ελέγχει συνειδητά.

Διαβάστε Περισσότερα

Ασκήσεις Kegel’s: 5 Λάθη που πρέπει να αποφεύγονται

Κάνετε τις ασκήσεις Kegel αλλά δε βλέπετε αποτελέσματα; Ίσως να κάνετε μερικά «μοιραία» λάθη που ακυρώνουν τη δύναμη των ασκήσεων και έτσι δεν επιτυγχάνετε να ενδυναμώσετε τους μύες του πυελικούς σας εδάφους.

Διαβάστε Περισσότερα

Το πυελικό έδαφος των ανδρών και η σημασία του

Praxis-Physical-Therapy

Γιατί οι μύες του πυελικού εδάφους είναι σημαντικοί και για τους άνδρες;

Οι μύες του πυελικού εδάφους εκτείνονται από το ηβικό οστό έως τον κόκκυγα και στα εσωτερικά τοιχώματα της πυέλου/λεκάνης, σχηματίζοντας μία ευρεία μυϊκή στήριξη σε όλη τη βάση της πυέλου. Οι σφιγκτήρες/βαλβίδες στη βάση της ουροδόχου κύστης και κάτω από τους αδένες του προστάτη βοηθούν στην αποφυγή της διαρροής ούρων, ενώ ο πρωκτικός σφιγκτήρας διατηρεί τον έλεγχο του εντέρου.

Διαβάστε Περισσότερα

Η Διαφραγματική Αναπνοή – Η «Ξεχασμένη» Φυσική μας Αναπνοή

Αναπνοή

Η διαφραγματική αναπνοή, γνωστή και ως κοιλιακή αναπνοή, εκπροσωπεί το 80% της αναπνοής και εκτελείται με τη συνδρομή ενός σημαντικού μυ, του διαφράγματος. Όταν αναπνέουμε με τη σύσπαση του διαφράγματος, κατά την εισπνοή ο εισερχόμενος αέρας περνάει από τους πνεύμονες στην κοιλιά (εισπνοή οξυγόνου), ενώ κατά την εκπνοή αποβάλλεται το διοξείδιο του άνθρακα. Η διαφραγματική αναπνοή επιτυγχάνει πιο βαθύ και πιο αργό ρυθμό αναπνοής, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της αναπνοής, αυξάνει την ενδυνάμωση του διαφράγματος και βελτιώνει την ανταλλαγή αερίων και οξυγόνωσης.

Διαβάστε Περισσότερα

Πώς αναγνωρίζω ότι έχω πρόβλημα στην περιοχή του πυελικού εδάφους;

ΈΓΓΥΟΣ; Στο ΠΡΑΞΙΣ Σχεδιάζουμε Ασκήσεις Κολύμβησης για Εσάς!

Τα προβλήματα στο πυελικό έδαφος γνωστά και ως δυσλειτουργίες πυελικού εδάφους (ΠΕ) συμβαίνουν όταν οι μύες της περιοχής τεντώνονται, αδυνατίζουν ή σφίγγουν υπερβολικά. Ορισμένοι άνθρωποι έχουμε αδύναμους πυελικούς μύες από πολύ νεαρή ηλικία, ενώ άλλοι παρατηρούμε σημάδια που πιθανόν να υποδεικνύουν δυσλειτουργία ΠΕ  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή της εμμηνόπαυσης.

Διαβάστε Περισσότερα

Σχεδιάζοντας ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα ασκήσεων πυελικού εδάφους για την αντιμετώπιση της ακράτειας στις γυναίκες

Kegels

Η συμμετοχή του φυσικοθεραπευτή στην Διεπιστημονική Ομάδα αντιμετώπισης της ακράτειας ούρων και μάλιστα στην πρώτη γραμμή της θεραπευτικής αντιμετώπισης του προβλήματος, ως συντηρητική επιλογή θεραπείας, επιτρέπει την ενσωμάτωση των αρχών της φυσιολογίας της άσκησης και της προοδευτικής ενδυνάμωσης, όταν υπάρχει παθολογία. Η ορθή ενδοκολπική αξιολόγηση των μυών του πυελικού εδάφους (ΠΕ) από τον φυσικοθεραπευτή και η εκπαίδευση του ασθενούς στον τρόπο λειτουργίας του ΠΕ και στην ενδυνάμωση των μυών του, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της ακράτειας.

Διαβάστε Περισσότερα

Οι γνωστοί μας άγνωστοι κοιλιακοί μύες

ΈΓΓΥΟΣ; Στο ΠΡΑΞΙΣ Σχεδιάζουμε Ασκήσεις Κολύμβησης για Εσάς!

Είναι απίστευτο πόσα λίγα γνωρίζουμε για τους κοιλιακούς μύες μας. Και όμως αυτοί, σε συνέργεια με την αναπνοή μας και το Πυελικό μας Έδαφος, μας εξασφαλίζουν την πολυπόθητη Core Stability - Σταθερότητα του Κέντρου.

Διαβάστε Περισσότερα

Τι περιλαμβάνει μία φυσικοθεραπευτική εξέταση πυελικού εδάφους, βήμα – βήμα.

ΈΓΓΥΟΣ; Στο ΠΡΑΞΙΣ Σχεδιάζουμε Ασκήσεις Κολύμβησης για Εσάς!

Οι ειδικοί φυσικοθεραπευτές στο πυελικό έδαφος μέσα από τη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση, έχουν γνώση και δεξιότητες που τους επιτρέπουν να διασφαλίσουν τη διαχείριση κάθε περιστατικού που συνδέεται με τις μυϊκές συσπάσεις ή και τις αδυναμίες της περιοχής και αντιμετωπίζουν περιστατικά:

Διαβάστε Περισσότερα

Αποκατάσταση περινεοτομής έπειτα από φυσιολογικό τοκετό

Το 90% των γυναικών που γεννούν κολπικά το πρώτο τους παιδί θα υποστούν κάποια ρήξη του περινέου (της περιοχής μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού), γνωστή και ως περινεοτομή. Αυτό πολύ συχνά συμβαίνει γιατί το δέρμα στο άνοιγμα του κόλπου μπορεί να σκιστεί, έως και  βαθιά, επηρεάζοντας και τους μύες του πυελικού εδάφους, στην πρόσθια ή και οπίσθια επιφάνειά τους με αποτέλεσμα πιθανή δυσλειτουργία της ούρησης, της σεξουαλικής επαφής ή και της κένωσης.

Διαβάστε Περισσότερα

Η αντιμετώπιση της μυϊκής ατροφίας με βοηθό τη φυσικοθεραπεία

Οι άνθρωποι που έχουν ατροφικούς μύες εξαιτίας της ελλιπούς ή ανύπαρκτης δραστηριότητας υποφέρουν από έλλειψη δύναμης και αντοχής. Η μυϊκή ατροφία μπορεί να προκληθεί από τραυματισμούς και ασθένειες, όπως ένα κάταγμα οστού ή καθήλωση στο κρεβάτι ή κίνηση σε πολύ περιορισμένο χώρο. Όταν οι μύες μας δε σηκώνουν βάρος για ένα χρονικό διάστημα, τότε ατροφούν με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις. Αρκετοί άνθρωποι που πάσχουν από ατροφία μυών, είτε από ελλιπή κίνηση-χρήση των μυών, είτε από παθολογικούς παράγοντες, βρίσκονται συχνά σε ένα φυσικοθεραπευτήριο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους με τρόπο με θεραπευτική άσκηση.

Διαβάστε Περισσότερα

Αποκατάσταση Κροταφογναθικής

Αποκατάσταση Κροταφογναθικής: Μία επώδυνη κατάσταση με φυσικοθεραπευτική λύση

Η δυσλειτουργία της Κροταφογναθικής άρθρωσης είναι μία διαταραχή αρκετά κοινή στον πληθυσμό, που περιορίζει τη φυσιολογική κίνηση της γνάθου, όπως τη μάσηση και το άνοιγμα του στόματος. Έχει υπολογιστεί ότι επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανούς, ενώ επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες, από τη δεύτερη έως την τέταρτη δεκαετίας της ζωής.

Διαβάστε Περισσότερα

O Ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην ακράτεια κοπράνων ή αερίων

Η ακούσια διαρροή εντερικού περιεχομένου από τον πρωκτό, γνωστή ως πρωκτική ακράτεια (απώλεια στερεών, υγρών, αερίων) ή ακράτεια κοπράνων (απώλεια στερεών, υγρών) συγκαταλέγονται ανάμεσα στις «κοινές» δυσλειτουργίες του εντέρου, μαζί με την δυσκοιλιότητα.

Οι αιτίες που προκαλούν τις δυσλειτουργίες αυτές που χαρακτηρίζονται από ακράτεια του εντέρου συμπεριλαμβάνουν:

Διαβάστε Περισσότερα

Πόνος στον αυχένα που επανέρχεται

Ο πόνος στον αυχένα είναι μία μάλλον συνηθισμένη κατάσταση σε ενήλικες στη δεκαετία των 30 και των 40. Στο 50% των περιπτώσεων, ο πόνος στον αυχένα επανέρχεται ξανά και ξανά, εάν δε διαγνωστεί η αιτία που τον προκαλεί και φυσικά αν δεν αντιμετωπιστεί από φυσικοθεραπευτή.

Τι μπορεί να προκαλεί τον πόνο στον αυχένα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος στον αυχένα δεν προκαλείται από σοβαρή αιτία, ενώ το πιο πιθανό είναι να οφείλεται σε τράβηγμα των μικρών συνδέσμων που εντοπίζονται αμφίπλευρα του λαιμού.

Διαβάστε Περισσότερα

Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---
Άψογη εξυπηρέτηση, με απόλυτη κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---